El conseller de Cultura, Joan Font (primer per l'esquerra), Durant el ple d'ahir. | Pere Bota

TW
6

El ple del Consell retirà ahir de l'ordre del dia l'aprovació del nou reglament que regula l'ús del català a la institució. La decisió es prengué després que el secretari, Jeroni Mas, advertís que alguns articles -sense dir quins- podrien entrar en contradicció amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut català i aconsellà posposar-ne l'aprovació per millorar-ne el redactat, a fi d'evitar una futura sentència en contra. Entre altres mesures, el reglament fixa que el personal del Consell s'ha d'adreçar als ciutadans en català, llevat que l'administrat demani expressament ser atès en castellà; que els càrrecs del Consell s'han d'expressar en català en els actes públics si ho fan per raó del càrrec; i que les actuacions administratives internes s'han de fer en la llengua pròpia. També preveu que els contractes administratius amb tercers han d'incloure una clàusula que especifiqui que tota la documentació s'ha de lliurar en català i que la contractista ha d'emprar aquest idioma en les relacions amb l'Administració. Els plecs de condicions han de preveure que l'incompliment de les obligacions previstes sobre l'ús del català és una causa específica de resolució del contracte.

Evitar una sentència

El conseller insular de Cultura, Joan Font (Bloc), defensà que el reglament estava consensuat amb la resta de grups, però reconegué que el PP n'havia demanat un informe al secretari. Fou llavors quan el secretari advertí que l'informe està avançat però que no l'haurà conclòs fins d'aquí a uns dies. Amb tot, avançà que la sentència de l'Estatut és molt restrictiva i que alguns articles se'n podrien veure afectats. Per això i perquè es tracta d'una qüestió sensible, recomanà millorar-ne determinats punts, que no concretà, per evitar una sentència en contra. Font acceptà sense problemes que se n'endarrerís l'aprovació. "Serà millor per a tots", sentencià la presidenta Armengol.

Al marge d'això, el vot en contra del PP i l'abstenció d'UM impediren que l'equip de govern aprovàs un pacte assolit amb els sindicats per millorar determinats complements salarials. Els populars trobaren una "irresponsabilitat" autoritzar en plena crisi un acord que, segons ells, suposaria 15 milions d'euros. I, com que no entrava en vigor fins al 2012, avançà que ja ho faran si governen. En el capítol de mocions, els populars aconseguiren amb el vot d'UM que anàs endavant una iniciativa que exigeix al Govern la "paralització immediata" del projecte del tramvia de Palma. La proposta, que ja s'aprovà a Cort, rebé el vot en contra del PSOE i del Bloc.
El PP, en canvi, no pogué fer prosperar una altra moció en la qual es demanava als serveis jurídics que estudiassin si era constitutiu de delicte l'esbucament de l'antic quarter de carrabiners de la Colònia de Sant Jordi. La resta s'hi oposaren.

Cànon digital

El Bloc, en canvi, sí que aconseguí la unanimitat amb una proposta que comopromet l'equip de govern a reclamar l'exempció del cànon digital i les quantitats abonades per aquest concepte. Finalment, el portaveu del PP, Fernando Rubio, denuncià en el ple que el Govern deu al Consell uns 90 milions de l'any passat. El popular qualificà el president Antich de "morós" i advertí que Armengol n'és la "còmplice". El conseller d'Hisenda, Antoni Alemany, li deixà clar que el Govern pagarà el deute i que això no impedeix al Consell actuar, perquè té liquiditat. A més, li va anunciar que l'Ajuntament de Calvià (PP) també els deu sis milions. Mentre es feia el ple, membres del PP i de l'Executiu continuaven negociant els propers pressupostos de la institució insular.

"L'hospital té dos pisos més que el pont"

El conseller insular d'Obres Públiques del Consell, Antoni Alemany, es mostrà ahir "sorprès" que el PPcritiqui el "caos" i "l'impacte visual" del pont d'entrada a Son Espases perquè, segons ell, l'impacte el provoca realment l'hospital i els populars no feren res per preveure els accessos a la zona quan governaren. El socialista els recordà que aquest accés està "devora l'edifici dissenyat pel PP", en al·lusió a l'hospital, que encara "té dues plantes més" que el pont, "i això que l'hem davallat", afirmà referint-se al redisseny del centre sanitari, que es va fer per reduir-ne l'impacte. El conseller també defensà que les actuacions viàries que s'executen "donen una solució" al trànsit de la zona.

Retrets al PP

El responsable insular recordà que fou el PP qui decidí construir l'hospital en aquest punt de Palma sense preveure cap actuació per solucionar el tema de les entrades no tan sols viàries, sinó també del transport públic. A més, els retragué que en el mandat anterior no es gastassin "ni un euro" en els accessos a Palma. El socialista criticà que durant la passada legislatura es fes un metro que passa per devora l'hospital i "no se'ls va ocórrer que fes servei a Son Espases".

Alemany va admetre que cap infraestructura no pot ser un remei definitiu fins que no canviï el comportament dels ciutadans pel que fa a la mobilitat i no comencin a abandonar el vehicle privat per optar pel transport col·lectiu. Si no hi ha aquest canvi d'hàbits, repetí, "cap infraestructura no serà suficient". "Ja ens va passar amb la via de cintura", recordà. Amb tot, recalcà que "en aquests moments", els accessos que es fan al nou hospital "resoldran el problema". Els populars s'havien queixat, el dia abans, que les connexions amb el centre sanitari arriben tard, es construeixen malament i amb impacte i no solucionaran cap de les dificultats.

Els partits han de dir quina Platja de Palma volen abans del 22-M

La reconversió de la Platja de Palma fou discutida ahir al Consell, on s'aprovà per unanimitat una moció que insta el Consorci de la Platja de Palma perquè, abans de les eleccions del 22 de maig, cada institució i cada partit es defineixin sobre com volen que sigui el projecte urbanístic i global de la zona. La proposta, impulsada pel PP, es modificà perquè tothom l'acceptàs. La moció dels popularstambé inclou un segon punt, que no es tocà, de suport a les declaracions de la presidenta Armengol en què reivindicava que la remodelació respectàs la identitat pròpia de Mallorca.