El Consell de Mallorca amplia el Pla d'Acolliment Lingüístic i Cultural (PALC) i el dota amb 300.000 euros per promoure durant un any la integració lingüística dels col·lectius de nouvinguts i població autòctona. Fins al 20 de desembre, els ajuntaments de Mallorca que ho desitgin poden optar a ser un dels vuit municipis que desenvoluparan un pla d'acolliment lingüístic personalitzat i molt ambiciós. Tal com explicà la directora insular de política lingüística, Rosa Barceló, "hi poden optar municipis que tinguin entre 1.000 i 18.000 habitants i amb un percentatge de nouvinguts que oscil·li entre el 15 i el 20 per cent". Com detallà Barceló, "dins cada línia s'implantarà el pla als municipis que tinguin un percentatge més elevat de població estrangera, aquest és el criteri per a la seva elecció".
Un cop s'hagin seleccionat els vuit candidats, l'equip de dinamitzadors haurà d'intervenir en funció de les prioritats i els diagnòstics d'intervenció establerts per a cada problemàtica concreta. I és que com esmentà la directora insular de Política Lingüística, "en funció del que es determini al pla d'intervenció de cada una de les poblacions escollides es farà una distribució dels recursos econòmics que siguin necessaris". Barceló també volgué destacar el caràcter "pioner" d'aquest tipus de pla dinamitzador a Balears.
A part de les activitats que es puguin dissenyar específicament per a cada municipi, està previst que el programa serveixi per donar suport puntual o adaptar activitats adreçades a aquests col·lectius que ja funcionin al municipi. L'objectiu és rendibilitzar esforços i ajudar els diferents tècnics municipals, que sovint tenen pocs recursos per tirar endavant alguns projectes. Es preveu també que una part d'aquesta tasca de dinamització municipal es dugui a terme específicament en col·laboració amb el col·lectiu de personal dels diferents serveis socials d'aquests municipis i amb les diferents entitats municipals que treballin amb col·lectius de nouvinguts.
Dos municipis
El Projecte d'Acolliment Lingüístic s'inicià el 2008, amb l'objectiu d'oferir mitjans humans i materials a dos municipis de Mallorca amb la finalitat de contribuir a fer de la llengua i la cultura catalanes el vehicle d'integració i de cohesió social de la població nouvinguda, seguint els objectius del Pla de normalització lingüística de la institució. Sa Pobla i Sant Llorenç des Cardassar foren els municipis d'aquest projecte pilot a Balears en què s'implicaren tant ciutadans autòctons i nouvinguts.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.