Antich i el conseller Llinàs han ofert els detalls en roda de premsa. | Ferran Aguiló - J.T.
El Govern preveu que al final d'aquesta legislatura haurà invertit 160 milions d'euros en infraestructures educatives a l'Arxipèlag. El president de les Illes Balears, Francesc Antich, explicà que amb aquesta xifra "l'Executiu ha superat el compromís d'invertir 120 milions d'euros en infraestructures". Això suposa un 33 per cent més del pactat inicialment, que suposa prop d'uns 40 milions d'euros més. Això es tradueix en 14.000 places més que passen a formar part del sistema educatiu balear.
Ahir, durant el repàs que el cap de l'Executiu i el conseller d'Educació i Cultura, Bartomeu Llinàs, realitzaren sobre els projectes educatius, aquest darrer confirmà que "encara es negocia el crèdit de 60 milions d'euros amb un banc europeu", si bé va assegurar que "els informes són positius".
De moment, el mapa d'infraestructures educatives queda configurat a Educació Infantil, Primària i Secundària, amb 19 centres en el quals s'executa alguna obra o que estan en construcció, 18 que es troben en procés de licitació i 18 més en què hi ha prevista alguna actuació (nova construcció, reforma o ampliació) entre 2011 i 2012.
El president Antich subratllà que des del 2007 s'han construït 24 centres nous (uns 95 milions d'euros) i se n'han ampliat o reformat 60 (65 milions d'euros) a un total de 32 municipis de Balears.
Així mateix, Antich incidí en "l'aposta essencial" realitzada en el Pla de primera infància, pel qual s'han invertit fins ara 15 milions per subvencionar els ajuntaments i crear 2.651 places de 0 a 3 anys. El president destacà el fet que s'hagin creat 6.880 llocs de feina "en un moment de crisi tan severa". A més, digué que cal sumar-hi "els 3.400 que es crearan en un futur", amb la professionalització de les escoletes.
El cap de l'Executiu balear no oblidà la inversió realitzada en la dotació de noves tecnologies als centres: "Hem invertit 27 milions d'euros per dotar de miniportàtils les aules". Assegurà que 50 centres ja els han rebut. Va recordar que la previsió de la Conselleria d'Educació era que a l'inici d'aquest curs tots els alumnes de 5è i 6è d'Educació Primària tinguessin un miniportàtil, si bé la realitat ha estat que els centres els reben a mesura que avança l'any.
Durant el resum del que s'ha fet des del 2007 fins al 2010, Llinàs remarcà "Manacor, Llucmajor i Eivissa, perquè són els municipis on més feina s'ha fet per la mancança clara en construccions i reformes que hi existia". A Manacor s'han invertit més de 13,69 milions d'euros, a Llucmajor 7,43 milions més i a Eivissa 35,37 milions d'euros. Llinàs també apuntà, durant la presentació realitzada ahir a la capella del Consolat de Mar, que actualment es treballa "amb un centre model, fet que suposa estalviar molts de duros". Es tracta d'aplicar un mateix model de construcció només adaptant-lo a les característiques de cada terreny on s'hagi d'establir una nova edificació.
Acord en breu
El conseller d'Educació, Bartomeu Llinàs, manifestà ahir que són a punt de signar en una setmana o quinze dies "un acord per al manteniment dels centres educatius". S'hi establiran quines competències sobre manteniment de les infraestructures corresponen "a les batlies o a la Conselleria". La idea és que en un 98 per cent dels casos es pugui establir a compte de qui corren les despeses, per exemple, de manteniment o reparació, per exemple, de quan un centre educatiu necessita una millora de les instal·lacions pel pas dels anys.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Només ?
Per moltes inversions que se facin el nivell educatiu no augmentarà. Tampoc se pot augmentar el nombre de mestres qualificats. Analfabets ensenyaren a altres analfabets.
Amb al mateix nombre de mestres?