La UIB assoleix un índex d'impacte d'1,33 de les seves publicacions en revistes d'investigació i es troba només a dues dècimes de les universitats situades en tercera, quarta i cinquena posició, és a dir, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Rovira i Virgili i Universitat de Lleida, respectivament; totes elles amb un 1,35.
Aquest índex d'impacte mostra la proporció entre l'impacte científic normal d'una institució i l'impacte mitjà mundial de publicacions en el mateix període de temps i dins la mateixa àrea temàtica. La mitjana mundial se situa en l'1 i, per tant, l'1,33 de les Balears significa que les investigacions de la UIB s'han citat un 33% per sobre de la mitjana mundial. Cal recordar que l'any passat la UIB tenia un índex d'1,1.
De les 78 universitats que hi ha a l'Estat, n'apareixen només 51 al sub rànquing espanyol. La Universitat Pompeu Fabra, amb un 1,56, se situa en primera posició, seguida de la Universitat de Barcelona, amb 1,41.
Pel que fa a àrees temàtiques, la UIB es troba en segona posició estatal en l'àmbit de les ciències bàsiques i l'enginyeria, amb un índex d'1,43, només dues dècimes per darrera de la Universitat Autònoma de Barcelona (1,45). En aquest apartat cal destacar la força que tenen la física, l'electrònica o l'enginyeria elèctrica.
Aquest informe d'abast mundial, que es realitza per segon any a 2.833 institucions amb producció científica fins al 2008, pretén mostrar mitjançant diferents rànquings les organitzacions (universitats, instituts, acadèmies, entre d'altres) que investiguen millor. Aquesta anàlisi també dóna altres dades rellevants sobre la difusió i l'abast de la investigació a la Universitat de les Illes.
2.310 treballs publicats entre 2004 i 2008 en revistes de recerca especialitzades i un 45,5% de publicacions que han estat coproduïdes amb instituci- ons estrangeres. En aquesta anàlisi també es destaca que un 56,54% de les publicacions han estat en les revistes de recerca més influents del món, segons el Rànquing de Journals de SCImago.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No hem de menester coratge, sinó un miracle financer que no depengui de polítics com Matas i la seva corrua de voltors. A la UIB estam fotuts i encara ho estarem més. No només pel nul suport de les insitucions, sinó per les poques opcions per consolidar els investigadors que fan el doctorat i llavors han d'anar-se'n per a no tornar (ñes interessant que se'n vagin, millorin i tornin). Pareixem el Mallorca, que forma jugadors per a vendre'ls. Al febrer de 2009 es va anunciar la creació de l'IBREA (Institut Balear de Recerca i Estudis Avançats), que funcionaria com l'ICREA del Principat. Aquesta mena d'instituts són cabdals per a assegurar un cos d'investigadors de primera fila. Encara esperam.
I això tenint en compte que als pressuposts d'enguany l'estat inverteix un 0% en investigació a les Illes Balears. Coratge científics!!!
NO sé vos heu fixat d'on són les sis universitats "espanyoles" que investiguen més. Com va dir aquell no hase falta dises nada más.