TW
0

Jornada de plors per a aquells que anaven per primera vegada a 'l'escola dels grans' i de nervis per als qui es retrobaven amb els companys. Explicar què s'ha fet durant l'estiu i apuntar l'horari de les classes a l'agenda foren algunes de les activitats del primer dia.

"El curs escolar 2010-2011 començà amb normalitat absoluta i sense que s'hagin produït incidències importants a les Illes". Així valorava la Conselleria d'Educació, en un comunicat emès ahir, l'inici del curs escolar a Infantil, Primària i Secundària.

Tanmateix, allò cert és que hi ha 60 aules prefabricades, 24.000 miniportàtils que no arriben, centres educatius amb problemes d'infraestructures i un ball de xifres sobre quina reducció de personal docent hi haurà enguany, que avui previsiblement aclarirà el conseller d'Educació, Bartomeu Llinàs.

Ahir, durant una entrevista a Ona Mallorca, el conseller reconegué que "hi haurà una reducció de professors, però serà menys del que diuen", i comentà que avui en facilitaria "les dades fiables i reals". Des del sindicat ANPE xifren en 400 la reducció de mestres per a aquest curs i l'STEI-i, en prop d'un centenar. Llinàs precisà que "els majors de 55 anys tindran més hores lectives" i afegí que "hi haurà menys professors d'atenció a la diversitat, on n'hi havia més de quatre". A més, comentà que "els primers dies de setembre ja es van cobrir les possibles baixes que hi poguessin haver als centres".

Tot i la normalitat a la majoria dels centres educatius de Palma, no era difícil trobar ahir, per exemple, centres, com l'IES Madina Mayurca, on "les obres d'ampliació acumulen dos mesos de retard per un tema de llicència d'obres" i on "tenim tres professors menys d'una plantilla de 70, fet que suposa incrementar la càrrega lectiva dels mestres", segons explicava ahir el director d'aquest institut, Antoni Morante. El director del CEIP Maria de la Salut, Magí Ferriol, també comentava que "ha estat un matí atrafegat, això sempre passa". Encara no han rebut els miniportàtils per als alumnes de 5è i 6è de Primària i també estan pendents de traslladar-se a un nou edifici a final de trimestre.

Si bé la situació als centres concertats encara s'agreuja més, com denunciava ahir l'assessor d'Escola Catòlica, Marc González: "Els miniportàtils no vénen acompanyats de connexió a internet ni de les pissares electròniques".

Amb tot, ahir també 174 alumnes amb ceguesa o discapacitat visual de les Illes iniciaren el curs escolar amb el suport dels 18 professionals que componen l'equip específic d'atenció educativa de l'ONCE. Per nivell d'estudis, 49 pertanyen a Educació Infantil, 50 a Primària, 44 a Secundària, 6 a Batxillerat, tres a Formació Professional i 22 a altres tipus d'ensenyaments, molts a la Universitat.

'Normalitat' viària el primer dia de curs
Coincidint amb l'inici del curs escolar, ahir es posà en funcionament el tercer carril de la via de cintura (Ma-20) de Palma, concretament entre l'enllaç de la carretera de Valldemossa i la sortida de Son Rapinya. Només en alguns punts de la via de cintura es registraren retencions de dos quilòmetres, principalment a la zona de la Ma-20, que encara no disposa del tercer carril en els dos sentits de circulació. El regidor de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Palma, Antonio Donaire, donà comptes ahir de l'inci de curs a Palma i assegurà que "la mobilitat a la ciutat ha fluït amb total normalitat" i "a l'àrea dels col·legis s'han registrat les retencions habituals". Així, sols hi ha hagut embossos a primera hora a Son Rapinya i, devers les 13.30 hores, hi hagué trànsit dens al carrer d'Aragó. Això no obstant, Donaire aventurà que, "a mesura que transcorri la setmana, tornarà la rutina normal".

Des d'ahir i fins divendres són els dies durant els quals hi ha a Palma entre un 20 i un 25% més de trànsit a causa de l'inici de curs i, per això, l'Ajuntament realitza una sèrie de mesures per evitar els col·lapses circulatoris. La Policia Local des d'ahir té 162 agents distribuïts en torns de dematí i horabaixa que vetlen per controlar un total de 150 punts de Palma propers a les escoles. Hi ha tres àrees de col·legis que s'han vist directament afectades per les obres, però no s'hi han registrat retencions ni incidents. El CEIP Son Oliva, on s'executen les actuacions del corredor de les vies, i el CEIP la Soledat, on es du a terme la remodelació de la plaça de Sant Francesc Xavier, que serà la primera zona 20 de Palma.

Així mateix, s'ha elaborat un pla específic per minvar l'efecte de les obres de millora i sanejament urbà de la Vileta . El camí dels Reis disposarà de tots els carrils de circulació per tal de facilitar els accessos als centres escolars durant les primeres setmanes del curs. Des d'Escola Catòlica, l'assessor, Marc González, mostrà preocupació, ja que "enguany no s'ha millorat l'asfalt d'algunes àrees, com la del CEIPde Santa Catalina", i afegí que "els accesos a Son Rapinya s'haurien de millorar bastant més".

Inici de curs sense gaires alumnes a Lloret
El col·legi Antoni Alzina de Lloret acollí ahir un polèmic inici de curs perquè no s'han acabat les obres d'ampliació i reforma del centre. Malgrat que dissabte els pares assegurassin que els alumnes començarien a aules habilitades al Casal dels Tarongers, ahir dematí, i a darrera hora, es decidí que els escolars anassin al centre per començar les classes entre obrers i cables. A causa de l'execució d'obres, els alumnes de tercer, quart, cinquè i sisè començaren ahir a la mateixa aula a l'espera que acabin d'habilitar la sala per als estudiants de cinquè i sisè.

Malgrat que des de la Conselleria i la direcció del centre es decidí ajuntar els alumnes en un mateix espai, els escolars no ompliren una aula, ja que hi hagué molts de pares que decidiren no dur els fills al centre per ajudar els mestres a agilitar els tràmits per a l'inici de curs.

La nova escola ha estat a l'ordre del dia des de dia 1 de setembre, quan els professors no pogueren entrar al centre i hagueren de traslladar-se a la Sala per poder començar a preparar el nou curs. Des d'aquell dia s'han repetit les reunions entre membres de la Conselleria i l'Ajuntament, que no s'han posat d'acord, la qual cosa ha provocat molts malentesos entre els alumnes que ahir dematí no sabien on començarien.

Preparatius
Finalment, els estudiants que assistiren ahir a classe, que foren pocs, pogueren començar el curs dins el centre educatiu gràcies a la feina duta a terme durant el cap de setmana pels pares que apuraren fins al darrer moment per posar ordre a la part nova de l'escola. Dissabte i diumenge els pares i obrers treballaren en la neteja del mobiliari escolar i de les aules. Actualment, les actuacions encara continuen en la reforma de la part antiga, que està tancada amb una lona per tal que els alumnes no hi puguin accedir.

24 mil alumnes de cinquè i sisè curs estrenen aula digital
Els alumnes de cinquè i sisè de primària estrenen curs escolar adaptats a les noves tecnologies. El president del Govern de les Illes Balears, Francesc Antich, va inaugurar ahir el curs 2010-2011 en el Col·legi Públic S'Hort des Fassers d'Alcúdia, el primer de les Balears en la posada en marxa del programa aula digital, una iniciativa pionera a les Illes que inclou l'ensenyament a totes les aules per mitjà de pissarres digitals connectades a internet, a més del subministrament de miniordinadors per a cada un dels alumnes de cinquè i sisè cursos.

El Govern de les Illes Balears ha invertit 26 milions d'euros en el projecte que ve finançat en un cinquanta per cent pel Ministeri d'Educació i Cultura del Govern central. Per qüestions logístiques, els miniordinadors sols estan operatius ara per ara a S'Hort des Fassers d'Alcúdia, però s'espera que arribin a la resta de centres públics de les Illes abans del mes d'octubre. L'aula digital s'estendrà també a vuit instituts d'ensenyament secundari de les Illes per mitjà d'un pla pilot com el que ja es va desenvolupar fa un any a S'Hort des Fassers.

El president del Govern, Francesc Antich, que va estar acompanyat en la seva visita per quatre petits alumnes, va destacar la necessitat de "fer un esforç coordinat i de col·laboració entre totes les institucions, especialment en temps de crisi, per educar en la igualtat". "L'educació és igualtat, hem d'aconseguir que qualsevol nin o nina hagi nascut on hagi nascut tingui les mateixes oportunitats i pugui arribar al més alt".

Esforços
El Govern de les Illes Balears distribuirà un total de 24 mil ordinadors a les aules de cinquè i sisè de primària dels col·legis públics de les Illes. El pla permet la incorporació de les tecnologies de la informació i la comunicació a les escoles i instituts (aquests darrers en una segona fase) a la comunitat autònoma i facilita l'adaptació de continguts curriculars .

A més de la compra d'ordinadors, el pla ha requerit donar cobertura completa de Wi-fi a 132 centres públics de les Illes. S'han adquirit dos controladors centrals per a gestionar la connectivitat de tots els centres i els mestres de cinquè i sisè de primària rebran 8 hores de formació pràctica per poder usar els nous equipaments (4 hores en el cas dels centres concertats). La Conselleria ha destinat gairebé 600.000 euros per optimitzar l'accés a la xarxa de 175 centres educatius.

A l'escola de Son Macià, també es donen lliçons al hall
Amb una mica de son, però amb ganes de retornar a les aules i trobar-se amb els companys després de gairebé tres mesos de vacances, així fou el primer dia de classe per als infants de la comarca de Manacor, qui encetaren ahir el curs escolar amb la il·lusió d'una nova etapa. Això no obstant, no tot l'alumnat començà a rebre classes a les aules. Tretze infants de 3r de Primària del CP Mestre Pere Garau de Son Macià hagueren de seure a les cadires ubicades al hall del centre, ja que l'aula prefabricada del pati, que els havia estat assignada, està "en males condicions".

De fet, la presidenta de l'APIMA, Elisabet Vaquer, ja havia advertit que l'alumnat no entraria a "una aula que és a punt de caure, que no té calefacció ni banys i en què el trespol està rovellat". "Des del mes de març demanam que els tècnics de la Conselleria vinguin perquè vegin com està, perquè així no s'hi pot estar", afegí Vaquer.

Davant això, la solució temporal del centre ha estat ubicar l'alumnat al rebedor durant un màxim de 10 dies, encara que ahir mateix l'Ibisec assegurà que "aquesta mateixa setmana o la vinent es canviarà l'aula prefabricada del pati".

Malgrat l'anunci oficial, els pares s'hi mostraren incrèduls, atès que "no és la primera vegada que ens ho diuen". A més, sostingueren que "és lamentable que s'hagi hagut de començar el curs així, si ja n'estaven avisats. Això suposa una pèrdua de qualitat en l'ensenyament, perquè els infants es troben en una zona de pas".

Terrenys
La presidenta de l'APIMA manifestà que continuaran lluitant a fi que "Son Macià tingui una escola nova, perquè aquesta fou declarada obsoleta el 2001". Tanmateix, recordà que encara que hi ha el compromís de l'Ajuntament de Manacor i de l'Executiu balear de construir un edifici nou, "no se'n podrà començar cap fins que no s'aprovi el Pla General d'Ordenació Urbanística, que permetria la requalificació de terrenys que ara mateix farien falta per a l'edificació del nou centre escolar del nucli de Son Macià".