Suport polític
Fins ara Georg declara, orgullós, que no ha rebut ni un euro de fons públics. Amb tot, paradoxalment, diu que té el vistiplau de la major part de la classe política -de fet, insisteix que de tota excepte d'Aina Calvo- i hi afegeix que el conseller d'Educació, Bartomeu Llinàs, i la portaveu del Govern i consellera Turisme, Joana Barceló, li han explicat que el Govern també n'és partidari. Sigui com sigui, la realitat és que per ara no hi ha cap institució de les Illes que hagi comunicat públicament el suport a la candidatura.
De moment Georg, que és promotor cultural, diu que s'ha gastat "milers d'euros" de la seva pròpia butxaca i de la d'altres inversors privats per preparar el projecte, que ja s'ha lliurat. No aclareix qui més hi ha invertit ni quants doblers s'hi han dedicat fins ara. A l'Estat hi ha quinze ciutats més que són candidates i el 28 de setembre presentaran les seves propostes a un jurat amb tretze membres escollits per les institucons europees i amb la ministra de Cultura, Àngeles González-Sinde.
Precisament Georg diu que és aquí on hi ha el problema amb Aina Calvo. Explica que, com que el president de l'Estat, José Luis Rodríguez Zapatero, ja ha fet explícit el seu suport a la candidatura de Còrdova, Calvo no vol presentar-hi Palma per no fer-li ombra. Indica que des del març de 2008 intenten aconseguir l'ajuda de la batlessa, però que ella es limita a desitjar-los "bona sort" quan es veuen. Tot plegat, ho relaciona amb una estratègia socialista amb vista a les pròximes eleccions a Andalusia. "No ho entenc", diu, perquè assegura que una batlessa hauria de mirar per la ciutat i no pel partit.
Georg continuarà endavant amb o sense el suport de la batlessa. "Estaria bé, però no és necessari", assegura, tot i que lamenta que no hi hagi banderes i rètols amb el logotip de la candidatura a la façana de l'Ajuntament ni a l'aeroport, com es veu a altres ciutats. Amb tot, no es dóna per vençut i diu que Calvo "té i tindrà la porta oberta" a implicar-se en la candidatura i la rebria encantat. Si Palma i les Balears -és una candidatura regional amb el centre a Ciutat- fossin escollides, Georg creu que es podrien resoldre molts problemes de l'Arxipèlag, des de la desestacionalització del turisme fins als dèficits educatius i, fins i tot, ajudaria el medi.
Per això diu que ha aplegat més de 1.900 suports, des d'entitats com ARCA i l'Institut d'Estudis Baleàrics fins als hotelers. Georg, que amb prou feines parla una mica de castellà, també explica que el projecte té molt en compte el català. De fet, es preveu que la llengua pròpia de les Balears sigui un dels eixos clau del programa i un dels tres idiomes oficials de la candidatura, amb el castellà i l'anglès, si resulta triada. De moment la web de la candidatura (www.illesbalears2016.com) és tan sols en castellà i el llibre que l'explica també, tot i que s'ha planejat que d'aquí a pocs dies en surti una traducció.
"Cap institució no hi dóna suport"
La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Nanda Ramon, té una altra versió dels fets i desmenteix una per una les acusacions d'Hubert Georg Feil. Diu que, de fet, qui va prendre la decisió de no implicar-se en la candidatura va ser la seva regidoria i no la batlessa, tot i que en va parlar amb ella. Ahir, Calvo va evitar pronunciar-se sobre la candidatura i des de Cort s'assenyalà cap a Ramon com a portaveu. A més, Ramon nega que el seu partit, el PSM, faci costat a la candidatura i assegura que el Govern i els consells tampoc no ho fan. "No hi ha cap institució que hi doni suport", declarà ahir.
No és que Cort ni cap administració s'oposi a la proposta, és que no veuen clar gastar-hi doblers sense tenir garanties d'aconseguir res i menys en un moment en què tothom parla d'austeritat i els pressuposts es retallen any rere any. També explica que això li ho van deixar clar en una reunió amb representants de l'Ajuntament, els consells i el Govern. "Ens reclamava una inversió de 2 milions d'euros per a enguany i 3,1 milions per al 2011 sense cap garantia d'èxit", diu Ramon fent referència a la primera reunió que va tenir Cort amb Georg el març 2008. De fet, afirma que aquest és un dels motius principals pels quals declinaren formar part de la candidatura. "Era massa costós", digué; sobretot en un moment en què es veuen obligats a retallar el pressupost d'institucions culturals com la Fundació Miró i l'Orquestra Simfònica per manca de doblers.
A més, la regidora no oblida que quan els proposà la candidatura ja feia anys que altres ciutats treballaven per fer-ne una. "Hi anàvem tard", assegura. Tanmateix, Ramon diu que si ho pot tirar endavant la iniciativa privada "no tenim la voluntat de posar-hi problemes ni criticar-ho", però insisteix que les administracions no ho veuen clar i que cap no ha comunicat públicament el seu suport a la iniciativa de Georg. La regidora també indica que el projecte que els va presentar Georg ha canviat. "D'entrada tenia un pressupost de 150 milions d'euros i demanava que les institucions balears en pagàssim el 50%". Ara la xifra és tan sols d'entre 40 i 60 milions i Georg estima que l'Estat n'hauria de pagar un 40% i les institucions balears un 30%. A més, des del principi la candidatura era per Palma, explica Ramon, "però ara és de totes les Illes". També diu que Georg els digué que ja tenia compromès un 18% de finançament de socis privats però "no va voler dir qui són".
Inversió multimilionària que Palma no pot assumir
El tinent d'alcalde, José Hila, ha assegurat que optar que Palma sigui declarada capital europea de la cultura el 2016 precisaria d'"una inversió multimilionària» que el consistori no està disposat a fer en els temps que corren i amb una reducció del seu pressupost per a aquest any del 14%. Així s'ha referit Hila a les queixes de l'impulsor d'aquesta iniciativa, el promotor Hubert Georg, per la falta de suport del consistori a la candidatura de Palma. El regidor ha explicat que «l'Ajuntament ha estat molt clar i molt honest» sobre aquest assumpte «des del minut un», ja que va deixar patent que el municipi «no té la capacitat pressupostària» per impulsar aquesta candidatura.
«Si et presentes és per guanyar i no per fer bony, i, si et presentes per guanyar, es necessita d'una inversió multimilionària», ha reiterat el regidor, qui ha afegit que Palma hauria de competir amb ciutats que porten anys preparant la seva candidatura, pel que ha postil·lat que «cal tenir els peus a terra» i adonar-se que «ara no és el moment». En qualsevol cas, Hila ha puntualitzat que no van a criticar la iniciativa d'aquest promotor privat i que la respectaran.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
i per què no fan una llista detallada dels projectes que es volen fer? per ventura podria ser l'oportunitat de fer desapareixer d'una vegada son banya i la degradació i la deliqüencia de barris com corea o gomila.Si almanco serveix per això es podria fer un pensament.
"Independentista" friki: no parlam del mateix se veu. Tu parles de capitals culturals (i molt bé), però també parles d'iniciatives privades (i molt malament!). A veure si ens aclarim.
"Independentista" friki: no parlam del mateix se veu. Tu parles de capitals culturals (i molt bé), però també parles d'iniciatives privades (i molt malament!). A veure si ens aclarim.
Fogater, t'has molestat tan sols en mirar una mica què significa ser lla Capital Europea de la Cultura? Mira, mira quantes ciutats europees han estat i seran "friquis" segons el teu criteri. Au, carabassot més que carabassot! De la Viquipèdia: Capital Europea de la Cultura, és un títol conferit per la comissió i el parlament europeu a una o dues ciutats europees, que durant un any tenen la possibilitat de mostrar el seu desenvolupament i vida culturals. Algunes ciutats europees han aprofitat aquesta designació per transformar completament les seves estructures culturals i ser reconegudes en l'àmbit internacional. Llista de les ciutats escollides * 1985: Atenes * 1986: Florència * 1987: Amsterdam * 1988: Berlín (part occidental) * 1989: París * 1990: Glasgow * 1991: Dublín * 1992: Madrid * 1993: Anvers * 1994: Lisboa * 1995: Ciutat de Luxemburg * 1996: Copenhaguen * 1997: Tessalònica * 1998: Estocolm * 1999: Weimar * 2000: Avinyó (Valclusa), Bergen, Bolònia, Brussel·les, Hèlsinki, Cracòvia, Praga, Reykjavík, Santiago de Compostel·la * 2001: Porto, Rotterdam * 2002: Salamanca, Bruges * 2003: Graz * 2004: Gènova, Lilla * 2005: Cork * 2006: Patres * 2007: Sibiu * 2008: Liverpool, Stavanger, Sandnes * 2009: Linz, Vílnius * 2010: Essen, Istanbul, Pécs * 2011: Turku, Tallinn * 2012: Guimarães, Maribor * 2013: Marsella, KoÅ¡ice
I això de la "Capital Cultural", que li costaria a l´Ajuntament de Ciutat?. Jo crec que hauriem de començar per aquí. Criticar a N´Aina Calvo sense saber el cost del que suposaria la capitalitat cultural de Ciutat no te massa sentit. Qui de vosaltres sap quina és la capital de la cultura europea l´any 2010?
"Independentista" friki, en tots els casos que cites sempre ha estat a l'inrevés: qui ha estirat del carro és l'administració pública, que és qui ha cercat els espònsors privats per dur endavant la candidatura. Aquí no, aquí resulta que surt un suposat number one de les idees i de tot d'una rep el suport incondicional del Grup Serra i de ningú més. I com que no els fan cas, resulta que la culpa és dels polítics, que no són amples de mires. T'ho diré més clar: s'estava preparant un pelotasso d'aquells que fan època i gràcies al seny d'alguns polítics això s'ha aturat. Amb independentistes com tu, el país se n'aniria a ca una puta en dos dies. Friki més que friki!
Si la capitalitat cultural és una "fricada", per què Zapatero dóna suport a la candidatura de Córdova? I per què Madrid va acceptar ser-ho el 1992? Vos pensau que l'Expo de Sevilla, per exemple va ser producte d'una inversió privada? I un memeu! Aquests tipus d'esdeveniments tenen una part importantíssima d'inversió pública, perquè tenen la finalitat de promoure la identitat nacional i el territori que les organitza. Aquí el que passa és que el PSOE-PSM tenen la consigna de pobrejar i callar davant l'espoli a què estam sotmesos per Madrid, i quan se'ns presenta una oportunitat per atreure un turisme de qualitat i de donar a conèixer al món la llengua pròpia de Mallorca, l'única resposta és que "no hi ha doblers". Cagondena, com a mínim na Ramon podria aixecar la seva veu i EXIGIR que Córdova també retiri la seva candidatura, no? Perquè aquí o ens estrenyem tots el cinturó o tots ens endeutam i invertim com ens dóni la gana. Qualcú ha sentit dir mai els andalusos i madrilenyos que "no hi ha doblers", quan volen dur endavant un dels seus projectes faraònics, pagats amb els nostres doblers. Au, rovegau aquesta, fogater i companyia. Vos podeu aplicar allò de la guineu que va renunciar all raïm "perquè encara era verd".
Com que veig que ho esborrau, ho tornaré a posar per tercera vegada (saps que ho arribau a ser de primmirats quan vos diuen les veritats): Als becaris estiuencs del Grup Serra no paren de ficar-los gols. Dos exemples: el "cas Biel Company" (o més ben dit: el "Cas Monjo") i ara el "cas Feil" (per a vosaltres: el "cas Calvo"). Per favor! un poc de dignitat periodística. No sou més inútils perquè no vos entrenau.
Un altre viu. Beneficis privats d'inversions públiques? Ja n'hi ha que basta.
I a mi que aquest tio em recorda aquel borratxo inglès que volia comprar el Mallorca. Si, el de les tuberies...