Prevenir i protegir és el repte de cada dia
dBalears compartí un matí de feina amb Melcion Coll, l'Agent de Medi Ambient que s'encarrega de vetlar per la natura a Sóller, Deià, Fornalutx i Valldemossa
Els Agents de Medi Ambient (AMA) són els grans desconeguts en l'àmbit de la protecció. Treballen conjuntament amb l'Ibanat i les policies locals, però són ells l'autoritat competent quan som als boscos. L'antiga figura del guarda forestal s'ha transformat en un AMA. Són els encarregats de concedir els permisos de crema en sòl rústic i d'autoritzar les tales d'arbres i, sobretot, tenen l'obligació de vigilar la flora i la fauna dels espais naturals. Prevenir i protegir és el seu repte de cada dia. Els cinquanta-cinc agents que hi ha a les Illes Balears interactuen contínuament amb pagesos i turistes. En la seva feina pesa més la prevenció que la denúncia.
dBalears compartí un matí de feina amb Melcion Coll, l'Agent de Medi Ambient que vetla per la natura als municipis de Sóller, Deià, Fornalutx i Valldemossa.
Els incendis forestals i la proliferació de cabres salvatges són els principals problemes. Melcion Coll és un treballador més, però la seva feina té peculiaritats prou atractives. Just un pic per setmana és a Palma, ja que la seva tasca se situa al bosc. La seva oficina virtual és entre pins i alzinars. De bon matí té una cita a Valldemossa, on un resident pretén obtenir un permís de crema per poder així netejar el seu solar. No és possible, perquè el terreny on vol cremar rostoll és urbà i, per tant, és l'Ajuntament el que pot atorgar la llicència.
Tot seguit l'agent inicia el camí cap a Son Mico, una típica possessió mallorquina que està en mans d'una família francesa. Mesos enrere havia marcat les alzines que es podien talar i ara té l'obligació de certificar que la feina s'ha fet bé. Melcion assegura que just s'han talat els arbres que havia autoritzat. Les mesures per evitar la tala il·legal són rigoroses i els Agents de Medi Ambient tenen autoritat per entrar a les propietats privades sense haver de demanar permís. Així, es pot fer un control eficient. La jornada continua per diferents camins rurals entre Sóller i Deià. Som a l'estiu i s'ha de posar especial esment a vigilar que no es produeixi cap incendi. Encara són nombrosos els pagesos que no demanen permís, que es pensen que poden cremar a qualsevol lloc i qualsevol cosa. Així, els agents forestals han d'exercir també de pedagogs i imposar una nova cultura a la pagesia.
El dia avança i Melcion té una altra cita.
En aquesta ocasió és a Son Blanco, ben a prop de la carretera que va de Sóller a Lluc. Ha de concedir una altra llicència de crema a un jove estranger. L'autorització no presenta cap problema perquè es tracta de restes de poda de tarongers. Tot i això, Melcion recorda al propietari de la finca que el dia que vulgui cremar ha d'avisar a l'112 perquè així Emergències sap que el foc està controlat però augmenta la prevenció a la zona. El torn de Melcion acaba a la comuna de Fornalutx, on fa dos anys va organitzar una reforestació amb els nins de les escoles de Sóller i Fornalutx. Sembraren alzines, pins i mates en un descampat que havia estat un abocador, avui convertit en una zona d'esbarjo. Melcion hi va per veure com creixen els arbres només per satisfacció personal. Està orgullós de l'interès que mostraren aquells escolars. Tots els arbres que plantaren són vius encara. Això li recorda que no treballa sol.
També a Illes Balears
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Fan una crida a no adquirir productes d’Israel, com els comercialitzats per Illa Camp o Agromart
- El Col·legi Pedro Poveda celebra la vintena edició del seu Certamen Literari
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.