TW
0

El 8,46% de les dones que han estat ateses en primera consulta a les Unitats de Salut Mental (USM) d'adults del Servei de Salut ha patit violència de gènere. Així ho recull l'estudi Avaluació de l'atenció sanitària especialitzada enfront de la violència de gènere a les Illes Balears. L'objectiu ha estat conèixer la magnitud i l'impacte d'aquesta xacra social i la percepció dels fets per part dels professionals, com també les característiques de les víctimes.
Aquesta investigació, finançada amb fons del Ministeri de Sanitat i Política Social, inclou dos apartats. El primer du informació relativa a les actituds dels professionals que tracten les víctimes.

De les 322 enquestes en què han participat, s'extreu que un de cada cinc treballadors de Salut Mental considera que la violència de gènere no és cap problema de salut. A més, un 25% hi planteja diferències per factors com el nivell d'estudis i la classe social. El 45% d'aquests sanitaris considera que es descobreixen menys del 50% dels casos i, quan es detecten, només un 2,7 afirma que ho codifica com a maltractament cap a la dona. El segon apartat ha consistit a analitzar 1.890 històries clíniques de les dones ateses en primeres visites a les USM entre setembre de 2008 i setembre de 2009. El perfil d'aquestes usuàries és molt divers. Un 29% sofreix violència psicològica, un 18,13, física i un 31,86% física i psicològica. A més, el 35% de víctimes són treballadores no qualificades i just hi ha un 1,87% de titulades universitàries.

Quant a la relació amb el maltractador, en la gran majoria de situacions, el 45,62%, es tracta de l'exparella, de la parella actual en un 20,63% de casos i, en el 10%, de l'excompany. Respecte de la durada del maltractament, un 5,88% de vegades la violència de gènere ha durat menys d'1 any i en un 45,1 per cent, d'1 a 5 anys. Quant al nivell d'estudis, només el 5% n'ha cursats d'universitaris, el 17,5%, de secundaris i el 29,38% de primaris, mentre que el 35% no en té de cap classe.