Els portaveus del grup ecologista, en la seva aparició davant els mitjans. | Ferran Aguiló - J.T.

TW
0

El GOB considera que la llei per permetre el golf de Son Bosc i les darreres normes urbanístiques que s'han aprovat al Parlament, des del decret Nadal fins a la llei Barceló són "inconstitucionals". Per això, presentarà un escrit davant el Defensor del Poble perquè l'estudiï i el traslladi al Tribunal Constitucional.

El portaveu del GOB, Miquel Àngel March, denuncià ahir que s'han "usurpat les competències municipals urbanístiques", perquè en alguns casos "s'ha eludit via llei l'obtenció de llicències i els tràmits municipals". A més, "no s'han complert els tràmits mediambientals establerts per la Directiva d'aus", és a dir, que s'han infringit disposicions europees que els estats han de respectar obligatòriament.

Cal pensar que la normativa aprovada dimarts amb vots del PP i d'UM que declara el golf de Son Bosc "d'interès autonòmic" i que anul·la la petició del Govern d'incorporar la zona al Parc Natural de l'Albufera de Mallorca ha fet esclatar els ecologistes. Segons explica el GOB, "aquesta legislatura passarà a la història perquè és l'etapa en què s'han impulsat, per via parlamentària, mesures legislatives que deixen el panorama urbanístic en un estat total i absolut de desgovern".

Però no tan sols la llei del golf de Son Bosc ha fet saltar les alarmes del grup que defensa la naturalesa. La portaveu del GOB, Margalida Ramis, denuncia que el projecte de llei d'actuacions urgents relatives a determinades infraes- tructures i dotacions d'interès general "permet edificar en zones on no hi ha equipaments bàsics i en terreny no urbanitzable i, fins i tot, rústic".

La representant de l'entitat conservacionista assegura que l'Executiu utilitza en aquestes qüestions "un modus operandi amb el qual s'intenten ignorar les disposicions que hi ha sobre l'edificació". Els ecologistes critiquen també que s'elaborin "lleis singulars en lloc de generals", cosa que resulta "una causa directa de l'urbanisme a la carta, ben igual que en legislatures passades". Segons Margalida Ramis, això suposa "fer excepcions permanents a les regles del joc i eludir el debat social i polític".

March explicà que un dels "problemes principals" és que el Parlament "posa en marxa lleis per esquivar el compliment de sentències judicials", com en el cas del pont del Riuet a Manacor. D'aquesta manera, les crítiques no van dirigides només al PP i a UM, sinó també a la Cambra autonòmica. Segons Ramis, l'oposició "ha sabut aprofitar les vies que el Govern ha deixat obertes per fer urbanisme a la carta". Pel GOB, "l'estrella" d'aquesta legislatura han estat "els decrets llei per impulsar les iniciatives de desregulació urbanística i les tramitacions com a projectes de llei, amb la introducció d'esmenes que han constituït una pràctica més d'urbanisme clientelar".
Entre les iniciatives més criticades per l'associació hi podem trobar el decret Nadal, que segons els conservacionistes "permet legalitzar places turístiques il·legals, sempre que no haguessin estat motiu d'infracció urbanística greu en el passat". A més, des del GOB critiquen que "aquesta norma permet, fins i tot, incrementar els nivells d'edificabilitat turística".