Les institucions de les Balears que promouen i fomenten l'ús del català aniran de la mà aquest estiu per primera vegada per oferir a més de 2.000 joves cursos i activitats lúdiques que els permetran aprendre i millorar el català a través del programa Un estiu per aprendre i passar-s'ho bé! Sota el lema 'viulallengua', el Govern, el Consell, el Consorci per al foment de la llengua catalana (Cofuc), l'Obra Cultural, Cort i l'associació Paraula han preparat tot un ventall d'eines a disposició dels ciutadans -siguin nouvinguts o no- perquè puguin "comprovar que el català és una llengua útil".
Així ho avançà ahir la directora general de Política Lingüística, Margalida Tous, qui presentà les activitats i explicà que els centres d'autoaprenentatge de la llengua "es mantindran oberts durant tot l'estiu". La responsable d'aquesta àrea va afegir que, a més, durant aquest període, es prepararan diversos tallers i conferències de caire lúdic per animar els més petits a conèixer la llengua i la ciutat de Palma. Una de les activitats més atractives per als joves són les colònies. Els infants que estan empadronats a Palma podran gaudir d'acampades a Alcúdia, on "podran fer amics i parlar en català". Segons va explicar la directora general de Política Lingüística, "el percentatge de joves catalanoparlants que participen en aquestes jornades és del 60%". És així perquè "d'aquesta manera és més fàcil que els que no parlen català puguin aprendre'l més ràpid".
Per l'àrea de Política Lingüística de la Conselleria d'Educació i Cultura "és molt important" l'aprenentatge del català per part dels nins nouvinguts perquè, "quan arribi setembre, es trobaran amb una realitat bilingüe" que pot ser un obstacle en la seva formació. A més, Tous va afirmar que els que participen en aquestes activitats "disposen de més coneixements lingüístics que els faciliten la feina a l'hora d'iniciar el curs escolar". Així mateix, la responsable del Govern va indicar que es tracta d'un "servei fantàstic", perquè "mentre els infants de les famílies nouvingudes són de colònies, els pares poden dedicar tots els esforços a cercar feina o a fer-ne amb la tranquil·litat de tenir-los aprenent".
Qui vulgui aprendre català a tota velocitat durant l'estiu també ho podrà fer. La gerent del Cofuc, Liniu Siquier, va informar que es realitzaran cursos intensius dels nivells un i dos adreçats a persones "que tinguin coneixements nuls o molt escassos de llengua catalana". Els cursos duraran de 20 o 40 hores i s'impartiran durant els mesos de juliol i agost. L'actor Xavier Frau, que ha aportat la seva imatge al fullet del programa d'activitats, es va mostrar "molt content" de prendre part en la promoció d'iniciatives que fomentin el català a les Illes Balears. Frau va reivindicar una legislació que permeti equiparar els drets i els deures dels que parlen català i els dels que no ho fan. Per l'actor, que participa a la sèrie d'IB3 Televisió Llàgrima de sang, "és molt important que la gent s'adoni que parlar català els servirà en el seu dia a dia".
2.000 persones podran aprendre català amb activitats aquest estiu
La Direcció General de Política Lingüística, el Cofuc, el Consell, Cort, l'OCB i Paraula uneixen esforços per primera vegada sota el lema 'viulallengua'
Palma08/07/10 0:00
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Aques no és un tema de crisi, sino de ajudar a les persones que no parlen català i el volen parlar, a que ho puguin fer. És una manera de donar-los a conèixer una part de la nostra cultura i sobretot la nostra manera de comunicar-nos, que es la nostra llengua.
"Un", no ests més que un pollastre de creste molle, que no vals es pet de una monja veya.
Sort Tomaseta... friki més que friki
Ligeia, defens ès mallorquí perquè és sa meva llengo, no ès català, que es descontinnet espanyol i ple de castellenismes, tot i que siguis professora, ja m'agradaria que tu ho xarrasis i defensasis tant com jo. i ara no em vinguis perquè no ho escric correctament, que tots ho sabem molt bé, especialment tu.
Sort (o Sor?) Tomaseta: per tenir un nom tan mallorquí demostrau ben poca mallorquinitat. La nostra llengua també està en crisi i no ho podem ignorar. Després criticam els forasters i els immigrants per no parlar mallorquí, idò els hem d'oferir la possibilitat d'aprendre'l, no?
Han juntat els quatre duros que els ha deixat el Govern i una associació privada, perquè ja no poden fer els cursos individualment.
Amb això ja tenim la Seu plena de ous. ¡S'acab sa crisis!