TW
0

"L'estat de l'educació a les Illes Balears no és alarmant, però tampoc no és bo", reconegué ahir el conseller d'Educació i Cultura, Bartomeu Llinàs, durant una trobada amb els mitjans per valorar el curs 2009-2010.
Llinàs, que accedí el càrrec el passat 16 de setembre en substitució de l'anterior consellera Barbara Galmés, anuncià que els curs que ve "haurem de fer un reajustament d'entre 50 i 60 professors a Primària i a Secundària".
Una altra de les mesures d'optimització dels recursos serà l'obligatorietat de fer 18 hores lectives a Secundària. Pel que fa a la reducció de tres hores lectives que fins ara s'aplicava als majors de 55 anys per a la preparació de les classes, la cosa canvia. "Una hora passarà a ser lectiva i les altres dues es podran compensar amb feina a casa", va explicar Llinàs, qui va apuntar que "hem adequat les plantilles que tenim i sempre evitant alterar les ràtios professor/ alumne".

Un fracàs escolar elevat, un alt índex d'abandonament prematur dels estudis i unes ràtios per aula elevades són algunes de les constants xacres al sistema educatiu de les Illes Balears. Davant aquesta situació i descartat el Pacte educatiu d'àmbit estatal, el conseller apostarà per "convocar meses de diàleg i fòrums amb experts per aplicar el programa d'acció immediata del ministre Gabilondo", si bé dels 510 milions d'euros que s'hi destinarien "encara no sabem quants ens arribarien". I pel que fa a Balears, "no tinc previst obrir un procés de pacte", digué.

Els doblers
El conseller va voler recordar que "nosaltres depenem de la Conselleria d'Economia i Hisenda i ens hem trobat que molts pagaments s'han hagut d'aturar". Un exemple recent són les ajudes econòmiques per a les associacions de pares i mares d'alumnes -pel curs que ha finalitzat- que encara no s'han ni convocat. "Abans de setembre esperem haver pagat allò que se'ls deu", i aprofità per anuncià que el curs que ve "als centres de professors hi haurà places destinades a la formació dels pares".

"Aviat ens reunirem per parlar dels pressupostos del 2011, si bé és evident que caldrà retallar en personal i en funcionament de la conselleria". De moment ja s'està treballant en "els decrets de necessitats educatives especials, el de drets i deures de l'alumnat i el de centres integrats de Formació Professional", explicà Llinàs.