TW
0

La Policia Nacional està prenent declaració a cinc persones presumptament implicades en l'Operació Passarel·la, oberta ahir amb l'escorcoll de diverses empreses que estarien relacionades amb aquest cas, que investiga la presumpta desviació de fons públics durant la passada legislatura a través de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur), segons informen fonts policials. Es tracta de cinc treballadors, tres dones i dos homes, de l'Institut Balear de Turisme, que han estat detinguts avui matí. Els arrestats responen a les sigles de F. T. B, L. D. S., A. G., P. P. M. i R. V. G., i són caps de secció de l'Ibatur i responsables del departament d'informàtica d'aquest institut públic. Les seves declaracions en la Direcció Superior de la Policia de Palma, que han començat aquest matí, s'han reprès passades les cinc de la tarda després d'una pausa per dinar.

Arran d'aquestes declaracions, no es descarta que es produeixin nous arrests per aquest cas, en el qual hi hauria implicada la cúpula de l'Ibatur en la passada legislatura, un organisme que depenia de la Conselleria de Turisme dirigida pel diputat autonòmic Joan Flaquer. La Policia analitza avui els documents requisats en els registres realitzats ahir en diverses empreses de Mallorca i Madrid dins de l'operació Passarel·la. La causa es troba sota secret de sumari i després dels interrogatoris la Policia decidirà si resten detinguts en la Direcció Superior o al contrari si queden en llibertat.

La Fiscalia Anticorrupció i el jutge Ignacio Lope Sola investiguen en el cas Ibatur delictes de prevaricació, malversació, suborn i frau, derivats de la gestió suposadament irregular d'aquest organisme públic durant la passada legislatura del PP.

El cas Ibatur esclatà ahir amb l'operació Passarel·la: una desena d'escorcolls simultanis a Palma i a Madrid per cercar proves d'una xarxa de frau i malversació de doblers públics de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) durant el Govern de Jaume Matas. A més, els investigadors també cercaren pagaments a Easy Concept, una de les empreses implicades en la trama Gürtel.

El jutge Castro s'ha involucrat també en aquesta investigació per la relació d'aquestes empreses amb alguns dels presumptes delictes que instrueix dins el "cas Palma Arena", referida a la presumpta malversació de diners de l'Administració autonòmica entorn de la construcció del velòdrom de la capital balear en la passada legislatura. El jutge d'instrucció ha dividit aquesta causa en vint-i-cinc peces perquè siguin jutjades de forma separada, algunes de les quals es refereixen al patrocini d'esdeveniments esportius per part d'Ibatur. Els escorcolls de Madrid, que van començar ahir, estan essent dirigits personalment pel fiscal Anticorrupció Horrach, qui també va participar en la investigació del "cas Palma Arena".

Anàlisi del material incautat

Notícies relacionades

Avui és dia d'anàlisi i així la Policia treballa sobre els documents requisats en els escorcolls realitzats ahir a Mallorca i Madrid dins l'"operació Passarel·la", en la qual s'investiguen presumptes pràctiques corruptes en l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) en la passada legislatura, abans d'impulsar noves actuacions. Fonts policials han explicat que els primers escorcolls, que van afectar cinc empreses relacionades amb l'Ibatur i una fundació, s'han donat per acabats i els agents que desenvolupen l'operatiu no han dut a terme cap detenció.

No obstant això, han incidit que serà l'estudi de la documentació obtinguda en els registres el que determinarà quines actuacions es realitzaran en les pròximes hores per aclarir la presumpta trama de malversació de fons públics entorn la Conselleria de Turisme en la legislatura 2003-2007, quan el seu màxim responsable era l'avui diputat autonòmic del PP Joan Flaquer.

Dia d'escorcolls

A Mallorca, des de primera hora del matí, s'inspeccionà la seu del grup Clave de Comunicación, a Palma, i les oficines de la seva filial La Moderna, a Santa Maria. La Policia també irrompé a les oficines d'Illa Publicitat i de Pula Golf, a Palma i Son Servera; a les de Comunicación Creativa, a Marratxí -vinculada a Juan Carlos Alia-; i a Costa Nord, la seu de la Fundació pel Desenvolupament Sostenible a les Illes Balears, a Valldemossa.

L'operació la dirigia el fiscal Anticorrupció Miguel Àngel Subirán. Mentrestant, però, les indagacions pel cas Ibatur s'escamparen a Madrid, on el fiscal Pedro Horrach controlà els escorcolls a les seus de les empreses Match Golf i Over Marketing Comunicación -presidida i fundada per Daniel Mercado-. Fonts pròximes al cas indiquen que els agents hi cercaren documents de l'època del PP, de l'any 2003 al 2007, però també del 2008, quan l'Ibatur ja era sota control d'UM.

Segons la interlocutòria dels escorcolls, autoritzats pel jutge Juan Ignacio Lope Sola, s'investiguen delictes contra la hisenda pública, de tràfic d'influències, de malversació de doblers públics, de frau a l'Administració i de falsedat mercantil i oficial. S'hi diu que del sumari del cas es desprèn que el grup Clave i les seves filials, incloent-hi La Moderna, poden haver estat "arbitràriament afavorides" per l'Ibatur i que no han justificat tots els contractes adjudicats. També s'investiguen els més de 17 milions d'euros de l'Ibatur que haurien rebut en quatre anys Match Golf i Reial Pula Golf -propietat de Romeo Sala- arran d'un conveni per promoure el golf a Balears que consideren que no s'ha justificat. Totes dues empreses eren les organitzadores del torneig de golf Mallorca Classic, que es féu entre el 2003 i el 2007. Over Marketing, per pert seva, també hauria rebut doblers d'Ibatur, segons la interlocutòria.

Però, a més a més, la interlocutòria diu que La Moderna, Match Golf i Over Marketing feren pagaments a l'empresa Easy Concept, "objecte d'investigació en la coneguda trama Gürtel". De fet, Over Marketing mateix apareix relacionada directament amb la trama Gürtel en el sumari del cas. Així mateix, segons fonts properes al cas, la Policia trobà ahir com a mínim una factura d'Easy Concept en una de les oficines del grup Clave. Aquest mateix grup envià ahir horabaixa un comunicat de premsa en què deia que col·laborava amb les investigacions i que havia lliurat tota la documentació sol·licitada sobre els contractes amb l'Ibatur. Cal recordar que el grup Clave -la meitat del qual és propietat de Juan Jaime Velasco- és un dels principals gabinets de comunicació i publicitat de les Illes Balears i va rebre molts dels contractes de publicitat de la legislatura passada.

Pau Collado

D'altra banda, és significatiu que Easy Concept tingui com a conseller delegat un dels 70 imputats en la trama Gürtel: el mallorquí Pau Collado, que també va ser director gerent de la Fundació pel Desenvolupament Sostenible durant l'etapa del PP. De fet, Over Marketing rebé un contracte per fer la publicitat del principal projecte de la Fundació per al Desenvolupament Sostenible, la targeta verda, que havia de substituir els ingressos de l'avortada ecotaxa. Així doncs, mentre Collado contractava Over Marketing per a la fundació pública que dirigia, al seu torn Over Marketing contractava l'empresa de Collado.

Over Marketing aconseguí molts contractes durant la legislatura de Jaume Matas i fins i tot arribà a obrir oficina a Palma, malgrat que la tancà quan el PP perdé el Govern. Durant l'etapa popular, per exemple, guanyà un concurs de la Conselleria de Relacions Institucionals per valor de 267.000 euros per difondre el pla sociosanitari de les Illes Balears (6 de març de 2006); un altre de la Conselleria de Treball per valor de 263.262 euros arran d'una campanya de prevenció d'accidents laborals (18 de novembre de 2004); i un altre de 62.730 euros de la Conselleria de Salut per una campanya sobre hàbits saludables (15 de novembre de 2005). Over Marketing també va fer una enquesta per a l'Ajuntament d'Inca sobre qualitat de vida, per la qual cobrà 20.300 euros.

Les investigacions del cas Ibatur arrencaren l'any 2009, amb la detenció de Miquel Àngel Bonet, que havia estat el secretari de l'Institut. Bonet reconegué haver desviat doblers amb contractes irregulars. Així, va pagar devers 20.000 euros a una parenta de noranta anys entre el 2006 i el 2007 per feines que no es van arribar a fer mai. Va admetre que havia seguit la mateixa estratègia amb altres familiars seus, que féu passar per proveïdors. En total, reconegué un frau de 85.000 euros, la mateixa quantitat que li imposaren com a fiança per evitar la presó. El cas, però, no s'acabà aquí, continuà fins que ha desembocat en l'operació Passarel·la. Tot i els nombrosos escorcolls, ahir no hi hagué detinguts, malgrat que no es descarta que la Policia arresti alguns implicats durant les pròximes hores ni que reclami més documentació.