El president Antich, ahir al Parlament. | Ferran Aguiló - J.Torres

TW
0

La retallada de 103 milions de despesa pública per complir amb les exigències de contenció del dèficit ja és una realitat. El Parlament l'aprovà ahir d'urgència en el darrer ple ordinari amb els vots a favor dels dos partits del Govern (PSOE i Bloc) i d'UM i el vot en contra del PP. La decisió dels populars d'oposar-se a la llei indignà el president Francesc Antich, qui esperava una abstenció. En un to més sever de l'habitual, el socialista comparegué als passadissos de la Cambra i es mostrà "decebut" amb ells. Els acusà de no voler pactar solucions, de dir "no a tot" i advertí que així no es construeix el país. No quedà aquí. Exigí al seu president, José Ramón Bauzá, que "entri d'una vegada al Parlament i lideri de veres el seu partit".

No només fou el no del PP a la Llei de la retallada allò que irrità Antich, sinó que també el qüestionament del paper del Consell de Mallorca que fan dirigents conservadors. "M'agradaria que, d'una vegada, el PPdigués on és" en el debat institucional, afirmà el president, qui recordà que els populars donaren suport a l'Estatut i ara "sembla" que vulguin eliminar el Consell.

El cap de l'Executiu insistí que, si Bauzá no entra al Parlament, "és molt difícil saber què vol el PP" i es demostra que "només volen treure el màxim rèdit electoral a la situació" de crisi.

Aquesta fou la reacció del president en un debat que just oferia una incògnita: saber si el PP s'abstendria o votaria en contra de la retallada. I els populars resolgueren la incògnita just abans del ple, en una reunió en què el seu president Bauzá i el seu portaveu, Francesc Fiol, proposaren a la resta votar-hi no. I així fou. Els motius:que la retallada era "insuficient" perquè, entre d'altres, no inclou la dissolució d'empreses públiques anunciada i que no podien acceptar la rebaixa de sous de funcionaris imposada pel Govern central.

Pel camí, Fiol va criticar la "desunió" de l'Execuitu, després que el Bloc reiteràs ahir que votava les mesures de Madrid "per imperatiu legal", i va criticar també la "desunió" del PSIB, després que la presidenta del Consell, Francina Armengol, apostàs per aprimar el Govern. Als del Bloc, encara els planteja deixar l'Executiu "per imperatiu moral" si no estaven d'acord amb els socis. Va acabar reclamant una "qüestió de confiança" a Antich.
El Bloc, per boca del seu portaveu, Biel Barceló, reiterà les dures crítiques a les mesures imposades pel Govern central socialista i recalcà que hi votaven a favor "per imperatiu legal".

UM tampoc no amagà les crítiques a la política "erràtica" de l'Executiu central, però defensà el seu suport a la llei per "responsabilitat", per aprimar l'Administració i perquè no queda més remei que complir el decret llei estatal.
A banda de la rebaixa d'un 5% del sou als funcionaris, el conseller d'Economia, Carles Manera, recordà que la llei retalla el dels càrrecs polítics entre un 9 i un 7% (un 9% el president, un 8% els consellers i un 7% els alts càrrecs), atura 30 milions d'inversió no contractada, rebaixa un 5% de despesa de les empreses públiques, atura despesa general no executada i subvencions i deixa sense cobrir places públiques dotades.