TW
0

La crisi econòmica, els casos de corrupció i les divisions internes han distorsionat les expectatives que es crearen els partits polítics de Balears després de les eleccions de l'any 2007. Ara, a un any exacte dels propers comicis autonòmics, insulars i municipals del 2011, tot està enlaire.

Després de les eleccions del 2007, el PP afrontava una mena de travessia del desert, sense poder a cap de les institucions importants -Govern, consells i Ajuntament de Palma- i amb la dimissió del seu líder indiscutit, Jaume Matas. Ara, tres anys després, Matas ja no és ni militant del PP -està de baixa després que hagués de pagar una fiança per eludir la presó pel cas Palma Arena-, Rosa Estaràs viu un exili daurat a Brussel·les i el batle de Marratxí, José Ramón Bauzá, es mostra com una mèrlera blanca, la seva esperança per reconquerir el poder perdut.

Els casos judicials
Els partits de l'oposició, PP i UM, són, sobretot, els que més s'han vist esquitxats pels casos judicials, però enlloc està escrit que això hagi de tenir algun efecte negatiu sobre les seves possibilitats electorals. Sí que en podrien tenir les divisions internes que han patit els darrers anys. El PP sembla haver abandonat el seu vessant més regionalista. I UM, amb un sostre de vots més baix i amb un sòtil alt per accedir a les institucions, pot acabar pagant les crisis internes viscudes.

Els partits del Pacte tampoc no tenen assegurat reeditar els governs just pel sol fet d'ocupar-los ara. Els socialistes tenen expectatives electorals a l'alça, però són lluny de la majoria absoluta. L'efecte Zapatero es mostra ara amb efecte bumerang i la crisi econòmica, a més del desgast que implica, els deixa amb menys possibilitats de lluïment en un any electoral.

La divisió del Bloc
El Bloc, a més, aporta a tot plegat una dosi de divisió interna que no fa augurar millores electorals. No només no s'ha consolidat estructuralment, sinó que, ara per ara, no està garantit que es reediti amb els mateixos integrants perquè Esquerra Republicana i l'Esquerra Unida oficial són més a fora que a dins. Als socialistes i al Bloc també els han desgastat, de retruc, els casos judicials dels qui han estat els seus socis (UM) i caldrà veure com reacciona l'electorat d'esquerres, més meticulós en aquest camp que el de centredreta.

L'esquerra, en principi, no innovarà a l'hora de presentar candidats. El president Francesc Antich tornarà a liderar les llistes del PSOE i Biel Barceló, les del Bloc, si és que finalment n'hi ha. A l'altre costat, dos candidats nous. Previsiblement, Pep Melià substituirà com a candidat autonòmic d'UM Maria Antònia Munar, que es donà de baixa de militància pels casos judicials que l'afecten. En el cas del PP, Bauzá substituirà Matas. Si uns poden patir desgasts, els altres poden pagar la patenta. Així, a un any dels comicis autonòmics, insulars i municipals, l'escenari és tan obert com abans de les eleccions del 2007.