El PSIB intenta evitar una derrota amb la llei del sòl

Els socialistes convoquen tots els grups per cercar el consens i un nou text. PP i UM, partidaris d'abandonar el projecte del Govern i just debatre el dels uemites

Antoni Diéguez i Josep Melià, al Parlament. | TERESA AYUGA

TW
0

El PSIB prova de salvar la situació amb la llei del sòl. Per fer-ho, ha convocat una reunió aquest matí, al Parlament, amb representants de tots els grups polítics. El portaveu del grup socialista, Antoni Diéguez, declarà ahir que la reunió seria per decidir si es volia una llei consensuada i, si era el cas, quines passes calia fer per aconseguir-la. Apuntà que la millor opció "seria fer una ponència parlamentària". D'aquesta manera el PSIB pretén evitar que el projecte de llei fet pel Govern caigui derrotat al Parlament pel rebuig d'UM i del PP, que tenen la majoria de vots a la cambra. Un text refós i consensuat els salvaria d'una nova desfeta.

Cal recordar que ara mateix hi ha dos textos per a la llei del sòl: una proposició de llei presentada per UM, que té el suport del PP; i un projecte de llei aprovat pel Consell de Govern. El president d'UM, Josep Melià, deixava ben clar quin tenia possibilitats i quin no: "Hi ha una iniciativa legislativa que té el suport parlamentari per ser tramitada, la d'UM, i una que no, la del Govern". El portaveu popular, Francesc Fiol, hi coincidí i digué que "la llei del Govern, en principi, està condemnada, amb el corresponent ridícul per a l'Executiu". Si no s'arriba avui a cap solució de compromís, que ara sembla improbable, el projecte de llei del Govern no es podrà ni tramitar i, en canvi, es debatrà la proposició del Grup Mixt, on és UM.

Diéguez admetia ahir que era una situació "anòmala". "Tots els sectors socials han demanat que la llei del sòl tingui un ampli consens", defensà Diéguez, i indicà que a la reunió d'avui es decidiria si es volia fer "alta política", o sigui, arribar a aquest reclamat consens, o "baixa política". Si passava això darrer, afegí, el projecte vencedor tindria poc més que la meitat de la cambra a favor i, per tant, poc suport polític i social. Assenyalà que entre els partits no hi havia "cap discrepància de fons" pel que fa als continguts.

D'entrada digué que la convocatòria de la trobada havia tingut una "resposta molt positiva" -perquè tots els grups hi havien confirmat l'assistència- i que estava "esperançat". Amb tot, Fiol i Melià deixaren clar ahir mateix que PP i UM hi anirien perquè sempre assistien a totes les reunions a què els convocaven. "Consens?", es preguntà Melià, "això serà consens amb el PSOE", afegí, escèptic. I Fiol no quedà curt: reclamà al Govern que "retornàs als corrals" el projecte de llei que havien aprovat just dos dies després que es presentàs la proposició de llei d'UM.
Els uemites diuen que presentaren la proposició perquè el Govern havia estat incapaç de fer-ho, tot i que era un dels compromisos del Pacte.

Culpen l'Executiu de la situació actual, en què el Parlament ha de tramitar dues propostes de llei. Amb tot, Diéguez afirma que quan UM quedà fora de l'Executiu "ja s'havia pactat entre un 80% i un 90% del text" del projecte de llei que han tramitat a la cambra i que hauria de servir de base per a un acord. Melià ho nega. "És fals", assegura, "estàvem en procés de discussió del text". Tan sols admet que havien repassat un terç de tots els articles.

La llei del sòl és una de les més complexes que hauran passat per la cambra. El projecte del Govern té devers 400 articles i Diéguez entén que, en bona part, aquesta dimensió és la causa del retard. Admet que pot ser aquí on hi hagi el problema, perquè "hi ha qui diu que ha de ser una llei més petita, que després es complementi amb normatives que ja són en vigor", i es mostra disposat a debatre-ho. Malgrat això, creu que, si s'arribàs a un consens, es podria aprovar aquesta legislatura mateix.

Fiol considera que el Govern "mai no hauria hagut de presentar la llei més complexa que pot haver-hi hagut en aquesta comunitat en una minoria tan escandalosa". De fet, el projecte de llei aprovat pel Govern pot ser una bona ocasió per tornar a refregar per la cara aquesta minoria al Bloc i al PSIB. PP i UM ja han dit que tenen previst presentar-hi esmenes a la totalitat per fer-lo caure. Melià suggereix que al consens s'hi arribi a partir del projecte d'UM, no perquè s'hagi presentat abans, sinó perquè és el que té prou suport per tramitar-se. El PP ja ha dit que pretén votar a favor que es tramiti, però que després fa comptes presentar-hi esmenes.