Els mossos d'esquadra són l'exemple autonòmic de policia a Catalunya. | JULIAN MARTIN

TW
0

Unió Mallorquina presentarà una proposició de llei al Parlament per crear la policia autonòmica de les Illes Balears. La formació que presideix Pep Melià ja té un primer esborrany de la llei elaborat i té previst registrar-la a la Cambra els propers dies. La creació d'aquest cos policíac de dependència autonòmica és previst al nou Estatut d'Autonomia i l'aprovació de la norma que l'ha de regular era un dels compromisos del Pacte de Governabilitat que signà UM amb el PSOE i el Bloc. Ara, en vista que en tres anys no s'ha portat a terme aquest compromís i una vegada romput el Pacte, UM pren la iniciativa.

De fet, la formació ja preveia la constitució d'aquest cos en el seu prgrama electoral i l'ha reclamat en cada debat de política general. UM ho considera una passa més en el desenvolupament de l'autogovern i entén que, si no és amb gendarmes de les Illes, no es corregiran els dèficits de dotació de personal dels actuals cossos i forces de seguretat de l'Estat, que obliguen les policies locals a assumir funcions que no els són pròpies. En aquest sentit, troba que uns agents propis generarien més garanties de cobertura en una comunitat turística com la balear.

Però UM sap que encara que s'aprovàs ara la seva llei, el ministre de l'Interior, el socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, ja ha deixat clar que durant aquesta legislatura no es posarà en marxa cap policia autonòmica de nova creació. En el mateix sentit, la consellera d'Interior, la socialista Pilar Costa, ha assegurat que no en durà el projecte de llei al Parlament fins que no hi hagi acord amb tots els grups i, especialment, amb el PP. Fa pocs mesos, la responsable del Govern reconeixia que no sabia quin model de policia s'aplicaria ni com es finançaria, però afirmava que no funcionaria abans de les eleccions de 2011.

La norma que presentarà UM fixarà el model d'aquest tipus de servei, que serà semblant al català i al basc. Serà un cos integral i s'implantarà progressivament al territori. També regularà les seves funcions, a més de l'accés, l'escala de comandaments i l'acadèmia d'instrucció, entre d'altres. Abans de presentar-la, UM no ha mantingut converses amb la resta de grups. Però, igual que va fer amb la seva proposta de Llei del sòl, negociarà per assolir la majoria necessària que en permeti l'admissió a tràmit.

De fet, aquesta no serà la primera normativa que el partit entri a la Cambra autonòmica, perquè encara no fa un mes ja n'hi formulà una de relativa al sòl. En aquell moment, els tres diputats d'UM reberen el suport dels del PP per poder tramitar la seva proposició de llei. De totes maneres, l'embós provocat per les iniciatives legislatives registrades darrerament al Parlament en complicarà i endarrerirà la tramitació. En el cas que s'aprovàs, no s'aplicaria durant aquesta legislatura.