"Cercam l'experiència i com funciona la creació d'un viver d'empreses". Aquest és l'objectiu de l'assistència del professor Chouam Bouchama a la Université d'Oran d'Algèria a les Illes Balears. Ell i la professora Benmessaoud Khadidja van visitar recentment la seva contrapart catalana, el professor de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Miquel Trias. Gràcies al projecte "Economia i desenvolupament local" del Programa Algèria d'Universitats entre la Xarxa Lluís Vives i la Conferència Regional de les Universitats de l'Oest (CRUO), aquestes dues institucions van començar a treballar plegades.
El mes de juliol farà un any que el professor Miquel Trias es va embarcar en aquesta aventura. "Vaig trobar interessant el tema per a la meva formació en economia i empresa i podia visualtitzar aquest tipus de projecte i estava convençut que podria tirar-ho endavant". La Université d'Oran vol crear un viver d'empreses a l'École Normale Supérieure d'Enseignement Technique (ENSET) d'Oran. Trias explica que "la finalitat de l'acció és potenciar la creació de petites i mitjanes empreses algerianes per diversificar els sectors econòmics". Per això, un cop definits els objectius, ha estat necessària la visita de Trias a Oran i dels professors algerians a les Illes. Aquí han pogut anar al Centre Bit Raiguer d'Inca, on han vist l'empresa Labolife.
Així, com explica el professor Bouchama, "som grans consumidors de medicaments. Tenim un sistema totalment gratuït, tot va a càrrec de l'Estat, però tenim un sector privat i volem mirar els temes legislatius per unir esforços".
"El sector públic és qui generava un major PIB. Ara hi ha un canvi, el PIB del sector privat l'ha superat i, per això, cal treballar per la creació de societats per consolidar el sector privat i aprofitar les oportunitats", indica el professor d'Oran. Un altre dels interessos és el del sectot turístic. "Disposam de 1.200 km de costa i tenim un savoir faire en matèria de turisme diferent del d'aquí, si bé volem crear un màster de turisme i per aquest motiu també hem vingut a veure com funciona aquí el que existeix". "Depèn de l'entesa que hi hagi entre les dues parts i, si les institucions ens acompanyen, el projecte serà més o menys ràpid; de moment va bé". Per això, Bouchama s'aventura a donar-ne una data: "Jo crec que el pròxim octubre ja podria estar en marxa el viver d'empreses que volem crear amb col·laboració de la UIB".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.