TW
0

El 2009 ha estat un any dur per a l'Associació balear de pàrkinson. La principal ajuda que els permet funcionar, els 58.000 euros de subvenció de la Conselleria de Salut i Consum, els varen arribar el mes de febrer passat. Això significa que l'any passat subsistiren amb crèdits i sense saber si estaven gastant més del que rebrien. Fins i tot, algun dels seus treballadors va optar per partir, atesa la inestabilitat econòmica del col·lectiu.

Enguany, la cosa es presenta, de moment, igual de complicada. La Federació balear de persones amb discapacitat va fer arribar el passat 25 de febrer una circular en la qual s'informava els seus membres que enguany la Conselleria de Salut no té previst publicar una convocatòria pública de subvencions i que allò que es faria és que cada entitat podria presentar els projectes que requereixen finançament. Segons la presidenta de l'Associació balear de pàrkinson, Antònia Vidal, "això representa que hem pogut pagar els retards del 2009, però ens trobam que per al 2010 no tenim previsió de quants doblers disposarem i, per tant, si podrem pagar els serveis que oferim". Vidal assegura que "haurem de començar a reduir serveis i tallers".

Des del Centre Ernest Lluch, on tenen la seu, s'encarreguen de tenir cura de cinquanta persones que diàriament són traslladades, la majoria en ambulància, per participar en diferents tallers i sessions terapèutiques. I és que el servei d'ambulàncies és una de les moltes ajudes que reben, per exemple, des de l'Ib-Salut. Vidal afirma que "no és que ens queixem que no ens ajudin, ja que rebem suport també del Consell i de l'Ajuntament, ara bé allò preocupant és aquest retard en la subvenció del Govern, que mai no havia passat i que ens posa les coses molt difícils".

En total hi ha vuit empleats a càrrec del col·lectiu i quatre més que van a compte del Consell de Mallorca i que, per tant, no els suposa cap cost. Per poder atendre de manera professional els pacients, disposen de psicòlegs, logopedes i treballadors socials, que són els qui realitzen els tallers i l'atenció personalitzada als malalts.
Antònia Vidal recorda que "abans teníem un conveni amb el qual ja sabíem d'entrada quants diners tindríme a l'any i ara això ja no és així".

Segons puntualitza la gerent de l'associació, Magdalena Comas, "no tenir doblers implica que ens trobem que la seguretat social s'ha de pagar igualment i, si no, ens penalitzaran i encara serà pitjor haver de fer front a les sancions que se'n puguin derivar". Tot i preveure la possibilitat de reduir activitats i serveis, són conscients que això no és el que necessiten els malalts, ja que ells estan assabentats del que passa i també estan força inquiets. Segons Vidal, "molts feia anys que no sortien de casa i aquí es troben acompanyats. Amés, altres quan són aquí, els seus familiars estan més tranquils". De moment, només els queda esperar la trucada del president Antich, tal com els va prometre.