Carles Manera, ahir, durant una de les intervencions en el ple del Parlament. | Pere Bota

TW
0

El Parlament aprovà ahir una moció del Partit Popular que aconseguí el suport d'Unió Mallorquina i que insta el Govern a canviar bona part de la política pressupostària. La moció, que consta de 25 punts, reclama mesures com canviar els comptes per destinar 100 milions d'euros a pime i autònoms i recomana a l'Executiu de l'Estat que no apliqui l'augment de l'IVA. El conseller d'Economia, Carles Manera, ja digué, tot just acabada la votació, que no pensaven complir-la. El d'ahir, doncs, va ser un nou revés al Govern en minoria del PSIB i el Bloc. Es veié superat una altra vegada pel PP, que va fer, amb UM, una demostració de força.

Tot just abans del debat de la moció, arran d'una pregunta del portaveu del PP, Francesc Fiol, sobre la situació econòmica, el president digué que les Balears eren una de les comunitats que millor responien davant la crisi. "Atès el temporal que tenim, la barca navega molt bé", digué. La moció, però, aprofundí en la discussió sobre l'economia. Inclou una sola mesura amb què tots els partits estaven d'acord: impulsar les xarxes de fibra òptica a tot el territori. La resta són més polèmiques. S'hi diu que el Govern ha de pactar amb els ajuntaments la reducció del 95% de les llicències d'obres, que ha de tancar un acord per eliminar la morositat del sector públic i que ha de presentar un pla estratègic d'estímul per a activitats econòmiques abans del 30 d'abril.

Un dels punts més espinosos, però, diu que cal modificar els pressuposts de les entitats públiques que depenen del Govern per treure'n 100 milions d'euros i dedicar-los a ajudes directes a petites i mitjanes empreses i a autònoms. Segons Manera, aquesta darrera mesura no es pot aplicar. "Què volen, que tanquem totes les empreses públiques?", es preguntà, indignat. Afegí que 100 milions era una xifra equivalent als pressuposts de dues conselleries. A banda, la moció aprovada a la cambra insta el Govern de l'Estat a derogar l'augment de l'IVA previst per enguany, abaixar la cotització a la Seguretat Social, reduir un 10% l'IRPF a l'estalvi a mitjan i llarg termini i a modificar l'impost de societats per a les pime i l'IRPF per als autònoms perquè paguin només per factura cobrada, entre d'altres.

Moltes d'aquestes mesures provenen de l'aparell estatal del PP, que tot just les dugué ahir a l'horabaixa al Congrés dels Diputats. Amb tot, Manera indicà que moltes, a les Balears, ja s'havien aplicat i que d'altres, com la de pagar impostos només per factura cobrada, xocaven amb la legislació europea. "Freguen la il·legalitat, no complirem mesures il·legals", afirmà. La moció reclamava, a més, mesures de control i fiscalització sobre les empreses públiques i les subvencions, fet que va fer reaccionar Manera: "És ironic, vostès no van fiscalitzar res la legislatura passada", recordà al PP, en referència als casos de corrupció.

"I en aquesta què ha passat?", saltà, cridant, José María Rodríguez, exaltat com en el darrer ple i amb el cas Inestur en ment. La presidenta de la Cambra li hagué de cridar l'atenció, però no impedí que continuàs rondinant a la butaca. Com que és una moció, Manera confia que poden incomplir-la sense conseqüències. Ara, el diputat popular que la presentà, Cristòfol Huguet, digué que pensaven presentar una proposició de llei que inclogués les mesures aprovades avui. Si prosperàs, el Govern no se'n podria escapar.

Contra les sancions per discriminar el català

L'altre punt polèmic del ple d'ahir al Parlament va ser una proposició no de llei sobre els casos de discriminació lingüística presentada pel Bloc. Se n'aprovà, per assentiment, el primer punt, en el qual es diu que el Parlament insta el Govern de les Balears i el de l'Estat a vetlar pels drets lingüístics de tots els habitants. Però el segon punt no prosperà. Recomenava al Govern de l'Estat "que fos diligent en la investigació i la sanció dels casos de discriminació lingüística en què s'hagin implicat funcionaris de l'Estat i membres de les forces i cossos de seguretat". El PP hi votà en contra i UM ho féu a favor, però, com que no comptava amb Josep Melià, que estava malalt, la votació quedà 29 a 29. Hi hagué empat. Com que l'empat es repetí en tres votacions, el segon punt quedà rebutjat i el Govern tornà a perdre una votació.

El diputat del Bloc Antoni Alorda, que defensà la proposició, parlà d'agressions de la Policia a ciutadans que els havien parlat en català. Recordà el cas d'Ivan Cortès, agredit a l'aeroport de Son Sant Joan per la Guàrdia Civil. Digué que casos com aquest no havien tingut la resposta adequada. El diputat popular Simón Gornés justificà el vot del PP en contra del segon punt dient que el Bloc es basava en "un parell d'incidents menors". "Pot ser que hi hagi discriminació del català, però també n'hi ha en sentit contrari", digué. Fins i tot criticà els que reclamaven el dret de parlar en català fins a les darreres conseqüències. "El procés normalitzador (del català) ha fet més mal que bé", afirmà.