L'acte d'homenatge congregà mig centenar de persones al cementeri. | M.À.Cañellas

TW
0

Mig centenar llarg de persones participaren ahir al cementeri de Palma en l'acte d'homenatge a Emili Darder, el darrer batle republicà de la ciutat, que cada any organitza la secció local d'Esquerra, tot coincidint amb l'aniversari de l'afusellament per part de l'Exèrcit franquista. Entre els assistents, hi eren alguns dels familiars d'Emili Darder.
L'acte fou bàsicament protagonitzat per Jaume Santandreu, que va tenir emotives però contundents paraules de record pel batle assassinat.

"Em fa molta peresa aixecar la veu per fer un homenatge -va manifestar-, perquè recordar Darder és molt fàcil. Jo vénc aquí amb un compromís, amb una promesa que us deman que assumiu: la de pagar un deute pendent amb el batle republicà i amb tots aquells que, abans i després, van tenir la mateixa sort, com el capellà Poquet. El nostre deute és aconseguir-los justícia, perquè, sense justícia històrica, la memòria històrica no val res".

Santandreu es va doldre perquè "no podem fer aquesta justícia, perquè continuen sent els mateixos que mataren en Darder, tots som els mateixos, jo som el mateix". El gerent de Can Gazà va argumentar que "hem de callar", perquè continua sent rei aquell que fou nomenat per Franco, que en va ordenar l'afusellament; perquè "jo continuu dient senyor bisbe al successor d'aquell que va callar davant l'assassinat, el bisbe Miralles". En aquesta mateixa línia, afirmà que "els bons no són els justos, sinó els que guanyen: Hitler no és dolent pel que va fer, sinó perquè va perdre".

De la seva banda, el president d'Esquerra, Joan Lladó, va justificar "la necessitat de la contundència que Jaume Santandreu posa en les reivindicacions en moments com els que vivim". Lladó enllaçà memòria històrica i actualitat, tot recordant els esforços d'Emili Darder perquè "els mallorquins modificassin el tarannà, tan donat a la resignació d'un tanmateix, què hi farem" A més, denuncià que "els polítics actuals no segueixen l'exemple d'aquells que eren més ambiciosos".

El dirigent independista va fer referència a la negativa del president Antich a convocar unes eleccions anticipades "que regenerin el panorama polític". Així mateix, va tenir paraules pels qui "ens volen convèncer que la culpa del que passar després del 39 va ser de la guerra; ens volen fer oblidar qui varen ser els revoltats, presentant totes les víctimes com si fossin iguals", en al·lusió al monòlit de la Feixina de Palma. L'acte es va cloure amb la interpretació d'El cant dels ocells.