Ara bé, anomenar-ho 'lliure circulació' és un concepte, almanco, bastant subjectiu. I és que la nova llei d'estrangeria amplia el període d'internament de la persona sense papers de 40 a 60 dies. Cal entendre que el mot "internament" equival -a la pràctica- a l'empresonament. I és que les persones immigrades que no tenen regularitzada la presència a l'Estat espanyol són detingudes. A l'espera d'un judici o un procés d'expulsió del país, queden retinguts a Centres d'Internament Especial (CIE). Casualment, el PSOE havia justificat el suport a la Directiva europea sobre immigració (més coneguda com a directiva de la vergonya) dient que la darrera paraula sobre els dies d'internament seria de cada país. Idò, allò que els eurodiputats socialistes defensaren a Brussel·les ara desapareix de la seva praxi.
Els motius d'aquest canvi estratègic poden respondre al fet que la nova llei ha estat pactada amb forces com Convergència i Unió. Els nacionalistes catalans ja han defensat públicament, amb Artur Mas al capdavant, la necessitat de fer un examen o contracte sociocultural de l'immigrant amb al país d'origen.
L'augment del termini detenció fins als 60 dies tan sols són les formes, ja que el resultat de l'espera és l'expulsió al país del qual s'ha emigrat.
"No podem acceptar la política d'entrada lliure: la societat d'acollida no ho entendria", justifica Esperança Esteve. És per això que l'Estat espanyol fa anys que treballa en la signatura de convenis amb els països "emissors" per tal que acceptin el retorn dels seus ciutadans. "El PSOE està a favor d'una immigració regulada, amb més ordre i papers", explica Esperança Esteve. Ara bé, allò incomprensible és com poden haver-hi actualment prop de quatre milions de persones immigrades sense papers (com recullen les estadístiques de l'INE de l'any 2009) i que la Policia només intervingui en determinats casos?
"És clar que s'han de donar les possibilitats que la gent faci feina, acumuli papers i contractes, i als 3 anys ja puguin demanar la nacionalitat espanyola", explica la diputada Esteve.
A més, determina que no hi ha contradicció entre que un immigrant sigui il·legal per a l'Estat i que l'Administració local l'inclogui en els censos de població. "El cens, realment, és una eina perquè els ajuntaments sàpiguen quanta gent hi viu! I en conseqüència, planificar polítiques", conclou.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.