TW
0

Miquel Munar, empresari i home de la presidenta del Parlament, arribà amb deu minuts d'antelació als jujats de Palma, on havia de declarar com a imputat en l'operació Maquillatge. Els fotògrafs ja l'estaven esperant. A les 10 en punt començà l'interrogatori. El jutge i el fiscal li preguntaren pel seu patrimoni i, en concret, per les operacions que va dur a terme mitjançant l'empresa de compravenda i lloguer d'immobles Ranum, on participa "en la seva totalitat".

Miquel Munar afirmà que mitjançant Ranum va adquirir el 2006 uns despatxos d'oficines a l'avinguda de Jaume III i una nau a Marratxí. Va comprar-los a la societat Inversora Idueña, participada per Juan Gea "pare" i va pagar "un total d'1,5 milions d'euros més IVA" per tots dos. Munar defensà la legalitat de les operacions i afirmà que va subrogar dues hipoteques -1.340.000 euros per la nau de Marratxí i 365.000 euros pels despatxos de Palma-. A més, va haver "d'afegir dos talons per un total de 40.000 euros. L'empresari apuntà que ha liquidat una de les hipoteques -la de les oficines de l'avinguda de Jaume III- i que l'altra "encara la tinc". Afegí que la societat Ranum efectuà una darrera compra, "aquest cop en efectiu", d'un immoble al costatdels despatxos.
Munar aclarí al jutge que amb anterioritat Ranum ja havia comprat dos immobles més, "un a Marratxí i l'altre al polígon de Son Castelló". Afirmà que "tots dos els va pagar en efectiu. Costaren molt menys de 500.000 euros", afegí. "Tot està declarat a Hisenda", digué al jutge. A més, i per justificar els doblers, assenyalà que abans de comprar va vendre per "60 milions de pessetes" un solar que era de la seva propietat. També "en tenia d'estalviats de molts anys de feina", afegí.

Munar puntualitzà que és "casat amb Maria antònia Munar en règim de separació de béns". A preguntes del fiscal, assenyalà que només va comprar dos immobles a Inversora Idueña -Juan Gea- (les oficines i la nau industrial), i afegí que coneixia Gea del polígon de Marratxí, on tots dos tenien un local. Afirmà que aquest li va dir que "tenia pressa per vendre perquè necessitava euros per invertir en d'altres negocis de construcció i que no li interessava tenir immobles de lloguer, sinó efectiu". El tracte es va tancar "en qüestio d'una setmana". Respecte de si va pagar un preu per sota del mercat afirmà que "no va fer cap taxació", però que la quantitat era l'adient i que Gea la posà. Munar, a més, exposà que a banda de Ranum participa en les societats Bamusa, empresa d'excavacions i transports, i Trasiego Carbones Alcudia.

Això no obstant, l'empresari afegí que el 2004 va vendre Bamusa, però es quedà amb la nau industrial del polígon de Marratxí, que encara és seva. L'interrogatori durà poc més de mitja hora i després en sortí acompanyat del seu misser, Mateu Sedano. Quan els mitjans li demanaren com havia anat tot ell digué que "beníssim".
A les onze hi entrà a declarar el fill de Juan Gea, que té el mateix nom. Va respondre sobre les inversions del seu pare, ja difunt. Apuntà que varen vendre quatre immobles el 2006 a Miquel Munar: "Una finca a Marratxí i tres oficines a Jaume III". A més, afegí que son pare després de comprar les oficines es va adonar que "enlloc d'una ganga havien comprat una càrrega i per això va decidir vendre". D'altra banda, el jutge ha dictat una nova providència en què sol·licita "el llistat de treballadors a Vídeo U, Ràdio i Televisió de Mallorca, Global Media, Àmbit Digital i Xarxa de Televisions". No es dictaren mesures cautelars contra Munar ni contra Gea.