Aprovada la normativa, començaren les reformes, "unes obres que ens han costat una doblerada!", explica Joana Maria Serra, del restaurant Can Tito. Vet aquí la sorpresa quan s'assabenten de les intencions del Ministeri de Sanitat: prohibir fumar en tota mena de bars i restaurants, sense excepció.
"I ara, qui ens tornarà els 3.500 euros que ens obligaren a gastar per a res?", es queixa Serra, del restaurant familiar que gestionen al Molinar. Així, la sensació entre alguns restauradors, els que efectuaren les reformes, és que els han forçat a tudar els doblers.
Per exemple, Antoni Bordoy, de la cafeteria Can Magí, diu que "els tècnics de la Conselleria ens obligaren a separar el local en zona de fumadors i no fumadors. Així que delimitaren el local amb uns vidres, amb extractors d'aire per a la ventilació...". Les obres, iniciades el març de 2009, els costaren 5.000 euros. Aquest és el preu que han pagat per complir una normativa que morirà en acabar el 2010. 5.000 euros per a menys de dos anys de normativa.
Ara bé, les inversions han estat més fortes en altres establiments. A Can Tito, hi hagueren d'invertir 30.000 euros. Joana Maria Serra explica que ho feren perquè la Conselleria els havia multat. "Per tant, instal·làrem els vidres, que, a més, havien de ser blindats perquè si la gent es pega almanco no es tallin".
Destaquen altres inversions, com les que asseguren haver sufragat els del restaurant Sa Fona, de sa Pobla, que s'eleva a 125.000 euros. Més baixa és a del restaurant Safrà 21 (8.500 euros) o la dels forns de Campos. Llorenç Giménez, portaveu de l'empresa, assegura haver destinat 38.000 euros a la reforma de 18 pastisseries. "Complim la norma i ens pareix bé, però el que ens irrita són les incongruències de la mateixa llei", indica Giménez.
Per exemple, el fet de no prohibir la venda de tabac si es vol lluitar contra el consum. "Podem vendre'l, però no fumar...", es queixa Giménez. "Hem calculat que a les cafeteries que no hem reformat, i on no es pot fumar, perdem entre el 20 i el 30% de la facturació econòmica".
A Can Magí, devora l'hospital de Son Dureta, també creuen que la facturació baixarà, "sobretot els dematins, quan els fumadors són majoria". I ara on fumaran els treballadors de Son Dureta? "A les voreres del carrer Andrea Doria, no els quedarà més remei!".
Pimem Restauració vol negociar compensacions econòmiques amb l'Administració. Tanmateix, no sembla que amollin doblers si són despeses derivades del compliment d'una llei. Justa o no, és la llei que regeix ara per ara.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
També hi ha persones que hem deixat d'anar a bars i restaurants per l'ambient irrespirable i per la pudor de fum que s'enganxa a la roba i els cabells en sortir, aquests no compten? Si el sector hagués ajudat de bon començament a prohibir fumar als establiments públics, en lloc de posar traves i fer renou, ara no estariem amb aquesta pol·lemica absurda.Italia ja tene la norma, l'aplicaren tots i no va passar res. Que jo sàpiga els bars i restaurants segueixen existint, és més, poder menjar a un restaurant sense fum incrementa notablement la capacitat d'assaborir els productes servits a taula. Menys queixes i a pensar d'una vegada en la salut pública i el bon servei!