TW
0

"Les inèrcies mantenen la situació tal com estava". Aquesta sentència de la directora de l'Oficina per a la igualtat d'oportunitats entre homes i dones de la Universitat de les Illes Balears, Esperança Bosch, sintetitza el que continua passant a la Universitat. Per això, creu que "les mesures de discrimació positiva són necessàries perquè la tendència actual canviï". A les carreres de ciències de l'educació i de la salut, s'hi matriculen majoritàriament dones i les tècniques estan monopolitzades pels homes. Malgrat tot, a les d'humanitats i a les de ciències socials es produeix una major igualtat de gèneres. Així ho revelen les dades del cinquè Informe de situació d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones, que realitza la UIB.

Comparant les dades relatives al 2007-2008 de l'alumnat de nova incorporació amb les relatives al conjunt d'alumnes de la UIB, s'observa clarament que, malgrat haver-hi algunes petites diferències, les grans tendències en la distribució per estudis es mantenen, la qual cosa fa pensar als experts que la segregació horitzontal actual continuarà en els propers anys acadèmics. "L'elecció dels estudis es fa quan encara som persones immadures", així ho explicà la doctora Victòria Ferrer, responsable d'igualtat d'oportunitats de genère. Aquesta tria no és neutra i està relacionada amb factors com els estereotips de gènere, la divisió sexual del treball o la manca de models de referència alternatius, que fan que les femelles es dirigeixin cap a carreres tipificades tradicionalment com a "femenines" i amb més poc prestigi social i els mascles, cap a les "masculines" i amb més notorietat social.

Les noies, més realistes

Pel que fa al conjunt de l'alumnat de la UIB, el 60% són al·lotes i el 40% al·lots. Segons la doctora Ferrer, "les dones són més realistes, ja que es matriculen de menys crèdits que els homes, però precisament aproven més per aquesta convicció de fins on poden arribar". Així mateix, assegura que "les al·lotes són més finalistes en els estudis i no els abandonen tant". L'estidi analitza, a més, quin és el grau d'igualtat entre el personal docent de la Universitat. En l'apartat de funcionaris, un 20% de dones ocupa una càtedra. Segons apunta Victòria Ferrer, "la UIB, no obstant això, té un dels porcentatges més alts de l'Estat".

Pel que fa a professores titulars d'universitat, la cosa s'incrementa una mica més i arriba fins al 38%. Segons el vicerector Martí March, "a la universitat, malgrat tot, hi ha paritat en molts aspectes, perquè els sous s'estableixen per categoria professional i no per gènere". En el cas dels contractes, hi ha un 27% de doctorades i en l'apartat en els qual es troba el percentatge més elevat és en el de professorat col·laborador, amb un 46% de presència femenina.