La Unió Temporal d'Empreses (UTE) promotora de Can Domenge, integrada per Sacresa i per Ferratur, ha fet una oferta al Consell de Mallorca per tornar-li el solar a canvi de 39,1 milions d'euros, 9,1 milions més del preu fixat pels terrenys quan la institució els l'adjudicà per concurs l'any 2006. La proposta de transacció judicial l'ha feta arribar al Consell el magistrat de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia, Francisco Javier Muñoz, que instrueix el cas, i ara el Consell té fins dia 28 per contestar-la.
L'oferta de restitució dels terrenys arriba després que el Consell acordàs fa un any resoldre el contracte de compravenda amb les promotores al·legant-ne l'incompliment per part d'aquestes. També arriba després que el Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma els exigís el setembre passat -a aquestes i a l'exconseller insular d'Hisenda i expresident d'UM Miquel Àngel Flaquer- una fiança solidària per responsabilitat civil de 37 milions d'euros -suspesa el novembre pel TSJIB-. L'objectiu de les empreses és que amb la restitució del solar ja no tingui sentit l'exigència de la fiança.
En la proposta, Sacresa i Ferratur avisen que el recurs contra la decisió del Consell de tornar enrere la venda pot allargar anys el procés judicial i pot comportar que les entitats creditores acabin embargant el solar. En aquest context, diuen que han "reconsiderat" el projecte i han "arribat a la conclusió que tant l'interès públic com els interessos de les empreses integrants de la UTE es veurien més ben servits amb un acord transaccional".
A partir d'aquesta conclusió, les companyies ofereixen restituir la propietat de la finca de Can Domenge al Consell, adquirida per 30 milions, com també l'altra finca inclosa en el mateix planejament que la UTE adquirí a uns particulars per 660.000 euros. Alhora, acabaria el recurs contenciós administratiu que interposaren contra l'acord del Consell de fer enrere l'operació de compravenda i que podria allargar el procés judicial obert.
A canvi, reclamen que el Consell els torni el preu de compra de Can Domenge i de la finca del costat a través de la subrogació (o cancel·lació) per part del Consell d'una hipoteca sobre els terrenys que puja a 36,2 milions. Així mateix, volen que el Consell els torni els 800.897 euros de l'aval que executà quan féu enrere l'operació, a més de "la possibilitat" de recuperar l'import de transmissions patrimonials que pagaren per a l'adquisició de les dues finques, 2,1 milions i 46.200 euros, respectivament. En total, per tant, reclamen 39.146.897 euros. Amb la liquidació de la relació, la UTE renunciaria a "reclamar les pèrdues milionàries que el projecte fallit li ha causat". De fet, la UTE afirma que, a banda dels 30 milions pagats al Consell, ha fet inversions i ha hagut d'executar despeses associades al projecte per, com a mínim, 18 milions.
"Val la pena recordar que la UTE estaria acceptant que el projecte fallit tindrà un elevadíssim cost no recuperable, com la resta d'imports pagats a l'Administració (llicències, IBI, AJD), a diferents professionals, el cost de l'estructura, el cost financer, els interessos legals, etcètera", reconeixen Sacresa i Ferratur en l'escrit que adjunta el magistrat. Segons aquestes empreses, la despesa real acreditada de la UTE hauria estat de 48,5 milions. D'aquests, 35,6 han estat cobrats per les administracions; 514.000 s'han invertit a la finca i s'han pogut recuperar; 4,2 milions s'han invertit en el projecte i són aprofitables; i 1,5 milions s'han invertit en el projecte i no són aprofitables.
Tot i aquests costs no recuperables, les empreses asseguren que tenen el "convenciment moral" que l'acord seria positiu i que serviria a l'interès públic, "superant una situació enquistada que no beneficia ningú". A més, creuen que el Consell "coincideix" en aquest plantejament, "tot i que la gran repercussió mediàtica d'aquestes interlocutòries ha dificultat qualsevol iniciativa, generant la paràlisi indesitjable d'aquesta possible restitució". Finalment, entenen que, si el Consell acceptàs l'acord, "eliminaria d'arrel el possible perjudici per al Consell, únic perjudicat en la causa".
A partir de l'oferta feta per les empreses, el magistrat Francisco Javier Muñoz dóna al Consell 15 dies hàbils per contestar la proposta de transacció judicial i dir si l'accepta talment; si acceptaria la restitució de la finca amb unes altres condicions; o si el Consell no té intenció d'obtenir la recuperació de les finques a través d'acords amb les adjudicatàries del concurs. El Consell encara no ha donat cap resposta (té fins dia 28 de termini), però previsiblement optarà per la segona opció i acceptarà la restitució, posant condicions amb l'objectiu de rebaixar el cost de l'operació.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
el passaport i qualquecosa més tendrien que haver-li pres a M.A. Flaquer , anim sr. jutje pegui fort que hi ha marro en aquest asumpte si va dimitir és que té molta de por
Quina barra aquests promotors i els antics dirigents del Consell de Mallorca que els hi daren el solar per trenta milions, ara es clar, com no hi negoci a curt termini o inclòs a llarg termini el volen tornar al consell cobrant mes doblers dels qui ells daren, quan el negoci immobiliari està pels trespol.