Fanny Marí ha realitzat la carrera de Cant pel Conservatori Superior de Música de les Illes Balears i el Grau a la Julliard School de Nova York. Actualment imparteix classes al Conservatori de Palma, a l'Escola Superior d'Art Dramàtric de les Illes Balears i a l'Escola de Música d'Alcúdia. Amb tot encara troba temps per poder tirar endavant l'APEMIC. A més, també està treballant en un nou projecte que podria veure la llum l'any vinent, la creació del Col·legi de Professors d'Escoles de Música i Conservatoris.
Com va sorgir la necessitat de crear una Associació de professors d'escoles de música i conservatoris?
Va nèixer del greuge comparatiu entre diferent professorat d'una mateixa categoria. Vam observar que a les escoles de música municipals s'està impartint classes de música elemental i ensenyaments de grau mitjà i que les exigències de titulació per part de la Conselleria d'Educació són idèntiques que les del professorat dels Conservatoris.
Els professors de les escoles de música municipals es troben desprotegits?
Les escoles de música municipals van començar a molts pobles com una formació de cantera passabanda, la idea inicial era cubrir la necessitat d'educació musical de la gent del poble. La intenció era bona i el desenvolupament ha estat positiu. Ara bé, han crescut com han pogut. Els professors de les escoles de música si fan ensenyament no reglat, no hauria de tenir el mateix sou que si depenen de la Conselleria, si bé caldria una justicia sociolaboral. Una proporció adequada que l'actual.
De quin greuge comparatiu concret, escoles de música vs conservatoris estem parlant?
Un professor d'una escola de música cobra una tercera part del que cobra un professor de conservatori. Són 16 euros bruts per hora lectiva. I això vol dir que no cubreix la preparació fora de classe, les vacances... i no és positiu per la cohesió i l'estabilitat dins el claustre i per tant això reverteix en la qualitat de l'esenyament. Si només pagues la docència directa queda un sou molt minso.
Quin conveni se'ls hi aplica?
Actualment estem adscrits al Conveni d'Ensenyaments Artístics i de Perruqueria i Estètica. Es va crear pels professors d'escola de música en el moment en què no hi havia les actuals exigències de titulació. Jo trobo que comparar un títol que trigues gairebé 20 anys en aconseguir amb un que trigues dos o tres anys és una aberració. Si demanes titulats superiors, has de pagar d'acord a titulats superiors.
Com valora l'accés a l'esenyament musical a Mallorca?
Venir a Palma al Conservatori susposa temps si vens de la part forana, tot i que el cal tenir en compte que el Conservatori és gratuït i les escoles de música no. Hi ha un desequil.libri d'accessibilitat musical i això ens agradaria arreglar-ho. Ha de ser per tothom, tant pels que tenen la capacitat i són bons com pels que no hi arriben tant. A més, a qui serveix no cal negar-li la possibilitat de desenvolupar les seves capacitat.ens agradaria que fessin més conservatoris a part forana amb les mateixes condicions que el de Palma. Amb professorat contractat com toca, amb un pla reglat com toca.
Com Associació cap on miren ara?
Ens vam constituir el 2008 i de moment ja tenim 40 associats. Intentem mouren's d'una forma més efectiva. Cal conscienciar les institucions. Volem aglutinar el professorat i fer pinya, els músics sempre hem anat a la nostra. No hi ha ningú des de dins que ens defensi amb veu i vot. Estem treballant per constituir-nos i crear també un Col·legi professional perquè així sí que podrem asseure'ns a negociar. No hi ha cap Col·legi de professors d'escoles de música i de conservatoris.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.