TW
0

Els informatius del migdia i del vespre d'IB3 dediquen un 67,41% del temps a notícies que tracten de les Illes Balears. Aquesta és la conclusió d'un estudi quantitatiu fet per la mateixa cadena que és el resultat d'analitzar tots els informatius emesos entre el 9 de març i el 9 d'abril d'enguany. Tots els informatius es fan íntegrament en català.

Segons Joan Frontera, editor de l'informatiu del vespre i director de Qualitat d'IB3, "la gent demana molta informació local". Per això, consideren que el fet que un 67,41% sigui sobre les Balears és un percentatge adequat i equilibrat entre les notícies d'àmbit illenc i les d'àmbit estatal i internacional.

En aquest sentit, al migdia es dedica un 8,9% del temps a la informació de l'Estat espanyol i un 5,82% a la de la resta del món, mentre que als informatius del vespre s'hi dedica un 7,53% i un 5,71%, respectivament. En total, la informació de fora de les Illes, sense comptar-hi els esports, no arriba al 15% del temps d'emissió. Tot i que fan una selecció força rigorosa de les notícies de fora, tal com demostren les xifres, segons Frontera, els informatius d'IB3 són suficients "perquè no calgui recórrer a altres canals per saber què passa al món".

Equilibri entre illes

Segons l'estudi, un 14,95% del temps en el cas de l'informatiu del migdia i un 16,21% pel que fa al del vespre tenen com a marc de referència totes quatre illes. Quant a notícies que tracten d'illes concretes, la més representada és Mallorca, amb un 20,32% a les del migdia i un 18,34% a les del vespre; seguida de Menorca, amb un 7,14% i un 5,54%, respectivament; d'Eivissa, amb un 4,7% i un 3,66%; i de Formentera, amb tan sols un 0,82% dels minuts del noticiari del migdia i un 0,75% dels de l'edició del vespre.

Joan Frontera assegura que es tracta de percentatges que equilibren la informació sobre les diferents illes i ajuden a fer d'IB3 una eina de cohesió a l'Arxipèlag. Admet que "hi ha més informació de Mallorca" que de les altres illes en bona part perquè "a Mallorca és on hi ha el Govern i el poder judicial de la Comunitat". Tot i això, indica que, si es calcula la proporció d'habitants de cada illa, Menorca, Eivissa i Formentera encara surten sobrerepresentades als informatius respecte del pes demogràfic que tenen.

"En total, feim 67 minuts d'informació a l'edició del migdia i 40 en la del vespre, gairebé dues hores de notícies cada dia. Això és molta informació", afirma Joan Frontera. Per aquest motiu, considera que poden satisfer la set d'informació dels ciutadans de les Balears. També diu que, quan es plantejaren de fer aquest estudi quantitatiu, volien constatar que emetien entre un 60% i un 69% d'informació sobre les Balears i que les dades els han confirmat "que anam pel bon camí".

IB3 ja es pot veure fora de les Balears: al Principat emet gràcies a l'acord de reciprocitat amb la Generalitat de Catalunya. Però de moment, tot i que hi té un mercat potencial que podria intentar explotar pel que fa a la publicitat, IB3 no ha mesurat quin percentatge d'informació dediquen als territoris de parla catalana de fora de les Balears.

Frontera reconeix que tot just han començat a emetre en altres zones dels Països Catalans i que a Catalunya no hi tenen gaire presència, perquè TV3 hi està molt més implantada.