El republicà recorda que ells ja feren pública -ara en fa tres setmanes- l'adhesió a la plataforma Decidim.cat. Entesa per Mallorca es mostra més escèptica a l'hora de preveure com es desenvoluparà el moviment, però també hi està a favor. "Volem respostes unitàries i des d'una vessant nacionalista", explica el seu portaveu, Biel Huguet. Tot i així, Huguet adverteix el PSM que ningú no els ha convidats formalment a prendre part de la consitució de la plataforma que, per cert, ja té el Manifest de Cura com a full de ruta provisional.
L'actitud tant d'ERC com d'Entesa és que el text s'ha de negociar prèviament, si volen la seva assistència a l'assemblea del monestir de Cura, el proper 12 de desembre. I és que la unitat entre totes les branques mallorquinistes pareix, a hores d'ara, una quimera. Si finalment tots conflueixen en la iniciativa, ja tindran un espai i un projecte entorn dels quals treballaran conjuntament.
La força municipal de les tres formacions equival a uns 70 regidors (52 del PSM, 10 d'ERC i una desena d'independents propers a Entesa). Caldria afegir-hi una desena més de regidors organitzats al voltant de l'Assemblea per Mallorca (APM) que, a priori, són partidaris d'aquests referèndums.
"Altres prioritats"
La posició d'Esquerra Unida i d'Unió Mallorquina, en canvi, és més matisada. David Abril explica: "Els ecosocialistes sempre han defensat el dret d'autodeterminació dels pobles i la democràcia participativa". Ara bé, "ni som nacionalistes ni situam entre les prioritats de l'agenda d'EU impulsar les consultes", declara Abril.
Per això, el seu suport serà al ralentí i amb caràcter més testimonial. Tot i que també proposa fer consultes "sobre quin model productiu volem per al país".
En el cas d'Unió Mallorquina, el diputat Josep Melià explica que són absolutament favorables "als referèndums i a obrir els debats", però volen veure primer la "lletra petita" de l'acord.
Mentre continua el debat polític, els regidors d'Inca prossegueixen la convocatòria. Segons Andreu Caballero, electe inquer pel PSM, "la plataforma vol ser plural i netament municipalista". Gabril Vicenç, regidor de Llubí alhora que conseller de Mobilitat, ja ha donat suport al Manifest de Cura.
La iniciativa de Cura reactiva la línia de comunicació PSM-ERC
La iniciativa de Cura emergeix en el panorama mallorquí com una fita per reunificar l'esquerra nacionalista de Mallorca. Així ho troben tant Biel Barceló com el republicà Joan Lladó, que ahir es mostraven animats amb la línia de treball que ara s'obre.
Segons Barceló, "el PSM manté l'aposta per unificar el nacionalisme progressista des de 2004". En el mateix fil argumental, Lladó destaca que l'esborrany del manifest "és una bona base sobre la qual es pot fer feina, tot i que s'haurà de polir o esmenar". El mateix Lladó intensificà divendres els contactes amb membres del PSM, un cop dBalears publicà la iniciativa de Cura.
Des d'Entesa per Mallorca, el tercer en disputa, també mostren optimisme. "És un bon inici, però volem que les coses estiguin ben fetes. I evidentment, que ens ho comuniquin directament", explica el seu cap visible, Biel Huguet. Tanmateix, el polític de Campos no té entusiasme quant a l'estat actual de la qüestió. "No s'està gestionant bé la immigració, tot i que la Conselleria sigui del Bloc. I Política Lingüística tampoc no ha fet tots els esforços que hauria d'haver fet". Una crítica explícita al Pacte de Progrés i a la relació dels nacionalistes amb Esquerra Unida.
Però Biel Barceló manté que l'aposta del PSM és la coalició Bloc, tot i que deixa caure: "Mentre no es concreti res més seriós a llarg termini". I és que el model del BNG a Galícia és vist amb molt bons ulls des del PSM, encara que una fusió és presentada per tots els actors implicats com a impossible.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Mai més tornaré votar en aquests "cantamañanas". Ja duen 3 legislatures prenent-nos el pèl. A partir d'ara votaré en blanc o nul. Ningú d'aquesta colla de representants que ens governa té una actitud de respecte al ciutadà
Ni per això seran capaços de posar-se d'acord? després del lamentable espectacle ofert per les europees, espero que hagin aprés una mica de cultura politica i no estiguin per romanços del tipus "es que no ens ho van dir", "es que ja ho sabien però no ens varen dir res", "es que xerraren amb aquells però no amb aquests...", "jo no vaig ser, foren els altres que...". Que demostrin una mica més de maduresa o que ho deixin córrer, en lloc de fer el ridícul per enèsim cop.
Això només ho farem com es va fer a Arenys de Munt on el poble manava i els polítics obeïen. Els egos, fotos i demés figureres han de quedar per altres temes quotidians però aquesta lluita de construcció d'estructures nacionals no vol herois sinó masses. I no vos penseu que no necessitarem aquests partits, aquests i tots els altres seran peces importants quan el Parlament hagi d'obeir la voluntat dels ciutadans però, ara, la prioritat és la gent.
L'exercit civil dels Països catalans s'ha posat en marxa i ningú el gosarà aturar. Fins a la victòria sempre..
Molt ha mudat el PSM, més que un partit pareix un militant, d'aquests que han canviat de partit quatre o cinc vegades a la seva vida, comunista, radical, verd, col·laboracionista,pactista , giracamises i ara a la fi INDEPENDENTISTA, qualsevol cosa comtal de subsistí. ERC ha fet possible aquest miracle
La prioritat d'EU es manifesta en aquest temps de crisi en les cadires que aporten la nòmina mensual i les d'UM l'asfalt, la grava, el golf, les urbanitzacions. PSM i ERC encara es disputen les eleccions europees. Total, el 25 de desembre, fum,fum,fum...