La wed del Lobby per la Independència publicà aquesta imatge.

TW
5

Notícies relacionades

El setembre del 2008, la unitat de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Palma, a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, inicià unes diligències informatives per aclarir la procedència del patrimoni de Jaume Matas. Un any després, l'equip havia elaborat l'anomenat "informe de conclusions", en què es recullen tots els indicis, les sospites, les opinions i les dades contrastades que s'han anat recopilant. L'informe comença així: "Tal com consta en les escriptures públiques formalitzades davant el notari Àlvaro Delgado Truyols, dia 15 de setembre del 2006, el matrimoni format per Jaume Matas Palou i Maria Teresa Areal Montesinos formalitzen la venda de l'immoble de la seva propietat [...] per un import de 840.000 euros, amb la figura com a comprador de Jaime Buxó Clos. Segons s'ha constatat entre diversos propietaris d'altres construccions adjacents, el valor de la venda fou superior al valor real de mercat existent en aquells moments i la sobrevaloració pot rondar els 150.000 euros".

El document hi afegeix: "Jaume Buxó Clos és directiu de l'empresa privada Grup Barceló, amb qui finalment, després d'abandonar la carrera política, Jaume Matas va passar a treballar. Basant-se en l'esmentada operació contractual, com també en la subrogació d'un préstec hipotecari a la Caixa d'Arquitectes per 600.000 euros per part del matrimoni Matas-Aral, es justifica l'adquisició de l'immoble situat en el carrer Sant Feliu número 8 de Palma per un preu de 950.000 euros. L'edifici pertanyia a la congregació dels Missioners dels Sagrats Cors de Jesús i Maria [...] L'import abonat per la compravenda va ser fixat en 1.622.732 euros". Segons la manifestació d'Antoni Vallespir Llompart, actual administrador general de la congregació, es trobava en conjunt en un estat "molt deteriorat".

Després de la divisió horitzontal i la reforma integral de l'edifici, se n'obtingueren un total de sis habitatges i dos locals... Com a exemple, destaca que l'immoble identificat com a 3er B i d'una superfície construïda de 205 metres quadrats, que també té una terrassa de 28 metres, propietat de Margarita Mira Aguiló i de l'entitat Galerias Pelaires SL, representada per José Piña Bonnín, dia 16 de juny del 2008 va ser venut a un tercer per l'import d'1.620.000 euros. És a dir, es va vendre pel mateix preu que va costar l'adquisició de tot el bloc.
S'ha de recordar que la superfície de l'immoble adquirit per la família Matas-Areal és de 475 m2. L'Agència Tributària fixa el valor de la casa en 2.400.000 euros...

En el següent apartat es diu que "Nova Lebritja, venedora de l'immoble a la família Matas, per no definir-la com a societat instrumental utilitzada amb l'esmentada finalitat, no podia desconèixer els preus reals de mercat". Després d'això, els integrants de la unitat de la Policia Judicial indiquen que "tot i que la compra del palau es formalitzà el 25 d'octubre del 2006 com a continuació consta [...], queda demostrat que, de fet, abans de la venda de l'adossat de Cas Català la família Matas ja era propietària de l'immoble del carrer Sant Feliu".
La Guàrdia Civil determina que per tot això exposat es pressuposa que la propietat de l'immoble era de la família Matas-Areal tan sols cinc mesos després d'haver estat alienada per la congregació. Els experts arriben a la conclusió que Matas pagà en negre les obres, o gran part d'aquestes. Aquest és el raonament: "De l'estudi de les factures aportades per un dels pocs proveïdors dels quals s'ha tingut constància és de ressenyar que de manera paradoxal estan datades principalment entre els anys 2006 i 2007, tot i que en realitat ja el 2004 i el 2005 es realitzaren feines a la planta noble, com es recorda per indicació de Maite Areal, sense constar-ne provisions de fons ni doblers a cap compte".