Fanny Tur, Jaume Mateu i Eliseu Climent, en la presentació de la iniciativa legislativa popular. | Enric Borràs

TW
0

TV3 a València ja "està sentenciada, només hi manca la data", afirmà ahir, contundent, el president d'Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent. Ho comentà en la presentació a Mallorca de la iniciativa legislativa popular Televisió sense fronteres, que pretén aplegar mig milió de signatures per fer una llei que garanteixi la recepció sense barreres de tots els canals de televisió i ràdio en català als territoris de parla catalana. També hi parlaren el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, i la presidenta de l'Institut Ramon Llull a les Balears, Fanny Tur.

La proposta de llei es fonamenta, entre altres arguments, en l'article 11 de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, ratificada pel Govern espanyol, que afirma que els estats signants "es comprometen a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d'una llengua regional o minoritària". "Com pot ser que es garanteixi amb els països veïns i no es faci dins un mateix estat?", es demanava ahir Climent. Doncs bé, la iniciativa legislativa "és una oportunitat", assegurà, per resoldre definitivament la situació.

Per poder-ho fer, té molt de suport. Ahir, a la presentació de la proposta hi assistiren, per tal de secundar-la, polítics i representants d'entitats i sindicats com Tomeu Aguilar, secretari de Moviments Socials del PSIB a Mallorca; Josep Melià, diputat i dirigent d'UM; Pere Sampol, senador del PSM; David Abril, coordinador d'EUIB; Jaume Payeras, de l'executiva d'Esquerra; Esperança Marí, diputada d'Eivissa pel Canvi; Antoni Seguí, coordinador d'Els Verds a Mallorca; Tatiana Vicens, secretària general de CCOO a les Balears; Joana Maria Alorda i Catalina Barceló, d'UGT; i Maria Antònia Font, coordinadora de Normalització Lingüística de l'STEI-i.