El Consell de Mallorca davallarà la taxa per al tractament de residus urbans a partir de l'1 de gener de l'any vinent per primera vegada en la seva història (s'aplica des del 1996). La rebaixa serà d'un 4,95% i la tarifa passarà dels 140,4 euros per tona actuals als 133,4 del 2010. El motiu és que el Consell deixarà de repercutir sobre la taxa el cost del tractament dels fangs de depuradora i, a partir de l'any que ve, el farà pagar als productors, que són el Govern i sis ajuntaments (Palma, Calvià, Manacor, Sant Llorenç, Esporles i Alcúdia) amb depuradores. Amb tot, seran aquests els que hi tindran la darrera paraula, perquè són els que cobren la taxa als ciutadans i, en el rebut, podrien acabar fent-hi repercutir el cost del tractament dels fangs.
La presidenta del Consell, Francina Armengol (PSIB-PSOE), i la consellera insular de Medi Ambient, Cati Julve (UM), anunciaren ahir la mesura. La primera recordà que és "la primera vegada en la història" que baixa la tarifa i afirmà que, en temps de crisi econòmica, és "una bona notícia per als ciutadans". En aquest sentit, apel·là a la "responsabilitat" dels ajuntaments, que són els que aplicaran la tarifa. La segona afegí que a partir de 2010 s'aplicarà una "política de racionalització i redistribució" del tribut per fer que "qui contamini, pagui". Fins ara, el Consell, institució responsable de la gestió dels residus, s'encarregava del tractament de les tones de residus de fangs de depuradora sense cobrar-lo als productors, en contra del que preveia el Pla de residus. A partir d'ara, s'aplicarà el Pla i el cost del tractament es farà pagar a l'Agència Balear de l'Aigua i Qualitat Ambiental (ABAQUA), entitat dependent de la Conselleria de Medi Ambient del Govern que gestiona la major part de depuradores, i als ajuntaments de Palma, Calvià, Manacor, Sant Llorenç, Esporles i Alcúdia, que gestionen les seves pròpies depuradores.
D'aquesta manera, el Consell deixarà de tenir en compte aquest cost a l'hora de calcular la tarifa que han de pagar els ciutadans i això permetrà la davallada de la taxa. Això no obstant, com que són els ajuntaments, i no el Consell, els que acaben cobrant la tarifa als ciutadans, aquests podrien fer acabar repercutint sobre els rebuts el cost que ara hauran d'afrontar pel tractament dels fangs i, d'aquesta manera, els contribuents no notarien la reducció. El PP va llevar ahir importància a la mesura, afirmà que no té mèrit perquè respon a la baixada de l'IPC i de l'Euribor i recordà que des de 2007 la tarifa s'ha incrementat un 31%.
El Consell davalla la taxa del fems per primer pic, un 5%
Amb tot, els ajuntaments tindran la darrera paraula a l'hora d'aplicar aquesta rebaixa als ciutadans l'any 2010
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
quin pinyolet a vuit cames 2x1 aamb un 5% de descompte!!
gràcies per deixar-nos viure, excel·lencies...
anem per feina...en resum que es descompte ens bastarà per passar s'hivern...quin desgaveri i es preu des fang de depuradora segurament serà més alt que aquest 5% que ens estalvíem ...i com ajustaran els pressuposts municipals si fa temps que tenen es comptes fets i la intenció és la de sempre...pujar, pujar, pujar i pujar
...i na Francia és ben ganosa
Per alguna de més fotuda ens preparen!
uuff! un 5%... que be... m'estalviaré 6€ en s'any, ja podré comprar la casa a Palma i a la Colònia ben a prop d'en Matas! LLADREEE! Matas, Mallorca no perdona!
Na Julve té una retirada a na Leti, no ho trobau¿