La titular del Jutjat d'Instrucció 12 de Palma, Carmen González, ha dictat un acte en el qual fixa una fiança per responsabilitat civil de 38,5 milions d'euros al president d'UM, Miquel Àngel Flaquer, i a les empreses que formaren la UTE per comprar el solar de Can Domenge, Sacresa Terrenos Promoción SL i Construcciones Pedro Ferrà Tur. La jutgessa instructora del cas Can Domenge assenyala que, en cas de no prestar-se la fiança solidària en 24 hores des de la notificació de l'acte, es procedirà a l'embargament dels béns. En exigir aquesta quantitat en concepte de caució solidària, la jutgessa pretén "assegurar les responsabilitats pecuniàries per perjudicis", segons l'acte dictat. Flaquer era conseller insular d'Economia quan el Consell va treure a concurs Can Domenge. El Ministeri Fiscal havia sol·licitat a la jutgessa que exigís 40 milions als principals imputats, que cobriria almenys un terç més de la quantitat prevista com a responsabilitat civil. La magistrada finalment fixà la fiança de 38,5 milions, la més elevada en la història judicial de les Balears.
El cas Can Domenge es posà en marxa als jutjats després d'una querella criminal interposada pel Grup Núñez y Navarro, que havia presentat una oferta de 60 milions per als terrenys. Això no obstant, el concurs d'alienació s'adjudicà a la UTE formada per Sacresa i Ferrà Tur per 30 milions. L'acte de la jutgessa remarca que aquests terrenys estaven valorats en la data del concurs en 57,8 milions, segons les taxacions efectuades al marge del procés l'any 2005 per l'Agència Tributària. "El perjudici causat ascendeix a 28,9 milions d'euros", precisa la resolució. La magistrada recorda que en el seu jutjat se segueixen diligències prèvies incoades arran de la querella contra Maria Antònia Munar, Miquel Àngel Flaquer, Mercedes López, Cristina Carreras, Bartomeu Tous, Pedro Francisco Ferrà Tur i "contra aquells membres del ple del Consell de Mallorca que, conscients de les circumstàncies, votaren a favor de l'adjudicació de l'expedient de contractació relatiu a l'alienació de Can Domenge".
Afegeix que la querella "també va contra les persones que pel resultat de la instrucció apareguin com a intervinents en la comissió dels delictes objecte de la querella". La jutgessa ha de pronunciar-se ara sobre la possibilitat de remetre la causa al Tribunal Superior de Justícia perquè el conseller de Turisme, Miquel Nadal, i el diputat Tomeu Vicens hi estan imputats i són aforats. En canvi, ha dictat un acte de sobreseïment parcial per a l'exsecretari general del Consell Bartomeu Tous i l'arquitecte Mariano Gual de Torrella.
El president d'UM diu que ho recorrerà
El president d'Unió Mallorquina, Miquel Àngel Flaquer, anuncià ahir que recorrerà la decisió judicial. Des de la societat Ferrà Tur -que integrava la UTE amb Sacresa-, també anunciaren que estaven estudiant interposar un recurs contra la caució. Flaquer, conseller insular d'Economia quan el Consell efectuà l'operació de Can Domenge, assegurà que estava "tranquil" i afirmà que "en tot moment" va complir amb la funció del seu càrrec duent endavant el concurs. Es mostrà convençut que va elaborar un expedient "de manera impecable". El president d'UM mostrà "el seu màxim respecte al sistema judicial" i afegí que, precisament, perquè creu en la Justícia espera que es vegi la correcta gestió durant la legislatura passada.
La causa investiga l'adjudicació per part del Consell, durant la legislatura passada, d'un solar de 52.000 metres per 30 milions a la UTE formada per Sacresa i Ferrà Tur, quan la quantitat era la meitat del que oferia el Grup Núñez y Navarro, que interposà una querella. A banda de Flaquer, també hi estan imputats l'exconseller insular del Territori Tomeu Vicens i l'exvicepresident del Consell Miquel Nadal. La seva condició d'aforats -el primer és diputat i el segon conseller de Turisme- pot dur que la causa s'elevi al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Huas! 16 negatius... Veig que l'he burxada amb sal i llimona. Més d'un militant, segur. També era d'esperar, pocs que som. Quan dugueu vint anys esperant que tres partits s'unesquin (bàsicament perquè "se suposa" que defensen el mateix) ja sereu ja, tan agres i descreguts com qui subscriu. Quan després de tants d'anys els ho demanes i te venen amb la mateixa cantinela, veus que d'això n'han fet negoci. I si no, que ho demostrin fen feina per al poble, que som els que al final ho pagam tot.
Que els tanquin a la presó, no te nom el que volien fer, a o s'ha vist mai "regalar" un solar a aquest preu. Volien fer nos creure que tot estava ben fet i ara son inculpats per pèrdua de cabdals públics o el que li vulguin dir. A la presó hi falta gent, quina ràbia aquesta gent d'UM i el PP, ells tots sols han fent a la gent es cansi i es avergonyesqui dels nostres polítics.
A Solleric. Estic parlant de categorias fiscals, la finca pot esser urbanisable, però una finca urbana pot passar a rústica, per no pagar imposts. La única diferentia entre finca rústica (agricola, ramadera, etc) i altre urbana seria que pagan diferents imposts, i que las fincas urbanas (trasts, solars) han de estar equipadas per la construction. A aquest país, sembla que els reglaments o las lleis no estan molt claras. Te posaré un exemple, un hotel que ocupa un solar de 2000 metros hauria de pagar de imposts tants de euros, però si no se pot pagar aquests imposts, se esbuca el hotel i se fa neta la parcela, i aquesta parcela passaria a rústica i pagaria imposts com a finca rústica. A altres països aquesta especulation no existex, per lo que ha de esser cosa que las lleis estan mal fetas.
N'estudiantet, altra cosa no, però de fer els números a la seva conveniència sí que en sap... no sé si et dediques a la política, però vas per bon camí...
Estudiantet, la finca seria rústica si es trobàs situada en sól rústic i per tant no urbanitzable, en canvi és urbana no per estar urbanitzada sino per trobar-se situada en sól urbà i per tant urbanitzable. El preu ve determinat per la possibilitat de construir i per tant d'obtenir beneficis.
Primer se hauria de classificar aquesta finca de 52.000 m2 (7,21 quarteradas). Si la finca no estava urbanisada seria rústica, i el preu initial podria esser de 3,50 euros el metro quadrad, o sigui 182.000 euros. Parex que el mercad de fincas ès molt raro, depèn de la classification que li doni la burocratia. Per valer el metro quadrad 1153 euros, hauria ja de estar urbanisada la finca, o sigui tenir instalations de electricitat, aigua, clavegueram, etcètera. i haver pagar els drets corresponents. Me sembla que la finca ès rústica i té un preu initial de 182.000 euros. Per incrementar el seu valor se hauria de passar a altra categoria, inventint amb instalations, equipaments, etc. I no oblidem que hazienda se'n du el 35% del increment del valor de las fincas.
Dels collons d'uns en podem penjar als altres. Els que ho facin malament a la presó i a pagar el que dicti la justícia. A causa de pesonatges com aquests, la feina de gent jove, amb il·lusió i integritat es veu eclipsada, és una pena. Jo també soc treballador i m'han fet molt de mal els 135€ que m'han robat els peperos per tal de fer el velòdrom inservible, així que tots junts aconseguirem fer fora aquesta generació de polítics merdossos que ens ha tocat i donar cabuda a gent jove amb seny. Deu mos guard!!
Uemita, voldries un partit com déu mana. (un que havia escrit com d'altres, però que han desaparegut en reescriure la noticia a les 0:25) si el que esperes és que el teu partit esdevengui CiU o una cosa semblant, crec que teniu per estona. Primer heu d'aconseguir canviar dues generacions senceres del vostre partit. La que ostenta el poder i la que pugna per ell. Només aleshores podreu fer-hi entrar sang nova (amb molt d'esforç, perquè aquests deuen estar que mosseguen), No et pensis, el mateix s'hauria de fer amb la resta de partits illencs. D'ençà Canyellas que tenim el show en marxa i sempre veim les mateixes cares: Sampol, Groske, Munar... aquí la gent, no importa que no guanyin res durant quatr o cinc legislatures, que ells no amollen la cadira ni a tirs. i els que els segueixen fan el mateix rumb (Barceló, Lladó). No tenim polítics amb una formació seriosa. No, no parl de saber enganar millor que ningú. D'això ja en saben prou i n'aprenen més encara. A la política d'aquestes illes s'hi apunten quatre i com que no troben opositors forts, amb un discurs coherent, que demostren una formació que va més enllà de les lecutres de Ultima Hora i El Mundo, idò pugen dins els partits creant una xarxa de favors personals. Típic illenc, típic de les zones rurals o que n'acaben de sortir. Favors personals a canvi de poder. Si tanmateix sempre paga el poble. Ànims a tots i a totes, treballadors, obrers, pagesos. Ànims perquè ens queden encara per pagar molts Metros, Arenas, Can Domenges o Son Espases. Un dia es farà justicia, però.