Protesta dels treballadors de SFM el mes de juliol passat. | JOAN TORRES

TW
0

La gerència de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) autoritzà la setmana passada el pagament de factures "irregulars" per valor d'almenys 45.364,15 euros a un treballador de la mateixa empresa pública per unes tasques extra al marge de la seva feina habitual. Es tracta de set factures, cap de les quals no és superior als 12.000 euros, emeses entre desembre de 2005 i març de 2007, en les quals el treballador, a la vegada membre del comitè d'empresa i destacat líder sindical, reclamava el pagament per treballs realitzats en el servei de megafonia de les estacions i vagons del tren i el metro de Palma. Els rebuts foren signats pel que fou gerent de SFM durant el Govern Matas, Rafel Pons, malgrat que tot apunta que no es féu cap supervisió tècnica de les tasques duites a terme pel líder sindical. A més, sembla que el Consell d'Administració de SFM de Matas tampoc no firmà la necessària autorització de compatibilitat perquè l'empleat pogués fer els treballs que li foren encarregats, segons reconegué l'actual gerència de l'empresa pública en ser consultada sobre les presumptes irregularitats comeses la legislatura passada.

Així doncs, sembla que el pagament de les factures hauria estat autoritzat de manera irregular per l'anterior gerent dels Serveis Ferroviaris de Mallorca, la gestió del qual ja quedà en entredit per la posada en marxa del metro de Palma sense algunes de les necessàries mesures de seguretat i pel sobrecost esdevingut en la construcció d'aquesta infraestructura. Segons informà la Conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori en el seu moment, el cost final de les obres del metro fou de 314,5 milions d'euros, quan el pressupost de licitació era just de 235,1 milions. Les fonts jurídiques consultades per aquest diari assenyalen que el fet que l'esmentat treballador no disposàs de cap autorització per compatibilitzar la seva feina habitual en l'empresa amb les tasques extra que la gerència de SFM li encarregà la legislatura passada seria una irregularitat que li podria arribar a comportar l'obertura d'un expedient disciplinari.

La versió del treballador

Aquest diari parlà també amb l'empleat en qüestió, qui reconegué haver presentat factures a SFM la legislatura passada pels treballs esmentats, però no per 45.364,15 euros, sinó per "només uns 20.000 euros". A més, el treballador, membre del comitè d'empresa, defensà que la seva actuació complí en tot moment amb la legalitat vigent. El sindicalista de l'era Matas mantingué que els pagaments es feren "d'acord amb la Llei de contractació pública" vigent aleshores, a la vegada que indicà que tal vegada aquesta mateixa actuació seria ara irregular, però no així en el moment en què es dugué a terme i se'n presentaren les factures. El líder sindical digué que aleshores només feia falta que es donàs d'alta com a autònom i pagàs els imposts corresponents, la qual cosa féu. En aquest sentit, afegí que, "a més, és legal perquè les tasques fetes no estan en relació amb la feina que feia dins l'empresa -maquinista-, sinó relacionades amb l'àmbit informàtic". Finalment, reconegué que aquesta era una pràctica "habitual" a SFM i assegurà que molts altres treballadors de l'empresa pública haurien presentat també rebuts per feines fetes més enllà de la pròpia dedicació.