TW
0

La Conselleria d'Afers Socials del Govern ha resolt el contracte de concessió amb una UTE liderada per l'empresari Vicenç Grande per a la gestió de la residència de Son Llebre, al municipi de Marratxí. L'Executiu assumirà ara la gestió pública d'un centre que s'espera que pugui obrir a principi de 2010, després de superar molts d'entrebancs pel fet d'haver-se lligat durant la legislatura passada a una gran operació urbanística de requalificació de sòl rústic al Pla de na Tesa, revelada ja per aquest diari el febrer de 2006.

El departament de Fina Santiago s'ha acollit a la Llei de contractes de les administracions públiques per poder rescindir el contracte. El Govern anterior adjudicà la gestió de la residència el 24 de maig de 2007, tres dies abans de les eleccions municipals i autonòmiques, a una UTE integrada per Binipuntiró SL, propietat del promotor Vicenç Grande, i Idea SL, una societat basca dedicada a la investigació sobre la malaltia de l'alzhèimer. La norma esmentada permet a l'Administració resoldre un contracte quan el contractista hagi declarat un concurs de creditors, com és el cas de la societat de Grande, article al qual ha recorregut ara Afers Socials davant els problemes financers del promotor.

Cessió gratuïta

Però aquest no era l'únic problema per posar en marxa el centre, destinat inicialment a malalts d'alzhèimer. Grande cedí "gratuïtament" a l'Ajuntament de Marratxí un solar d'1,8 hectàrees perquè el Govern hi construís la residència, però a canvi el Consistori li havia de requalificar 36,2 hectàrees més de sòl rústic devora el Pla de na Tesa perquè el promotor pogués fer-hi un polígon comercial i de serveis. Allò que no estava escrit en el conveni signat és que el mateix Grande es quedaria amb la gestió de la residència i, a més d'això, seria el Govern qui assumiria el cost d'edificar tant la residència com el seu polígon.

Projecte avortat

La fallida del grup empresarial de Grande i el retard a tramitar el canvi en el planejament urbanístic de Marratxí propiciaren que l'operació del polígon s'avortàs i que les obres de la residència acabassin, amb el resultat d'un centre en sòl rústic sense cap tipus de dotació de serveis urbans bàsics, com ara aigua, electricitat i clavegueram. L'Ajuntament de Marratxí se'n desentengué i instà l'Executiu nou a assumir-ne tot el cost, valorat en gairebé 1,5 milions d'euros. Finalment, la Conselleria d'Afers Socials només s'ha fet càrrec de dur els serveis urbans a la residència, a la qual ha destinat prop de 300.000 euros perquè es pugui obrir.

El Govern i l'Ajuntament facilitaren un negoci rodó per al promotor

El Govern i l'Ajuntament de Marratxí, controlats pel PP durant la legislatura passada, facilitaren un negoci rodó al promotor Vicenç Grande que finalment ha quedat avortat pel canvi de color polític a les institucions i pels problemes financers del grup Drac.

Darrere el gest altruista de cedir de manera "gratuïta" 18.000 metres quadrats de sòl rústic per construir-hi una residència per a malalts d'alzhèimer, Grande obtenia la reclassificació de 362.000 metres quadrats per edificar un polígon comercial i de serveis en una zona estratègica, limítrofa amb el municipi de Palma.

A algú això encara li degué semblar poc. El promotor es quedaria també amb la gestió de la residència per a la qual havia cedit els terrenys, per cinc anys i cobrant-ne 5,6 milions d'euros. La Conselleria de Presidència i Esports, dirigida per Rosa Puig, en tancà l'adjudicació tres dies abans de les darreres eleccions.

Abans d'això, el batle de Marratxí, José Ramón Bauzá, del PP, ja havia posat fil a l'agulla per canviar el planejament urbanístic de Marratxí amb l'objectiu de requalficar els solars per al polígon i aprofitant l'adaptació al Pla Territorial de Mallorca. Tot davant una forta oposició veïnal al Pla de na Tesa i posant en perill el seu pacte de govern amb els Independents.

Cap serrell no hi quedà solt, a fi que no pogués anar en contra del promotor. No es va escriure en cap conveni, però el Govern també s'encarregaria d'assumir el cost de dur aigua, llum i clavegueram a la residència i a tot el polígon de Grande, situats en sòl rústic fins aquell moment.