Rafel Duran a la sortida dels jutjats. | MONTSERRAT T DIEZ

TW
16

Les cinc persones detingudes dijous en el marc de l'operació Espasa abandonaren, una rere l'altra, els jutjats a partir de les quatre de la matinada de diumenge. El magistrat José Castro lliurà un acte de presó eludible sota fiança per a tots ells. Les quanties són les següents: 15.000 euros per a Rafel Duran; 50.000 per a Jorge Moisés i la mateixa quantitat per a Josep Lluís Ballester; 25.000 per a Miguel Romero i 15.000 per a Miguel Àngel Rodríguez. Se'ls imputen els delictes de suborn, malversació de cabals públics i falsedat documental. Al carrer hi havia amics i familiars que els esperaven, com ara l'exbatlessa de Palma Catalina Cirer, que va fer "guàrdia" des de les nou del matí i fins a les quatre de la matinada. El primer que sortí de la seu judicial va ser l'empresari de publicitat Miguel Romero, a qui esperaven la seva dona i el seu fill.

Romero, molt serè, es disculpà amb els periodistes per haver d'estar pendents del cas a aquelles hores. També estava molt serè el portaveu del PP de Palma i expresident de la junta rectora del Palma Arena, Rafel Duran, que partí amb un cotxe on l'esperava Catalina Cirer. Duran agraí el tracte que havia rebut dels funcionaris de la Policia i expressà que té la consciència "molt tranquil·la: sempre he actuat des de la legalitat". Miguel Àngel Rodríguez, el cap de la UTE; Jorge Moisés, gerent del consorci; i Pepote Ballester, exdirector general d'Esports, els seguiren.
En el primer foli de l'acte del jutge, José Castro, es llegeix dues vegades que "des de les més altes instàncies" s'hauria "forçat" i "insinuat" que els arquitectes Jaume i Lluís García Ruiz es fessin càrrec del projecte encomanat a l'expert alemany Ralf Schürmann, "prescindint del més elemental procediment administratiu de contractació".


L'acte refereix tota una sèrie de fets "sobre els quals recauen indicis de criminalitat" i l'existència d'"indicis seriosos i vehements". Entre aquests es troba una acusació directa cap a Rafel Duran, que com a president de la junta rectora -"per delegació de dona Catalina Cirer Adrover, batlessa d'aquesta ciutat", posa l'acte- "va fer gala d'una deixadesa absoluta de les seves funcions". En aquest sentit, "va permetre que la cúpula de poder de la junta l'exercissin de fet Jorge Moisés, aleshores gerent del consorci, i un altre membre d'aquest, José Luis Ballester, director general d'Esports". Aquests dos, indica l'acte, prenien decisions que només corresponien a la junta rectora, com ara la de destituir "sense una justificació clara" l'arquitecte Schürmann previsiblement per les "altes instàncies", en possible al·lusió a l'expresident Jaume Matas, el nom del qual no apareix a l'acte.

El jutge afegeix que varen ser els germans García Ruiz els qui "decidiren" que la publicitat del velòdrom i del Campionat del Món de Ciclisme de 2007 "es canalitzàs a través de diverses empreses gestionades per Miguel Romero, a qui després el PP encomanà la campanya de les eleccions municipals i autonòmiques de 2007 i que percebia comissions que anaven del 3 al 8% de les facturacions" que el mateix Romero emetia. De Miguel Romero, l'acte en revela que "carregava a l'erari públic (...) factures per viatges que en la majoria dels casos eren innecessaris (...), per imports escandalosos" i "facturacions d'hotels que mai no arribaren a usar-se". També s'hi especifica que "es beneficiava d'obtenir adjudicacions de contractes del Govern prescindint dels procediments administratius obligats i acudint a l'expeditiu recurs de fraccionar l'import de l'obra o servei entre diferents empreses vinculades entre si, per no superar els llindars legals de contractació directa".

Sobre Ballester, el jutge estima que "es noten connivències" amb determinats adjudicataris, "inclosos el proveïdor del marcador d'alt cost" (1.992.000 euros, la compra del qual és investigada) i un constructor que alternava treballs per a l'Administració i altres de particulars per a Ballester. El document afirma que "gràcies al rigor d'un funcionari" no es pagaren amb fons públics obres en un xalet de l'exdirector general. Quant la UTE que construí el velòdrom, integrada per FCC i per Melchor Marcaró, "s'hi aprecien clares irregularitats i favoritismes que permeteren que la UTE carregàs sense empegueir-se factures d'import superior al degut o per conceptes no repercutibles, tot per imports elevats. El seu gerent era Miguel Àngel Rodríguez". Pel jutge, aquests fets just són "una mostra del que s'està en vies de constatar".