L'adaptació al pla Bolonya ha fet que la Universitat de les Illes Balears reconegui oficialment, i per primera vegada, l'esforç d'aquells alumnes que combinen els estudis amb la vida laboral. A partir del pròxim curs el reglament acadèmic establirà la figura d'alumne a temps parcial, el qual contemplarà condicions especials, per a aquells estudiants que ho sol·licitin.
A nivell pràctic, la nova figura permetrà que els alumnes a temps parcial puguin adherir-se a uns itineraris avaluatius més flexibles que el sistema general d'avaluació continuada que s'estableixi per als estudiants a temps complet. Per fer-ho possible, els universitaris hauran de signar un contracte d'aprenentatge amb el professor. Des de la UIB, el vicerector d'Ordenació Acadèmica i Convergència Europea, Mateu Servera, assegura que "aquests itineraris flexibilititzen l'avaluació i permeten que aquests alumnes puguin compaginar els estudis amb les altres obligacions o condicionants de la seva vida personal".
S'hi podran adherir aquells alumnes de la UIB amb una dedicació laboral equivalent a la mitja jornada. També podran formar part d'aquesta consideració aquells que es trobin en situacions de protecció a la família o que hagin de tenir cura de persones dependents, a més dels afectats per una discapacitat física, sensorial o psíquica superior al 33%. El col·lectiu de persones majors de 55 anys podran fer part també d'aquest grup.
Més enllà d'això, el nou reglament acadèmic exposa que els alumnes a temps parcial de les titulacions de grau només hauran d'aprovar 6 crèdits a la finalització del primer any per poder continuar els seus estudis, és a dir, una assignatura. Per als alumnes a temps complet aquest requisit s'ha establert en 12 crèdits.
A més, en els dos primers anys n'hauran d'haver superat només 24, i no 36 com la resta de companys. En els graus, cada curs acadèmic està format per 60 crèdits. Aquests requisits de crèdits mínims, però, encara estan pendents de ser aprovats pel Consell Social de la UIB.
La UIB era una de les universitats estatals amb una menor taxa de rendiment acadèmic. Aquest fet és deu al fet que molts alumnes es matriculaven de més crèdits dels que realment podien assumir en un curs acadèmic a causa de les seves obligacions laborals. A la vegada, aquesta situació tenia conseqüències econòmiques per als mateixos alumnes. El preu de la matrícula de cada assignatura es multiplica per 1,5 per aquells que repeteixen per primera vegada. En el cas de les terceres matrícules, el preu s'arriba a duplicar.
Ara, i gràcies a la creació de la figura d'alumne a temps parcial, la UIB espera poder "fer un diagnòstic més precís de les nostres taxes de rendiment, del nombre d'anys necessaris per acabar una carrera, del nombre de crèdits aprovats per any, etc...", diu Servera.
Canvi i crítiques
L'aplicació de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES) ha de suposar canvis importants en la metodologia d'ensenyament. Així, un dels pilars de la reforma és que el sistema tradicional de la lliçó magistral i la recepció de coneixements perd pes a favor de l'aprenentatge autònom i el desenvolupament de competències i habilitats dels estudiants. Es passarà del clàssic examen final a l'avaluació continuada.
La renovació pedagògica, però, va despertar les queixes del moviment estudiantil. Per als crítics amb Bolonya, la reforma amagava la imposició del model d'estudiant a temps complet i deixava en una situació difícil els alumnes combinaven estudis i feina. Les crítiques semblen haver tingut el seu efecte.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Història de l'art és una d'aquelles carreres que se poden fer punts i amb bones.
La meva experiència com alumne en la UIB no és gens la de Rafel. Faig feina i estudiï, i sempre he tengut el reconeixement del meu esforç per la quasi totalitat dels meus professors i professores del Departament d'Història de l'Art. I els que no m'ho reconeixen, no s'hi encarnissen: simplement, no tenen en compte les peculiaritats privades de cada alumne. Tomeu
Això que sembla tan sezill i evident els professors/es de la UIB s'encarinissaven fins ara amb els/les alumnes amb aquestes circumstàncies sense que ningú ho denunciàs per por a les repressalies. Els professors /es ho teninen fins ara molt clar: "Qui no pugui venir a classe que vaig a laUNED" La cara de vergonya els hi hauria de caure, Meam si la llei els deixa de protegir canvien les eves foremes. Encara no s'han adonat que són ells qui estan als servei de l'aprennetatge dels alumnes i no al contrari....I això els el santuari del saber de les Illes!!!!!! Déu ens guard ca nostra!!! Si sortíssin una mica se n'adonarien del ridícul que han exercit fins ara!!!!