Segons les dades del Ministeri de Treball i Immigració, el maig passat hi havia a les Illes 450.175 afiliats a la Seguretat Social i s'hi pagaven 162.025 pensions. És a dir, que per cada pensió hi ha 2,77 persones que cotitzen.
En l'àmbit estatal, la mitjana era de 2,12 per maig d'enguany: llavors hi havia 18.103.487 afiliats a la Seguretat Social (entre treballadors ocupats i desocupats, que també cotizen) que ajudaven a finançar les 8.506.637 pensions que l'Estat paga. Les Balears hi superen, idò, la mitjana estatal de manera clara.
El top seven de les pensions
El nostre arxipèlag, però, no és l'únic territori que contribueix a finançar les pensions de les regions deficitàries.A més de les Balears, hi ha la comunitat de Madrid, amb 3,08 cotitzants per prestació; les Illes Canàries, amb 2,86; la regió de Múrcia, amb 2,50; i Navarra, amb 2,30. A aquestes comunitats també s'hi afegeixen les dues ciutats autònomes que l'Estat té al nord de l'Àfrica: Ceuta, amb una xifra de 2,71, i Melilla, amb 2,77.
Aquests serien, amb les Balears, els territoris capaços de garantir el seu sistema de pensions en el cas que no hi hagués una caixa única de la Seguretat Social, com succeeix actualment.
Darrere aquest grup hi va el conjunt de comunitats que se sostenen. Són Andalusia, amb 2,18 cotitzants per pensió; Castella-la Manxa, amb 2,13, i el Principat de Catalunya, amb 2,10. Els tres territoris es troben en la mitjana correcta per no ser deficitaris.
Després es troben les comunitats que comencen a patir desequilibris en l'àmbit de la Seguretat Social. Tenen prop de dos cotitzants per pensió, però no arriben a la mitjana establerta pel Ministeri. Es tracta del País Valencià, amb 2,04, i de la Rioja, amb 2.
A la coa
Finalment, hi ha els set territoris restants, que pateixen un dèficit entre esl ingressos per afiliacions i les pensions que s'hi mantenen. Encapçalen aquesta llista el Principat d'Astúries, amb un índex d'1,32, i Galícia, amb un d'1,44. El cas asturià s'explica pel pes de les jubilacions de la mineria i el gallec per l'envelliment i l'emigració del jovent.
En aquest cas també hi són Castella i Lleó (1,60), Cantàbria (1,69), Extremadura (1,91), Euskadi (1,93) i Aragó (1, 98). El fet que Euskadi figuri en aquesta llista, tot i ser un dels territoris considerats rics, és perquè registra una de les taxes de natalitat més baixes de tot l'Estat. És a dir, que tenen un gran nombre de persones que cobren pensions, però poques que treballen i que fan aportacions, per tant, a la Seguretat Social.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.