TW
0

Dotze d'imputats, quatre presumptes delictes penats fins amb 23 anys de presó i una trama perfectament organitzada per desviar diners del Consell de Mallorca durant el desenvolupament de les obres de desdoblament de la carretera que uneix Palma i Manacor. Aquestes són, segons la Fiscalia Anticorrupció, les línies bàsiques de la denominada operació Peatge investigada des del passat mes de març pel Jutjat d'Instrucció número 5 de Palma després d'una querella criminal presentada per Anticorrupció. L'operació tingué com a resultat, inicialment, la detenció durant aproximadament 10 hores del director insular de Carreteres, Gonzalo Aguiar; de l'enginyer director d'Obres del Consell de Mallorca, F. O.; i també de G. M., vigilant de Carreteres.

Aguiar va quedar en llibertat amb càrrecs després d'haver declarat a la Prefectura de la Policia Nacional i F.O. i G.M. van constituir sengles fiances de 125.000 i 75.000 euros per eludir la presó. Altre querellat és el vicepresident del Consell de Mallorca i conseller insular d'Obres Públiques, Antoni Pascual, a qui el Ministeri Públic retreu "la seva actitud passiva" davant del frau. La resta d'incriminats, J.N., cap de producció de la UTE adjudicatària de les obres de la carretera Palma-Manacor; i els administradors de les entitats Promocions Sud Manacor SL, Electro Hidràulica de Manacor, Germans Cloquell de Montuïri, Pous sa Pobla i Fustería Ribot de Petra.
Els delictes imputats en aquesta causa són: malversació de cabals públics, falsedat documental, suborn i prevaricació.

Fons públics

La Fiscalia afirma que els principals querellats (Aguiar, F.O. i G.M.) van idear, van planificar i van executar una sèrie d'actuacions per "apoderar-se d'ingents quantitats de diners dels fons públics del Consell de Mallorca". Per això, van realitzar grans obres de reforma dels seus respectius domicilis particulars fent ús d'empreses que facturaven i cobraven el preu de les esmentades obres de la UTE adjudicatària, i també, van exigir doblers de particulars i empreses titulars d'establiments oberts al públic en els laterals de la carretera. A part d'això, els tres querellats "varen procedir a exigir partides de diners a persones titulars d'establiments, sota les amenaces de no executar carrils o vies d'accés cap als seus negocis," segons la demanda criminal d'Anticorrupció.

La causa investiga les presumptes irregularitats que s'haurien comès en l'execució del desdoblament de la carretera Palma-Manacor, una obra que es va dur a terme durant la passada legislatura per part del Consell de Mallorca, mandat en què aquesta institució estava governada per Unió Mallorquina. El projecte es va iniciar l'11 de juny de 2004 amb la col·locació simbòlica de la primera pedra, va requerir una inversió de 140.000.000 d'euros i va consistir en el desdoblament de l'esmentada carretera amb enllaços en les interseccions i les rotondes.

Notícies relacionades

El recorregut de l'operació Peatge

A mitjan mes de març va esclatar el cas Peatge amb la detenció per part de la Policia Nacional del director i el vigilant de les obres del desdoblament de la carretera que uneix Palma amb Manacor per presumpta malversació de doblers públics i suborn. Dia 17 de març també van ser detinguts vuit responsables de diferents empreses que estaven vinculades a les obres de la carretera, tant adjudicatàries com proveïdores de material. Pel cas Peatge s'han arribat a practicar fins a 17 detencions.

Gonzalo Aguiar, 10 hores

Fins ara, Gonzalo Aguiar, director insular de Carreteres, és l'únic càrrec polític que està directament implicat en la trama del cas Peatge, segons Anticorrupció. Aguiar va romandre 10 hores als colabossos de la Prefectura de Policia Nacional de Palma, on va declarar davant dels fiscals que el van interrogar. Finalment, va sortir-ne en llibertat amb càrrecs. La dimensió política del cas Peatge podria ampliar-se en funció de la declaració prevista del conseller insular d'Obres Públiques, Antoni Pascual, a qui la Fiscalia Anticorrupció atribueix un perfecte coneixement de tota la trama de corrupció que s'hauria organitzat al departament que encapçala.