Deixà amb un pam de nas l'empresa OHL, que havia presentat la millor oferta, i atorgà a Florentino el que a la pràctica significa el control indirecte de les cotitzacions dels treballadors de l'Arxipèlag durant trenta anys. Ben mirat, molts més doblers del que li costarà Cristiano Ronaldo. Davant aquesta evidència, què importa que des de bastants anys enrere s'intuís que a la zona hi havia restes arqueològiques? Què importen els jaciments romans de l'època de Pompeu, Sertori i Espàrtac? Què importen els veïns de la Real? Què importa l'esquerra? Què importa el Govern Antich, que ja es trobà amb els fets consumats? El president del Reial Madrid comanda. I la resta són pigmeus. Uns aquí, a Mallorca, amb un pam de nas. I algun altre amagat i protegit als Estats Units.
Però no es poden carregar totes les culpes sobre Florentino. Als seus voltants es preparava una pilotada urbanística que havia de marcar època. Es posaren en marxa les requalificacions de terrenys. L'aleshores tinent de batle d'Urbanisme de Palma, Javier Rodrigo de Santos, que donava la cara pels seus superiors dins el partit i assumia les tasques més dures, acabà perdent la dignitat, l'esma i la targeta Visa municipal per devers Casa Alfredo.
La gent es mobilitzà, el PP perdé el poder, es produí un canvi històric a les Balears. Antich té marge per protegir les finques veïnes de Son Espases, però no per aturar el macrohospital. I la gent s'ha resignat.
La Real-Son Espases té ara dos símbols: un, el de la memòria dels pares fundadors del país en el segle XIII, quan els nostres avantpassats eren capitans. Ara, el de la genuflexió davant el poder econòmic del formigó madrileny. La nostra història als peus del seu present.
1. FEBRER DE 2003- Això era i no era...
Son Espases era una de les darreres finques rústiques de Palma. El PP anuncià que si guanyava les eleccions no referia Son Dureta, sinó que construiria un hospital. Inclogué la proposta al programa.
2. NOVEMBRE DE 2003- SonEspases, lloc elegit
El PP, que té majoria a Cort i al Govern, anuncia que construirà a Son Espases. Cirer i De Santos fan les passes per comprar la finca. En paguen 7,2 milions. Crítiques de l'oposició perquè el preu és exagerat: allà no s'hi pot fer res.
3. 26 DE JULIOL DE 2004- Mobilitzacions ciutadanes
Els veïns i les persones conscienciades es mobilitzen. Aquell dia sortiren al carrer un centenar de persones que protestaren amb el lema "Salvem la Real". A la foto, l'exconsellera de Sanitat Aina Salom amb la portaveu de la plataforma, Aina Calafat.
4. 7 DE SETEMBRE DE 2004-Protestes a Cort
La plataforma intensifica les protestes. Els veïns entren a la sala de plens i expressen el seu rebuig de viva veu a la batlessa. També es manifesten davant Cort contra la ubicació de l'hospital.
5. 19 D'AGOST DE 2004- Romeria incidentada
Centenars de persones de Salvem la Real i d'altres plataformes ciutadanes protesten a la batlessa durant la romeria de Sant Bernat, que acaba al monestir dels coritos. Es registren incidents entre els policies locals i els manifestants.
6. 22 DE MARÇ DE 2005- Protestes amb música
El Consell declara el monestir de la Real BIC, però no basta. Les mobilitzacions contra el nou hospital arriben al punt de celebrar-hi un festival de música. Hi participen, entre d'altres, Música Nostra (amb el desaparegut Antoni Roig) i Maria del Mar Bonet.
7. 21 DE MAIG DE 2006- Marxes a Son Espases
Es repeteixen les marxes a Son Espases. Una de les darreres va ser la d'Esquerra Unida contra la "pilotada" urbanística que representa l'hospital.
8. JUNY DE 2006- Així ha de ser
El Consell autoritza la construcció a Son Espases. S'obre un concurs. Les protestes no han servit per a res. Per octubre se'n presenta la maqueta.
9. DESEMBRE DE 2006- Canvi de guanyador L'oferta de construcció d'OHL, la més valorada, guanya. El diari El Mundo organitza un escàndol i aposta per ACS. Matas cedeix i fa revisar els projectes.
10. DESEMBRE DE 2006- El guanyador
El Col·legi d'Enginyers canvia les puntuacions i guanya ACS de Florentino Pérez. OHL no s'ho pot creure. El pressupost és de 635 milions d'euros dels balears.
11. 23 DE FEBRER DE 2007-Comença la destrossa
Les pales entren a Son Espases. Denúncies desateses per les restes arqueològiques que hi van apareixent. Cap decisió política no hi posa fre.
12. 12 DE MARÇ DE 2007-La ignonímia
Per desautoritzar les protestes, la IB3 de Matas emet un programa produït per El Mundo TV amb càmeres ocultes dins la Real. La indignació vessa.
13. MARÇ DE 2007- El patrimoni destruït
Un tros de la síquia d'en Baster abans de desaparèixer. La plataforma va mostrant imatges de la destrossa. Hauran de passar anys abans que el Tribunal Suprem doni la raó als veïns i dictamini que la llicència d'obra era nul·la. Allà no s'hi podia construir.
14. 8 DE MAIG DE 2007-Aturen les obres després de dos mesos llargs
El mal ja està fet i la destrossa, consumada en la major part. El Consell de Mallorca, presidit per Maria Antònia Munar, dóna ordre d'aturar les obres i enviar un arqueòleg a veure què hi queda. Massa tard.
15. 9 DE MAIG DE 2007-Això era i ja no és
El Govern es resisteix a aturar les obres on encara s'ha d'excavar, però ho ha de consentir. Els veïns mostren fotos d'àmfores i pedres, restes de les civilitzacions romana, musulmana i medieval que habitaren la zona.
16. 1 D'AGOST DE 2007-Sota control
Les arqueòlogues troben restes aqueològiques que fan palesa la importància històrica de Son Espases. A partir d'ara les obres avançaran amb més cura i segons les instruccions dels tècnics de Patrimoni.
17. 17 DE SETEMBRE DE 2007- El problema ara és d'Antich
El 31 de juliol el nou president, Francesc Antich, atura totes les obres de l'hospital durant dos mesos per saber si han de prosseguir o no. Fa estudis i reflexions. Davant la incertesa i els mals presagis, la plataforma convoca una protesta davant el Consolat.
18. 22 DE SETEMBRE DE 2007- Tacats de sang per traició
Escenificiació davant el Consolat del col·lectiu Morts de Traïció. La pressió sobre el Consolat és intensa. El conseller de Sanitat Thomàs, abans contrari a Son Espases, ara ja no hi veu marxa enrere.
19. 4 D'OCTUBRE DE 2007- El darrer cartutx
Pressió in extremis del Bloc a Antich perquè compleixi la promesa electoral. Lladó (ERC), Grosske (EU-EV) i Barceló (PSM) s'entrevisten amb el president.
20. 5 D'OCTUBRE DE 2007- Decisió final
El president Antich anuncia que el Govern ha decidit continuar amb el projecte del PP i acabar l'hospital. Decepció total entre els col·lectius progressistes.
21. 7 D'OCTUBRE 2007- Son Dureta
Thomàs diu que Son Dureta serà un futur centre sociosanitari.
22. 24 DE NOVEMBRE DE 2007-Darrera protesta al carrer
S'ha perdut la guerra. Unes tres-centes persones surten al centre de Palma per expressar la seva decepció al Govern del Pacte de Progrés. S'ha perdut.
23. 11 DE MAIG DE 2008-Un torrent
dBalears descobreix al Pla General que un torrent passava per la finca i que Cort ho amagà. La legislació prohibeix construir damunt i al costat dels cabals.
24. JUNY DE 2009- Història de no acabar
Identificat un jaciment romà devora l'edifici. Els arqueòlegs pensen que es tractava d'un assentament militar del temps republicà.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
És vera, el va fer dimitir en Carles March, o això diuen. Però potser m'equivoqui, o no, però sí, crec que sí, que m'equivoc. Bé, ja en parlarem un altre dia.
I A FLORENTINO, QUI EL MANA? QUI EL VA FER DIMITIR DE PRESIDENT DEL MADRID? A VEURE SI NO SON TOTS FORASTERS ELS QUE ENS FOTEN.
Vaja un Cristo!!! el pòble mallorqui "cruçifitxat"