TW
0

De vegades, la manera de parlar dels habitants de llocs allunyats de la perifèria del domini lingüístic s’assemblen més que no amb aquells que en són el llombrígol. Per això no és estrany que Lou Delbano, una alumna de Secundària del col·legi Pompeu Fabra del Soler, al Rosselló, s’admiràs en sentir parlar els sollerics. "Una dona m’ha preguntat d’on era i ella m’ha dit noltros sem mallorquins. I clar, jo m’he pensat que es reia de mi, perquè així és com parlem els catalans del nord", explica aquesta al·lota que va a escola a un dels centres de la xarxa que fa immersió en català a l’Estat francès.

Conviure en català era precisament l’objectiu dels organitzadors del viatge que ha portat a Mallorca una vintena d’estudiants dels centres esmentats durant una setmana. "És bo que els joves interactuïn en català en un entorn on la llengua pròpia té un pes més important que no a Catalunya Nord", explica Anna Eva Lapuente, una de les professores de l’expedició.

Notícies relacionades

Els joves han pogut gaudir d’uns dies d’esbarjo gràcies a l’intercanvi escolar que, des de fa uns anys, fan amb el col·legi de Sant Vicenç de Paül de Sóller. "Per aquests estudiants, venir a Mallorca és tot un descobriment. Com que aquí fa més bon temps que per allà dalt, ells es pensen que ja es poden ficar dins l’aigua. Llavors, tanmateix, quan hem anat al Port de Sóller, han comprovat que era gelada", diu Jordi Sales, el professor de llengua.

Un dels dies, els professors organitzaren una gincana pel centre de Palma. "Això els ha permès conèixer els noms dels carrers i els llocs de més anomenada, com Cort i la Seu", explica Ana Alted, una altra de les professores.