TW
0

El moviment estudiantil es manifestà ahir de manera unitària a Palma contra la reforma universitària prevista en el pla Bolonya. Centenars d’estudiants de secundària i universitat –gairebé un miler segons els convocants i quatre-cents segons la Policia– se sumaren a la crida feta per l’assemblea d’estudiants contra Bolonya de la UIB i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). La protesta serví per arrancar de la Conselleria d’Educació i Cultura el compromís d’exercir com a mediador i traslladar als ministeris competents les peticions dels manifestants. En aquest sentit, la Direcció General d’Universitat rebrà pròximament els representants estudiantils. Els anti-Bolonya reclamaren una moratòria en l’aplicació de la reforma i l’increment dels pressuposts educatius. Els estudiants també criticaren el nou màster de formació del professorat que substituirà el CAP.

Beques i català

L’Assemblea i el SEPC, que mantenen ocupat el vestíbul de la facultat de Lletres des del mes de desembre, exigiren mesures per garantir la docència en llengua catalana davant el foment de la mobilitat en l’àmbit internacional. A més, sol·licitaren que s’incrementi la política de beques. La manifestació sortí a les 12 del migdia de la plaça del Tub de Palma cap a la Conselleria d’Educació i Cultura, al carrer de Capità Salom. La marxa, encapçalada per un taüt que simbolitzava la mort de l’ensenyament públic, obligà a tallar momentàniament el trànsit a les Avingudes, la qual cosa provocà retencions. Les consignes contra Bolonya i contra la submissió de l’ensenyament als interessos del mercat acompanyaren la caminada que es desenvolupà en un ambient festiu.

L’únic instant de tensió es produí quan un grup d’estudiants penjà una pancarta en la façana d’una entitat bancària amb el lema "Traieu les vostres urpes de la UIB". La Policia intentà que la retirassin, però finalment quedà allà on era. Ja a la Conselleria, una delegació dels organitzadors demanà per reunir-se amb la consellera, però fou impossible. Bàrbara Galmés era a Madrid. La protesta tingué el suport d’entitats com el Consell d’Estudiants de la UIB, el Consell de Joventut, l’Obra Cultural Balear, l’STEI-i, el GOB, la CGT i la Federació d’Associacions de Veïns, entre d’altres.

Les enginyeries no estaran adaptades el curs que ve

La rectora de la UIB, Montserrat Casas, anuncià ahir en comissió parlamentària que les enginyeries no estaran adaptades el curs que ve a l’Espai Europeu d’Educació Superior, conegut com el procés de Bolonya. Casas explicà que el Ministeri ha tret fa "molt poc temps" les directrius i decrets per adaptar els plans d’estudi de les enginyeries. Per això, el pròxim curs quedaran igual que ara. Amb vista a l’any acadèmic 2010-11, s’ofertarà Enginyeria Tècnica Agrícola, Enginyeria de l’Edificació, Enginyeria Industrial i Enginyeria Telemàtica. El Ministeri encara no ha determinat què passarà amb l’Enginyeria Informàtica.

Casas destacà que durant el curs 2009-10 sí que es podran estudiar 25 titulacions de grau en la UIB. A més, la rectora manifestà que no contempla retardar la implantació de Bolonya, "exceptuant alguns casos en els quals fos recomanable".Per altra banda, assenyalà que l’adaptació dels actuals estudis a Bolonya tindrà un cost de dos milions d’euros anuals durant els quatre anys d’adaptació.

Consulta no vinculant a la UIB el pròxim 25 de març

L’Assemblea d’estudiants contra Bolonya i el SEPC tenen previst dur a terme una consulta sobre el pla Bolonya el pròxim 25 de març. El referèndum, que no tindrà cap efecte vinculant, es durà a terme amb la col·laboració de diverses entitats, que hi participaran com a observadors externs. De moment, ja s’hi han adherit el Consell d’Estudiants de la UIB, el Consell de Joventut de les Illes Balears, els Joves d’Esquerra Nacionalista i els Joves d’Esquerra Unida. No serà la primera consulta que es faci en les universitats. Dia 26 de febrer, els estudiants de la Universitat de Barcelona i de la Pompeu Fabra votaren majoritàriament –devers el 90%– a favor de paralitzar el procés de Bolonya en uns referèndums que assoliren rècords històrics de participació estudiantil.