TW
0

El Govern demanarà la nul·litat de la sentència del Tribunal Suprem que suspèn cautelarment la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Palma que permeté posar en marxa el projecte de construcció de l’hospital de referència a la finca de Son Espases Vell, al costat del monestir de la Real. L’Executiu no preveu aturar les obres i defensa la decisió de continuar amb el projecte després de les eleccions passades.

La portaveu del Govern, Joana Barceló, no aconseguí ahir concretar la fórmula jurídica que es farà servir per intentar revocar la decisió del Suprem –una darrera possibilitat seria presentar un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional–, però sí detallà quins seran els fonaments de dret, resumits principalment en tres eixos. Per una qüestió de forma, l’Executiu autonòmic al·legarà "indefensió" en la causa perquè l’Administració "no s’ha pogut personar ni ha rebut cap comunicació" sobre l’expedient, "que l’afecta directament".

En segon lloc, ja que la sentència es fonamenta que no es podia fer prevaler l’interès sanitari per damunt del de la protecció del territori, el Govern defensarà que quan es decidí reemprendre el projecte "s’introduïren modificacions substancials per garantir la protecció del territori". "Les circumstàncies han canviat", subratllà Barceló, que recordà la reducció de l’impacte sobre la Real i la protecció dels voltants feta a través de la Llei de mesures urgents de protecció del territori que, a més, ja classificà Son Espases com a equipament sanitari.

En resum, l’Executiu argumenta que la llei estableix que de la suspensió cautelar d’una norma general –en aquest cas la modificació del PGOU de Palma aprovada pel Consell de Mallorca el 2006– no es pot derivar la suspensió dels actes administratius que s’acordaren a partir d’aquesta, com per exemple la llicència d’obres atorgada al projecte del centre hospitalari de Son Espases.

Els arguments del Govern

1.-No s’hi ha pogut personar
L’Executiu al·lega "indefensió" perquè no s’ha pogut personar ni establir cap argumentació a la causa davant el Tribunal Suprem. "El procés del recurs de cassació s’ha fet sense la comunicació a aquesta Administració, que forma part directa d’aquest expedient", explicà ahir la portaveu, Joana Barceló. Sobre això, l’Executiu podria argumentar la vulneració d’un dret fonamental per portar la causa fins al Tribunal Constitucional.

2.-Ara sí hi ha garanties
Si la sentència del Tribunal Suprem se substancia que per modificar el PGOU de Palma per fer l’hospital no es podia fer prevaler l’interès sanitari per sobre del de la protecció del sòl rústic i del patrimoni, el Govern argumenta que ara sí hi ha garanties sobre el que quedà indefens, perquè s’ha modificat el projecte per reduir-ne l’impacte i els voltants de la Real han quedat protegits amb la Llei de mesures urgents.

3.-No hi cap la suspensió
De la suspensió cautelar de la modificació del PGOU de Palma no es pot derivar la revocació dels actes administratius que s’acordaren a partir d’aquesta, com ara el projecte d’obres del projecte de l’hospital. Això és el que defensa el Govern –encara que la sentència no entra a valorar-ho– perquè assegura que la llei estableix que la suspensió d’una norma general no ha d’implicar la suspensió dels actes administratius derivats.