TW
12

Amb el lema "Per la defensa i recuperació dels serveis públics", diferents entitats han convocat el III Fòrum Social de Mallorca per als propers dies 12, 13, 14 i 15 de març. En una època marcada per la crisi, es vol donar llum sobre l’accés de determinats sectors socials de les Balears a la sanitat, a l’ensenyament, als serveis socials i al transport. "Hi ha gent –explica Cecili Buele, un dels coordinadors del Fòrum– a Palma que, a causa de la mala situació econòmica que pateix, ha hagut de recórrer a Serveis Socials. A alguns els he sentit dir ‘no em pensava mai haver-me de veure en aqueixes’. Per tant, ara més que mai és necessari fer una reflexió sobre l’estat dels serveis públics".

Un seguit de conferències, col·loquis i taules rodones integren el programa, en el qual intervindran representants del teixit social de les Illes Balears i de fora. En paraules del mateix Buele, "el bessó és oferir una perspectiva de lluita contra el model neoliberal que el sistema capitalista imposa sobre les nostres societats i fer una defensa activa dels serveis públics i socials, com una de les conquestes assolides per l’estat del benestar, que consideram del tot irrenunciables".

El fòrum, segons informà Buele, no prendrà decisions. Simplement vol ser un mostrador dels moviments socials i dels corrents d’opinió que generen. Així i tot, per a dia 18, es convocarà a una assemblea totes aquelles entitats que hi hagin pres part. L’objectiu és oferir una proposta concreta a les institucions. Es tracta de garantir "la construcció i ampliació d’estructures locals, nacionals i globals realment democràtiques que garanteixin la participació de la gent en les decisions i el control dels assumptes i recursos públics".

El I Fòrum Social de Mallorca tingué lloc el 2003. Alguns col·lectius havien participat en el Fòrum Social Mundial de Portoalegre el 2001 i en tornaren amb la idea de crear un espai de debat a escala local. El segon fou el 2005. L’any 2007, en canvi, s’organitzà una jornada lúdica i reivindicativa. Els actes del fòrum tenen el suport de les conselleries de Mobilitat i d’Afers Socials i Immigració. Algunes de les entitats organitzadores són Amics de la Terra, CGT-Balears, Drets Humans de Mallorca, Plataforma per Palestina, Sidicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i l’STE-i.