Aquesta darrera xifra és la que situaria les Illes a la mitjana estatal del finançament per càpita, el requisit exigit pel Govern per acceptar el nou model. Manera insistí ahir a no descartar que Balears no signi l’acord per incorporar-se al nou sistema si Madrid no canvia la seva primera proposta amb uns nombres que el conseller considerà "totalment insuficients" i "insatisfactoris".
Amb tot, el responsable econòmic del Govern advertí que el procés de negociació "es manté obert" i que ara només queda "corregir i continuar negociant amb la Secretaria d’Estat d’Hisenda per aconseguir que el sistema final sigui el més adient per a Balears". Assegurà que el seu departament lluitarà "fins al final perquè sigui possible l’acord", però subratllà que en aquests moments "no veim les coses clares i per això ho deim".
Per la seva banda, el president del Govern, Francesc Antich, també es referí ahir a l’estat de les negociacions i, sense ser tan contundent com el conseller Manera, mostrà la seva preocupació perquè de les primeres xifres avançades pel Ministeri d’Hisenda es desprèn que l’increment poblacional, aquell paràmetre que beneficia més les Balears, no es té suficientment en compte.
"Pot passar que siguem la comunitat que en surti més beneficiada i, així i tot encara no arribam a la mitjana estatal", admeté Antich. Alhora volgué llançar el missatge que al Govern estan "convençuts" que al final es trobarà una "solució justa", perquè "Balears no pot sortit malament d’aquest procés".
Els agents socials demanen contundència
La reunió de la Comissió de seguiment de l’economia balear duita a terme ahir serví perquè els representants empresarials i sindicals demanassin contundència al Govern a l’hora de reclamar un finançament just per a Balears.
Els agents socials mostraren la seva preocupació pels primers detalls coneguts de les negociacions amb el Ministeri d’Hisenda sobre el nou model de finançament. La plataforma, que lidera l’exconseller Alexandre Forcades, present a la reunió, s’ha oferit per aglutinar la societat civil i formar un "front comú" davant Madrid en el qual també estiguessin juntes totes les forces polítiques, inclòs el PP.
En aquest sentit també va anar la proposta feta ahir pel president d’Esquerra a les Illes, Joan Lladó, que va instar a la convocatòria d’un mobilització al carrer. "Hem de sortit tots, junts, i com més millor", va manifestar el republicà.
Rebaixa del creixement previst
Sobre la situació econòmica de les Illes analitzada en la reunió d’ahir, el conseller Carles Manera comparegué després davant la premsa i apuntà que l’any que acaba de començar estarà marcat pels signes de "desacceleració de l’economia", encara que mantingué que Balears "no entrarà en recessió".
Amb tot, avançà que en el primer informe de conjuntura econòmica d’enguany, que es presentarà el mes de març, es farà una "revisió a la baixa" del creixement previst en els pressuposts d’enguany, d’un 0,8%. Digué que aquest revisió es farà "en funció de com succeeixin els esdeveniments" i subratllà que les Illes disposen d’elements econòmics de "fortalesa" per sortir de la crisi.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I que es podia esperar del PSIB+PSOE?,A cas Focs d'artifici? Salut i Republica!!!
... s' ha realitzat un llarg recorregut de treball per aconseguir un bon finançament per ses Balears , Aquestes 2 setmanes que queden de negociació s'ha de fer un front comú i exigir un finançament JUST per ses illes NO VOLEM seguir com fins ara ... Si ens volen tornar a enganyar direm NO!