TW
0

La presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, inicià ahir una ronda de contactes amb els diferents grups polítics per tractar de desbloquejar les negociacions per a la renovació de membres de diferents institucions i òrgans de la Comunitat, el nomenament dels quals depèn del Parlament i per acord d’una majoria qualificada dels seus diputats. És a dir, que necessita el vot dels populars, a l’oposició. L’acord s’ha d’assolir per cobrir vacants o renovar membres del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB), el Consell Consultiu, la Sindicatura de Comptes, el Consell Social de la UIB, el consell d’administració d’IB3 i el consell assessor d’RTVE a Balears. Munar començà ahir les reunions amb la presidenta del PP, Rosa Estaràs, i el portaveu dels socialistes, Antoni Diéguez, i avui ho farà amb els representants de la resta de grups polítics de la Cambra.

Estaràs quan sortí de la reunió va assegurar que el PP no té cap problema amb els nomenaments, que "ja té preparats" el seus corresponents candidats, sempre que es respecti la seva representació proporcional a tots els òrgans i atribuí el retard a una manca de consens entre els mateixos grups que formen el Pacte. Per la seva banda, Diéguez negà aquest extrem i afirmà que és el PP qui no ha volgut avançar en les negociacions fins que no ha resolt i tancat els seus diferents congressos. El portaveu socialista admeté que hi ha "alguns òrgans més complicats que d’altres" a l’hora d’acordar-ne la renovació, però es mostrà confiat d’arribar aviat al consens.

Una d’aquestes qüestions complicades és la de trobar un candidat perquè cobreixi la plaça de magistrat que actualment es troba vacant al Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB). El Parlament ha de presentar una terna de candidats al Consell General del Poder Judicial (CPPJ), però els partits tenen dificultats per trobar magistrats que compleixin els requisits i vulguin deixar la seva actual tasca per formar part d’aquest tribunal. Pel que fa a la Sindicatura de Comptes, almanco dos dels tres actuals síndics, Antoni Aguiló i Antoni Valdivieso, proposats al 2002 pel PSM i el PP respectivament, no continuaran.

Encara està per veure que ho faci el Síndic major, Pere Antoni Mas, proposat aleshores pel PSIB. Canviar aquesta representació establerta durant el Pacte de Progrés podria ser una dificultat afegida. I per a la renovació del Consell Consultiu, pendent des de fa més de dos anys, s’ha d’acordar al mateix temps el projecte de llei que l’ha de regular i que prepara la Conselleria de Presidència.