El president del Govern balear, Francesc Antich (Caracas, 1958), tanca l’any confiat que l’Estat millorarà el finançament de les Illes i que aquestes podran superar la crisi. Vol arribar al 2011 com a president i no li passa pel cap que PP i UM li facin una moció de censura. Tampoc no preveu avançar eleccions, però admet que ho faria si la ingovernabilitat fos flagrant.
Semblau molt confiat en el finançament, però Zapatero es reuneix amb molts presidents autonòmics i no amb vós?
Tinc esperança perquè no hi ha hagut cap reunió en la qual no s’hagi constatat que, si hi havia una qüestió a solucionar amb el nou sistema de finançament, era la situació de les Balears. El president Zapatero em cridà per dir-me que es trobaria amb tothom i que ell avalava la idea que les Illes no es poden mantenir com les ha deixades aquest sistema. El tema no és qui es reuneix primer, sinó que de totes les cites que es facin en surti un bon resultat.
Amb 300 milions més a l’any, basta per tenir el finançament que mereixem?
S’ha xerrat de xifres i els especialistes han donat forquilles d’entre 200 i 700 milions. Ara ni convé parlar-ne ni és fàcil. Una de les qüestions que es consolida és que per part de l’Estat es posaran més doblers. Per tant, el repartiment haurà de tenir relació amb el total a repartir.
Mal finançament, fort endeutament, crisi, aturats... Com sortim d’aquí?
El nostre objectiu és consolidar aquesta legislatura un finançament adequat a les necessitats de les Balears i, si ho aconseguim, serà històric. Ara tenim una situació complicada, però tinc molta confiança en la potencialitat d’aquí i que la situació de crisi s’empri per fer millores. Tenim dificultats, però les podem afrontar.
Fa un any parlàveu de canvi de model, de diversificar l’economia, i des que hi ha crisi tot són hotelers i turisme.
Per afrontar la situació de dificultat, aquest sector és prioritari perquè és dels que estan millor econòmicament. Ara podem gestionar uns ajuts de l’Estat que permeten modernitzar l’oferta hotelera i crear ocupació, però que soni més en l’actualitat no vol dir que no treballem en altres sentits. Anam en la línia bona, la de diversificar el sector serveis i apostar per d’altres com el quaternari i el quinari, que creen feina sense destruir territori.
Per què els hotelers podran legalitzar places i fer obres al marge de les restriccions urbanístiques i un ciutadà ha d’acatar la llei i no pot legalitzar la seva caseta en rústic?
Estam parlant de la indústria turística i d’allò que garanteix unes entrades importantíssimes a les Illes i feina per a molta gent. Necessitam impulsar la modernització de l’oferta turística perquè no podem competir en preu amb molts competidors. Fer un esforç amb el sector turístic és fer un esforç amb tots els ciutadans.
El decret dels hotelers no donarà ‘barra lliure’ urbanística?
No, no, no. El decret neix amb una molt bona idea, de modernització i d’aprofitar uns ajuts de l’Estat perquè creïn feina i millorin els establiments, però hem d’escoltar consells i ajuntaments per tal que allò que en surti doni beneficis i ofereixi la seguretat necessària.
Gastar-se sis milions en Rafa Nadal és gestionar bé els recursos públics en temps de crisi?
Ens trobam en un moment de dificultat econòmica i necessitam fer un sobreesforç, perquè, si el turisme va bé, molta gent tindrà feina. Tenim una persona extraordinària, Rafa Nadal, que és coneguda arreu del món i estimat. Que s’hagi pogut arribar a un acord és una bona idea ja que ara és el moment de jugar fort en la promoció turística.
Realment crèieu que l’entrada de Miquel Nadal al Govern el calmaria?
Vaig dir i mantenc que l’entrada de Miquel Nadal ha de tranquil·litzar les relacions, però a totes les relacions hi pot haver alts i baixos i la feina del president és que hi hagi tan pocs baixos com sigui possible. En general, estic content. És normal que totes les formacions vulguin diferenciar-se un poc en un moment determinat i que el petit miri el gran amb la idea que s’ho menjarà tot.
Trobau normal que Nadal es reuneixi amb Estaràs?
Jo m’he reunit amb el PP. Parlar no ens ha de fer por. Una altra cosa és de què es parla. Si això va dirigit a distorsionar un projecte que està pactat, seria un error.
Ell va dir que el Govern era feina i aquella reunió era plaer.
Miquel té un gran esperit nadalenc i va fer un acte de solidaritat molt gran amb el PP, que passa per mals moments i necessita qualque tipus d’ajuda.
No creis que Nadal converteix Estaràs en alternativa?
Estaràs, per ser alternativa de qualcú, primer ha d’estar ben afermada dins ca seva. Fa molt poc exigí en un congrés del PP que la respectassin com a líder. Si ho demanava, era perquè no la devien respectar. Per això, encara don més valor a la solidaritat de Nadal perquè en té amb la força política amb la qual es juga els mateixos vots.
Vos jugau un sopar que Nadal no pactarà amb Estaràs?
Amb UM s’estan complint els acords i la possibilitat de pactar amb una altra força duria un debat molt profund dins UM. El que m’arriba d’UM és que volen complir el pacte, però faran allò que han fet sempre, també amb Munar: mai no han assegurat a ningú que en una pròxima legislatura hi hauria pacte. Nosaltres creim que els pactes s’han fet molt bé i que aquests són els més democràtics que s’han fet mai.
I, això de la moció de censura, no vos ho creis?
Està clar que no m’ho crec, això de la moció de censura. Ara no hi ha ni la voluntat ni la situació per fer-la, perquè això s’ha d’explicar als ciutadans i ara no és fàcil, tenint en compte la situació del PP.
La qüestió de confiança, vos l’heu plantejada?
Mentre les forces polítiques que donen suport al Govern n’hi continuïn donant, no hi pertoca. Hi ha un projecte en marxa, que estam aplicant, i no hi ha cap alternativa que demostri una capacitat d’arreglar coses que nosaltres no puguem solucionar.
Podeu garantir ara que no avançareu eleccions?
Allò que puc garantir és que, tal com està avui la situació econòmica i com estam tirant endavant el projecte, seria molt poc responsable avançar eleccions. Quan els ciutadans ens necessiten més no són moments de parlar d’anticipar comicis, sinó de gestionar mesures que creïn ocupació i reactivin el país de manera econòmica. Les eleccions no s’avancen perquè sí. Hi ha d’haver un fonament i aquí hi ha institucions que gestionen. He sentit gent xerrant de convocar-ne, però no he sentit ningú que expliqui per què.
Què hi hauria d’haver?
Hi hauria d’haver una ingovernabilitat clara i contundent i no crec que sigui la situació actual.
No les convocareu ni aprofitant les europees del juny?
És que la meva idea és no fer-ho ni per juny ni per setembre, tret que en un moment determinat hi hagués una força política del Pacte que digués que no em dóna suport. Aleshores, potser no quedaria cap altre remei que, davant un context d’ingovernabilitat, prendre algun tipus de mesura.
Això pot succeir?
Jo pens que no. Ningú no m’ha fet arribar cap idea en aquest sentit.
I tot ve perquè un dia vàreu demanar el cap de Tomeu Vicens al Parlament.
Sí, però era una conjuntura singular i s’havien de prendre mesures. No només ho trobava jo, sinó també UM, que en va prendre en el seu moment.
Havíeu previst què passaria?
Però és que hi ha coses que un no pot fer o deixar de fer en funció del que pugui passar.
Ho tornaríeu a fer?
Exactament el mateix.
Qui vos va encalentir més, els vostres o bé Nadal?
(Riu). En vaig parlar amb els meus, ho vaig comunicar als socis i vaig obrar com creia.
Nadal li va dir ‘endavant’?
Em va dir que en parlaria, però que jo era el president i podia fer allò que trobàs. La veritat és que la contesta —de Nadal— no va arribar abans que jo ho digués.
I decidíreu tirar endavant.
És que no ho havia d’acordar.
Amb Maria Antònia Munar sou tan amic com éreu?
Sí. Jo no he perdut cap tipus de relació amb Munar.
Demanareu el cap de Xico Tarrés si...
Si li passa el mateix, igual.
Aquesta és la IB3 que defensà en campanya electoral?
No, però no és la que teníem quan jo feia la campanya electoral. El tractament dins l’àmbit polític que té ara no té res a veure amb allò que vàrem patir els que érem a l’oposició. Vàrem prometre que aquesta legislatura donaríem una solució a IB3 i n’hi donarem. Aquest és el meu compromís i el meu objectiu. Ara ja és una televisió en català i s’han pres mesures per preparar les decisions que hem de prendre. El 2009 és l’any d’IB3 i hem de fer feina per entregar-ne a final de legislatura el nou model.
"Sonam massa per la corrupció"
No en sortim, de la corrupció. Ara investiguen el vostre antecessor, Jaume Matas?
Som molt prudent. Sé que hi ha una investigació pel Palma Arena i he donat tot el suport a la Justícia perquè ho pugui aclarir. Això ens cau damunt com una llosa, perquè es veu massa que una obra que havia de costar 30 o 40 milions d’euros n’acabà costant vuitanta.
L’investiguen pel palauet?
Ho he vist publicat, però no en tinc notícia oficial.
Creis que pot acabar imputat?
No ho sé ni vull fer prediccions. El que m’agradaria és que aquestes coses no existissin.
Però pensau que hauria de viure aquí per donar la cara?
Cadascú és com és. Ell va triar anar-se’n. El PP ha de fer una anàlisi de la situació. Hi ha hagut una manera d’actuar que havíem d’eliminar. A partir d’ara, ens hem d’esforçar perquè això no torni a passar.
Que l’investiguin a ell, vos fa actuar amb més precaució?
Que tot això hagi tingut lloc fa que tothom vagi molt alerta perquè no passin aquestes coses, però hi ha molta gent que, des de l’inici, hi actua amb precaució.
Fora de les Balears vos han cantat la cançó del Cola Cao?
No m’han cantat la cançó del Cola Cao, però, per desgràcia, duim un temps que sonam massa a fora per la corrupció. També és ver que això és perquè hi ha un estat de dret que funciona i ho persegueix. No és agradable la imatge que hem donat en aquests temes. Hi ha d’haver una voluntat de tota la classe política de posar seny i més transparència.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.