Hi tenim dret!

El Comitè d'usuaris de la sanitat pública defensa el dret a ser atesos en la llengua pròpia. Es concentraran avui a les 19.00 hores davant el Consolat

TW
0

El Comitè d’usuaris de la sanitat pública es concentrarà avui a les 19 hores davant el Consolat de Mar per reivindicar el dret de la ciutadania a ser atesa en la llengua del país als centres sanitaris. La presentació de la concentració, que tindrà per lema Hi tenim dret, tingué lloc ahir dematí davant la seu del Govern autonòmic, hores abans de la protesta del Cemsatse contra l’esborrany de decret que preveu que els futurs treballadors del Servei de Salut de les Illes Balears hagin d’acreditar uns coneixements mínims de català per accedir a una plaça fixa.

Pere Bueno, portaveu del comitè, recordà les constants queixes sobre casos de discriminació cap als usuaris catalanoparlants de la sanitat. Així, assenyalà que en l’actualitat, els únics que són discriminats són els catalanoparlants, que són obligats a parlar en una llengua que no és la seva per dirigir-se a un servei públic autonòmic. "Aquesta és la discriminació que existeix, i no la dels treballadors sanitaris", afegí.

Marc legal a favor

Bueno destacà que el marc legal estableix el dret dels ciutadans a dirigir-se en català als metges i que perquè es pugui complir els metges han de tenir, per tant, coneixements de català. En aquest sentit, recordà que tant l’Estatut d’Autonomia, com la Llei de normalització lingüística, l’Estatut marc del personal sanitari i l’Estatut bàsic de l’empleat públic estableixen que els treballadors públics han d’acreditar coneixements mínims de català. "L’incompliment d’aquestes lleis fa possible la discriminació dels usuaris", conclogué Pere Bueno.

La concentració organitzada pel comitè d’usuaris ha rebut el suport dels sindicats STEI-i i CGT, els portaveus dels quals, Sebastià Serra i Josep Juàrez, acudiren ahir a la presentació de l’acte. A més, l’Oficina de drets lingüístics, Entesa per Mallorca, la Plataforma Calvià per la Llengua, Maulets i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans també fan costat a la convocatòria, així com també metges i treballadors del Servei de Salut.

En la presentació, dues persones que han patit casos de discriminació lingüística en centres sanitaris, foren presents en la roda de premsa per fer públics els seus casos. Francesc Ramis, que ja informà del seu cas dBalears dimecres, explicà com rebé un mal diagnòstic per part d’un metge del PAC de Son Pizà que no entenia el català, quan resultà afectat d’una intoxicació massiva de pollastres en mal estat l’any 2005. Ramis aprofità per reclamar una sanitat de qualitat. "Perquè pugui exercir els meus drets, l’altre m’ha de poder entendre i, per tant, ha de conèixer la nostra llengua", assenyalà Ramis.

Margalida Valenzuela, també víctima de la discriminació lingüística, va exposar que hi ha metges que han fet l’esforç d’aprendre la llengua i que se’ls ha de reconèixer. A la vegada, va criticar que, obligada a acudir a les urgències dels hospitals de Son Llàtzer i d’Inca, ha topat també amb altres metges que "no ens entenen i ens fan quedar com a beneits per haver de demanar un traductor". Valenzuela també va recordar que "els usuaris pagam el seu sou amb els nostres imposts i tenim tot el dret a rebre un bon servei".