TW
0

Antònia Ordinas és considerada, dins i fora del PP, com una persona d’extrema confiança de Jaume Matas, per qui sentia autèntica devoció. Això li va permetre manejar molts doblers la legislatura passada. Tants que el seu departament, el CDEIB, s’ha convertit en un escàndol de dimensions encara no aclarides. Però com pogué arribar tan amunt si començà la seva vida laboral com a empleada d’una llibreria? Tot apunta que aquesta relació Matas- Ordinas s’inicià al voltant del 1996, quan Matas fou nomenat president per primera vegada i ella començà a manejar fons europeus en ser designada gerent del CEDER, el consorci que havia de vetlar pel desenvolupament del Raiguer.

L’octubre de 1971 una juvenil Antònia Ordinas va començar a treballar a la llibreria Tous, que estava ubicada al carrer de la Unió de Palma. "Era una al·lota normal" –recorda el director de la llibreria, l’escriptor Antoni Serra– "i no demostrava gaire afinitats polítiques". Serra recorda que "una vegada em demanà si teníem qualque llibre de Maria del Mar Bonet. Li vaig contesar que Maria del Mar no n’havia escrit cap. Després va resultar que el client volia un llibre de Blai Bonet".

Anys després, Antònia s’independitzà i passà a ser copropietària de la llibreria Byblos, situada a l’avinguda Argentina. La seva sòcia era Maria Victòria Gayà, que seria cap de premsa de Gabriel Cañellas els anys vuitanta.

Ordinas tancà la llibreria després d’algunes polèmiques vendes de volums a ajuntaments. Ja tenia l’instint dels doblers públics. En els anys noranta fou elegida regidora pel PP a Consell. El batle era Joan Bibiloni. Antònia, responsable municipal de Cultura, es convertí en una de les primeres regidores de poble que cobrava dedicació exclusiva.

Amb això es fundà el CEDER, consorci destinat al desenvolupament del Raiguer. Ordinas hi va ser designada gerent a proposta del PP. Eren els temps de la crisi de la sabata d’Inca (inclosa l’empresa del que després seria batle, Pere Rotger). Algunes empreses feren suspensió de pagaments o fallida. En aquells temps Ordinas manejava els fons europeus per desenvolupar les regions deprimides. Aleshores, l’empresa sabatera Yanko se n’anà per ull. El Govern Matas hi va intervenir amb una important injecció de doblers. El conseller d’Indústria era Josep Juan Cardona. Ordinas vetlava pels suports europeus. En aquells temps el president Matas viatjà a Houston (Texas) per inaugurar una botiga de sabates mallorquines. S’intentava reactivar aquest mercat. Matas aprofità aquell viatge per visitar l’Argentina. Poc després, algunes cases regionals d’aquell país es veurien immerses en l’escàndol de la compra de vots. El 1999 el PP perdé el poder davant el Pacte de Progrés. Tanmateix, Antònia Ordinas va ser recol·locada al Centre Balears Europa. Era un dels pocs llocs on el PP podia situar persones de la seva confiança. Quedà aleshores palès tot el lligam Matas-Ordinas. L’exvenedora de la llibreria Tous havia aconseguit la protecció de tot un president.

El 2003 Matas guanyà i Ordinas arribà a gerent del CDEIB, el Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears. Cardona tornava de conseller i ella era convertida en la madona de les ametles, tot indica que per ordre de Matas. A hores d’ara els actuals responsables del CDEIB encara paguen factures d’Ordinas del 2004. Es realitzaren diferents viatges de promoció dels productes cinc estrelles. Objectiu: Xangai i Califòrnia. Un cop perdut el poder, Ordinas assegurà que "hem gastat molts de doblers en taxis". Mentrestant, contractava la seva companya sentimental, la soprano Isabel Rosselló, que arribà a actuar davant la cúpula del PC de Xangai. Rosselló i el seu primer marit eren tinguts per simpatitzants del PSM. Rosselló se separà del seu marit i es casà amb Ordinas. En un dels viatges a Xangai el fill d’Isabel Rosselló fou contractat com a càmera per fer un programa de l’esdeveniment.•