TW
0

La presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, va donar ahir visibilitat a l’inici de la política exterior de la institució que presideix. L’escenari va ser la ciutat de Barcelona i el partenaire escollit per a l’ocasió fou la Diputació de Barcelona. Armengol firmà un conveni de col·laboració amb el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fagué.

El Consell, segons va explicar la presidenta, "vol tenir una relació privilegiada amb les institucions catalanes, i de manera molt especial amb la Diputació de Barcelona, que du molts anys fent una feina magnífica en alguns dels principals aspectes en què nosaltres volem incidir".

Es dóna la circumstància que el Consell de Mallorca i la Diputació de Barcelona ja tenien un conveni signat des del 1997.

Aquest primer protocol es limitava quasi de manera exclusiva a les competències que tenen ambdues institucions en matèria cultural. De fet, per part del Consell s’han fet en els darrers anys nombroses visites per desenvolupar aspectes relacionats amb la xarxa de biblioteques públiques, ja que el model de la Diputació és el més avançat en aquesta matèria.

Però, ara l’objectiu d’ambdós òrgans de govern és incidir en altres aspectes i que el conveni marc n’abasti moltes altres àrees competencials. En aquest sentit està previst que el mes de novembre es produeixi una trobada de feina a Mallorca que, si no hi ha canvis en el programa, tindrà un caràcter municipalista bastant marcat, així com també en matèria de medi ambient, els dos aspectes en els quals esperen poder col·laborar ben aviat tant Armengol com el president de la Diputació, Antoni Fogué.

Precisament, Fogué també va valorar de manera molt positiva la trobada amb Armengol i explicà que "el que nosaltres volem és un marc de col·laboració estable amb el Consell, hem de tenir una relació fluïda i les dues institucions podem aprendre molt una de l’altra". Així doncs, Consell i Diputació, que feia mesos que se festejaven, segellaren el que sembla el principi d’un matrimoni feliç.

Aquesta trobada institucional, molt treballada des del Consell i interrompuda per la designació de Celestino Corbacho com a ministre a Madrid, ve precedida de l’acord signat per la presidenta amb la Generalitat de Catalunya, que permetrà que l’exposició commemorativa del 800è aniversari del rei en Jaume que s’inaugurarà el proper 7 d’octubre a Palma, viatgi fins a Barcelona. "L’acord amb Carod-Rovira, però, era més de tipus cultural, i aquest afecta el conjunt de la institució", va explicitar Armengol.

Així mateix, l’escriptor Sebastià Alzamora, en qualitat d’assessor del conseller de Presidència i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Joan Manuel Treserras, va oferir a Francina Armengol la possibilitat d’establir alguna mena de relació entre les dues institucions que estigui centrada en l’àmbit comunicatiu.

Va ser durant una trobada informal de la presidenta amb la premsa, amb els escriptors Vicenç Villatoro, Maria Antònia Oliver, Isabel Clara Simó, el director d’El Temps, Àlex Millan i el periodista Enric Rimbau.

La presidenta, acompanyada pels directors insulars Pere Fullana i Neus Picó, va estar parlant amb els comunicadors una bona estona de tots els temes que li preocupen, amb la intenció de fer "pedagogia del Consell de Mallorca".

Armengol va voler mostrar el seu pensament i també el tarannà "a gent que des de la distància escriviu i també informau sobre Mallorca".

La presidenta abans havia estat entrevistada a TV3 per Josep Cuní i dijous a la nit havia participat en la celebració del desè aniversari de l’Espai Mallorca.