TW
0

Els socialistes comproven dia a dia com els seus socis de govern, Unió Mallorquina (UM) i el Bloc, pugen el to de les crítiques pel que consideren una manca de resultats en les negociacions que el PSIB encapçala amb Madrid perquè arribin a Balears més inversions i finançament de l’Estat. Les dificultats econòmiques que travessa la Comunitat Autònoma a causa de la crisi i de l’herència rebuda afavoreixen el clima reivindicatiu, i la tensió entre els socis creix fins a l’enfrontament.

En el ple d’ahir del Parlament, el primer del nou període de sessions, UM i el Bloc aprofitaren una interpel·lació del PP al Govern sobre les mesures per afrontar la crisi i la desocupació per criticar obertament que l’Administració central no està complint els seus compromisos amb Balears. A més d’això, en els passadissos de la Cambra s’evidencià el desacord a partir d’una proposició no de llei anunciada per UM, sense consensuar-la prèviament en el si del Pacte, per reclamar que el nou model de finançament per a les Illes ja es faci efectiu el 2009.

Així les coses, a la sala de plens el diputat d’UM Josep Melià apuntà directament a la preocupació de la seva formació per la manca d’inversions de Madrid per finançar qüestions que considera cabdals per afrontar la crisi a Balears, com l’aplicació de la Llei de dependència i les reconversions turístiques. Alhora, també lamentà que l’anunciada millora del finançament hagi quedat, fins ara, només en un "nivell retòric" per part del ministre d’Economia, Pedro Solbes.

Compartint aquestes crítiques, Antoni Alorda, del Bloc, anà més enllà i reclamà un "amotinament" de Francesc Antich i Rosa Estaràs, líders dels dos partits estatals a les Illes, perquè donin "consignes als seus diputats a Madrid" i deixin de ser "còmplices" de "l’escanyament econòmic al qual el PSOE i el PP tenen sotmeses les Balears des de fa anys".

Tot això a partir d’una interpel·lació presentada pel PP que, evidentment, havia obert la porta a les crítiques. El diputat Francesc Fiol lamentà que "les actuacions i inversions de l’Estat a Balears brillen per la seva absència" i qüestionà el conseller d’Economia, Carles Manera, per si sap si el nou finançament es reduirà a una actualització de la població que suposaria només uns 300 milions d’euros més anuals. Manera ho negà, però admeté la manca de concreció mostrada fins ara pel ministre Solbes.

Malestar parlamentari

La tensió entre els socis del Pacte per la qüestió del finançament encara té un element més de confrontació. Els socialistes volen impedir que s’arribi a presentar la proposició no de llei anunciada per UM, perquè la Cambra autonòmica reclami al president José Luis Rodríguez Zapatero que el nou sistema de finançament ja s’inclogui en els pressuposts de l’Estat per al 2009, exigint al mateix temps els criteris en funció dels quals s’ha de fer per beneficiar al màxim Balears.

Al marge de la idoneïtat de la proposta, en el PSIB, i també al Bloc, hi ha malestar perquè consideren que UM ha incomplit l’acord de governabilitat filtrant la seva proposta sense haver-la consensuat abans amb els seus socis. Avui està previst que els portaveus del Pacte tractin aquesta qüestió. La solució, atès que el Bloc dóna suport al fons de la proposició, pot ser acordar un nou text conjunt.

Nájera s’acomiada

La consellera de Treball i Formació del Govern, Margarita Nájera, s’acomiadà ahir del seu càrrec en el Parlament. Avui a les 11 hores, en un acte celebrat al Consolat de Mar, cedirà el lloc a la menorquina Joana Barceló.

Abans de partir cap a la gerència del Consorci de la Platja de Palma, Nájera tingué l’oportunitat de defensar la seva gestió feta a l’Executiu autonòmic a partir d’una interpel·lació del PP sobre la situació econòmica i l’ocupació a Balears.

L’exbatlessa de Calvià subratllà així que el seu departament ha aconseguit un "gran marc de diàleg i consens amb els agents socials" per afrontar les dificultats econòmiques i que, tot i l’augment de l’atur, "aquesta economia està resistint molt bé la situació". Després detallà totes les mesures, "estructurals i per dinamitzar l’economia", que ha impulsat i se centrà de manera especial en les que tenen com a objectiu fomentar l’ocupació i formar els aturats.

Notícies relacionades

Els portaveus dels diferents grups parlamentaris s’acomiadaren de Nájera i li desitjaren sort en la seva nova tasca; la intensitat depenia, tanmateix, de la proximitat. Mentre que la socialista Margarida Mercadal es desféu en elogis, Antoni Alorda (Bloc) i Josep Melià (UM) donaren suport a la tasca feta a Treball i li destijaren el mateix pel que fa al futur.

Per la seva banda, el diputat del PP Francesc Fiol, que evità dirigir-s’hi durant el debat i ho va fer cap al conseller Manera, finalment li desitjà sort, encara que no pogué evitar comentar irònicament que "li anirà bé sortir de l’infern de Treball per anar a la platja". La presidenta de la Cambra, Maria Antònia Munar, també desitjà el millor a Nájera en nom de tots els diputats. La líder del PP, Rosa Estaràs, digué que no amb el cap.

Un inici de curs a mig gas

—"Senyora Soler [Catalina, del PP], vagi acabant perquè s’ha passat del temps".

—"Intentaré ser curteta, senyora presidenta".

—"Basta que sigui breu".

La presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, demostrà ahir mantenir la llengua esmolada en el primer ple del nou període de sessions. Un inici del curs polític que semblà que els diputats es prenien a mig gas. L’absència del president, Francesc Antich, hi llevà expectació. Ell, com la consellera d’Educació, Bàrbara Galmés, era a Menorca per assistir a un altre inici de curs, aquest cas l’escolar, a càrrec dels reis d’Espanya.

El menorquí Eduard Riudavets hi anà en representació del Parlament. La presidenta Munar s’havia excusat davant els seus companys de Mesa recordant que aquest estiu ja tingut l’oportunitat de veure fins a tres vegades els monarques.

Així, a la sessió només es visqué un poc tensió pels intents del PP per treure el cas de la sentència que dictaminà, enguany, la incompatibilitat de l’exconsellera de Salut i Consum durant el Pacte de Progrés (1999-2003), Aina Salom, per la titularitat al mateix temps d’una oficina de farmàcia que dispensava a la llar d’ancians.

La proposició no de llei dels populars, com a únic punt, instava que el Parlament "constatàs" el veredicte de la sentència. La diputada Catalina Soler, a la qual Munar demanava brevetat, acusà Salom d’haver-se "ficat a la butxaca" més de 3 milions d’euros a través de la facturació que va fer la seva farmàcia durant aquell temps. A més d’això, mostrà l’edició de diumenge de dBalears, en què segons ella Salom "amenaçava" en un article d’opinió el PP per retreure aquesta qüestió.

Els grups del Pacte rebutjaren la proposició del PP perquè consideraren "inútil" i "impertinent" que la Cambra "constatàs" una sentència judicial. Bartomeu Vicens (UM) i Antoni Diéguez (PSIB) anaren més enllà i recordaren que la sentència judicial es limita a dictaminar que Salom caigué en una incompatibilitat i no entra en les valoracions crematístiques que fa el PP.

A més d’això, els dos portaveus subratllaren que durant la legislatura passada el PP fou en aquest procés judicial la part acusadora, i alhora la defensora, des del Govern, i que així per dues vegades impedí que Salom pogués defensar-se en el procediment.